Kinderboekenweek 2022

Ga je mee op avontuur?

Tijdens de Gi-ga-groene Kinderboekenweek 5 t/m 16 oktober 2022 kun je van alles ontdekken over de natuur! De activiteiten (gratis voor leden) zijn in oktober en november.

Doe je mee?


Voorlezen & Voorstelling

Schrijversbezoek Tjerk Noordraven (7-12 jaar)

Tjerk Noordraven is die schrijver met die vleerhond op zijn schouder. Wist je dat ze Dagny heet? Vleerhond Dagny is niet het enige opgezette dier dat Tjerk heeft. Zijn hele schrijftafel staat vol met dode dieren, zoals vleermuizen, vogelspinnen, een schorpioen, een vliegend draakje en nog veel meer.

Een schrijversbezoek van Tjerk Noordraven is een echt een beleving. Als hij vertelt over zijn boeken en een spannende actiescène voorleest, zit zelfs de grootste druktemaker muisstil...

Vertelvoorstelling Annet Breure (5-8 jaar)

Annet Breure neemt je mee tijdens 'het oog in het bos' met een leuk verhaal en met muziek. Met instrumenten ga je op avontuur door het bos.

Met het oog in de boombast kunnen we in alle bossen over de hele wereld kijken. Er gebeurt heel veel in die bossen en we komen er mooie verhalen tegen. Je mag ruiken aan de blaadjes van de bomen en gaan staan als een plant die we in het regenwoud tegenkomen, op je huid kun je het vocht voelen van de lucht in de tropen. We komen in een onbewoond bos, het Amazone regenwoud en een bos van heel lang geleden: een oerbos!

Schrijven, tekenen en knutselen

Maak je eigen waanzinnige strip (9+)

De schrijvers van de Waanzinnige Boomhut (die het kinderboekenweekgeschenk schrijven) hebben ook een boek geschreven over creatief schrijven.

Met de oefeningen uit dit boek gaan we aan de slag om een mini strip te schrijven en te tekenen.

Doe je mee?

Waanzinnige dieren tekenen (6+)

Illustrator Mies van Hout tekent dieren aan de hand van vormen met oliepastel. Ook Hervé Tullet laat mensen intuitief tekenen en schilderen aan de hand van kleine opdrachten.

We beginnen met een vel vol stippen en maken er dan blaadje aan, zo worden het bloemen. Dan gaan we door met een dobbelsteen gooien. Het lot bepaalt hoeveel stippen of ogen de fantasie-dieren hebben. 

Kom jij jouw waanzinnige dier tekenen? 

Gi-ga-Groene knutselmiddag

Maak jij de leukste gi-ga-groene knutsels tijdens deze gezellige middag op dinsdag 4 oktober? Doe mee aan drie leuke activiteiten! 

Maak je eigen zaadbommetje (6+)Samen met de Groene Karavaan ga je een eigen zaadbommetje maken van aarde en zaadjes.Je mag hem thuis in een veld of potje gooien en ontdek welke beestjes er op je bloemen afkomen.

Maak je eigen lieveheersbeestjes-hotel (6+)Samen met de Groene Karavaan ga je een eigen lieveheersbeestjes-hotel maken in het atelier van de bibliotheek.Zal er in het voorjaar iets kriebelen in dit hotel?

Waanzinnige dieren tekenen (6+) We beginnen met een vel vol stippen en maken er dan blaadje aan, zo worden het bloemen. Dan gaan we door met een dobbelsteen gooien. Het lot bepaalt hoeveel stippen of ogen de fantasie-dieren hebben. 

Programmeren & Ontdekken

Gi-ga-Groene Caleidoscoop

Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Met twee spiegels tegenover elkaar kun je hele leuke effecten bereiken. Onder de juiste hoek wordt het spiegelbeeld oneindig vaak herhaald.

Met de Osmo op de IPad maak je een digitaal een Gi-ga-Goed ontwerp met spullen van de bieb, uit je tas en zelfs uit de natuur. Je ontdekt in onze maakplaats de magie van symmetrie, gekke of natuurlijke materialen en jouw creatieve blik. Ook programmeer je een caleidoscoop in scratch.

Kom je jouw digitale caleidoscoop ontwerpen?

Programmeer je Caleidoscoop 6+

Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Met twee spiegels tegenover elkaar kun je hele leuke effecten bereiken. Onder de juiste hoek wordt het spiegelbeeld oneindig vaak herhaald.

Met de Osmo op de de IPad maak je een digitaal ontwerp met spullen zoals je telefoon, een emoticon of zelfs... je schoenveter!

Je ontdekt in onze maakplaats de magie van symmetrie en gekke materialen met jouw creatieve blik. Ook programmeer je een caleidoscoop in scratch. Like je het? Meld je dan snel aan!

De waanzinnige Micro:hut met de Micro:bit (9-12 jaar)

Wil jij leren programmeren aan de hand van het boek ‘De Waanzinnige Boomhut’? Programmeer de Micro:bit zo dat de naam van jouw waanzinnige Micro:hut op het LED-display verschijnt. En met behulp van een krokodillenbek tover je jouw vinger om tot een supervinger!

Bouw je eigen bibberbot

Wist je dat bibberbots er in allerlei vormen en kleuren zijn? Het zijn fantasievolle wezentjes. In verhalen zijn robots krachtig of avontuurlijk. Wat kan jouw bibberbot? Is jouw bibberbot lief, trots, boos, enthousiast of ongeduldig en hoe zie je dat?

Met behulp van een stappenplan, gereedschap en je fantasie maak je een eigen beestje, dat met een kleine motor kan bewegen. Je bepaalt zelf welke vorm jouw bibberbot heeft en welke bewegingen hij maakt. Staat er binnenkort op jouw slaapkamer een zelfgemaakte bibberbot tussen jouw speelgoed?

Kaartjes

Lukt het niet om een kaartje te reserveren? Reseveer dan via het contactformulier.
Of loop langs bij de informatiebalie met je bibliotheekpasje. Dan helpt een medewerker je graag om een kaartje voor je te reserveren.


Gi-Ga-Groene Boekentips

Groep 1 & 2

Groep 3 & 4

Groep 5 & 6

Groep 7 & 8

Boeken van Tjerk Noordraven


Meer boekentips?

Kies je leeftijd.

  • 0 - 6 jaar

  • 6 - 12 jaar

  • 12 - 18 jaar

  • Nog geen lid bij de Bibliotheek aan de Vliet?

    Schrijf je nu in als lid en doe gratis mee aan ALLE activiteiten van de Kinderboekenweek!

    Klik hier om je in te schrijven