Aidan Chambers inspireert honderden professionals

Gepubliceerd op: 25 september 2018 15:02

Onlangs was de bekende auteur en leesbevorderaar Aidan Chambers in Nederland om zijn Vertel eens aanpak te demonstreren. Met deze aanpak leer je kinderen verdiepend over boeken te praten, vanuit de leeservaring. “Praten over wat je hebt gelezen is wezenlijk, omdat we pas weten wat we denken als we het onszelf horen zeggen”, aldus Chambers. Aan de hand van het prentenboek De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda konden de deelnemers zijn aanpak zelf ervaren.

Op uitnodiging van de Bibliotheek aan de Vliet kwam Aidan Chambers naar Nederland. Vervolgens is samengewerkt met de Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg University, de Bibliotheek op School en Stichting Lezen om zijn bezoek onder een breed publiek te brengen. In drie dagen verzorgde hij twee workshops en een lezing aan bijna 500 professionals. Hij stond in uitverkochte zalen in de Bibliotheek in Tilburg, Theater Ludens in Voorburg en in de RAI Amsterdam.

De vogels

In de workshop legde Aidan Chambers uit hoe belangrijk het is om tijd te maken voor ‘lekker lezen’ in de klas. Ook vindt hij het praten over boeken heel belangrijk. Hiermee ontwikkel je verschillende vaardigheden, zoals meningsvorming, conclusies trekken, luisteren naar anderen en argumenteren. Maar hoe praat je dan zo goed mogelijk over boeken met kinderen in groepsverband? Dat liet Chambers zien met een praktijkoefening aan de hand van het bekroonde prentenboek De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda. Vervolgens stelde hij de aanwezigen een aantal basisvragen die op elk boek toepasbaar zijn. Aan de hand van de antwoorden ontstond een ongedwongen gesprek waarin veel thema’s uit het boek naar voren kwamen.

Maar Chambers had nog meer tips voor de professionals, zoals:

• Lezers worden gemaakt door lezers.
  • Elke klas is een denktank.
  • Lezen is een sociale activiteit, het gaat om het praten over het boek.
  • Oprechte nieuwsgierigheid naar antwoorden en slim doorvragen.
  • Kies niet alleen wat de leerlingen leuk vinden. Het is de taak van een leerkracht om kinderen verder te brengen dan waar ze zelf zouden kunnen komen.
  • Voorlezen is van het grootste belang, omdat kinderen het eerst moeten horen voordat ze het zelf kunnen toepassen.
  • Hardop (voor)lezen is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen.
  • Lees het boek – denk na over het boek (overpeins) – praat over het boek – herlees het boek en denk er dieper over na.
  • ‘Deep reading’ zorgt voor ‘deep thinking’ en maakt je slimmer.

Kortom, er was genoeg stof waarmee de professionals direct aan de slag kunnen. Ze gingen dan ook geïnspireerd naar huis.

Leespraat

Chambers' ideeën over kinderen en lezen komen voort uit zijn ervaring in het onderwijs. Hij beschreef zijn opvattingen in zijn boeken De Leesomgeving en Vertel eens. Beide boeken zijn herzien en gebundeld in Leespraat.