Basiscursus sterrenkunde: Op reis naar het einde van het waarneembare heelal.

Gepubliceerd op: 23 oktober 2019 14:41

Leden van de Rijswijkse sterrenwacht geven op 4 en 11 november (19.45 - 22.15 uur) in de bibliotheek in Rijswijk een tweedelige basiscursus sterrenkunde.

Programma eerste avond

U krijgt inzicht in het ontstaan en de opbouw van ons zonnestelsel. Alles wat zich afspeelt rond onze dichtstbijzijnde ster ‘de zon’ komt aan de orde. En hoe ontstaat een ster en haar planeten? Alleen al de ontdekking dat planeten niet rond de aarde draaien, maar rond de zon is nog maar van kort geleden en bracht de gevestigde orde van toen aan het wankelen. Na de pauze vertonen we dashcamopnames genomen uit auto’s op de Russische snelwegen waarin de gevolgen van een bijna meteorietinslag hoorbaar en zichtbaar zijn. Verder leiden we u door het planetariumprogramma ‘Stellarium’, dat gratis is te downloaden. Tot slot krijgt u een korte uitleg over astronomische telescopen.

Programma tweede avond

We behandelen de interstellaire ruimte buiten ons zonnestelsel en nemen u mee naar het prille begin van het heelal. Hoe meet je die enorme afstanden en wat kun je doen met de eigenschappen van licht. Een belangrijk punt voor een astronoom is, om de weg te weten tussen miljarden sterren aan de hemel. Hoe vinden amateurs hun weg? ‘Stellarium’ helpt daarbij. Na de pauze reizen we vanaf de aarde door het heelal met een snelheid die bij iedere stap 10x hoger wordt en 10x verder weg is d.m.v. de tiende macht!

Zwarte gaten

We leggen uit wat we weten over zwarte gaten. We laten animaties zien van een stervormingsgebied in Orion en we reizen door de Virgocluster, een groep van meer dan duizend sterrenstelsels in het sterrenbeeld Maagd.

Wat ontvangt u als cursist:

• Een USB-stick met daarin opgeslagen een cursusboek, geschreven door de medewerkers van de Sterrenwacht. Daarin staat informatie over de sterrenwacht Rijswijk, links naar websites over astronomie en naar websites van onze amateurastronomen.
  • Twee toegangskaarten voor een bezoek aan de Sterrenwacht op een publieksavond. Deze worden iedere 1e en 3e vrijdagavond van de maand gehouden, behalve in juni, juli en augustus. U heeft dan altijd helder weer en werken wij met onze telescopen.

Deelnemers die verder willen gaan als amateurastronoom kunnen als donateur van de Sterrenwacht verder geholpen worden. Alleen al het opstellen van een telescoop en het beginnen aan astrofotografie vraagt goede begeleiding. De sterrenwacht beschikt over veel ervaren mensen die bereid zijn om te helpen met de start.

Informatie over de Rijswijkse sterrenwacht

Kaarten voor deze leuke en leerzame cursus koopt u via onderstaande knop of aan de balie in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt