BiebPanel resultaten digitale dienstverlening

Gepubliceerd op: 28 januari 2015 12:00

biebpanel vindbaarheid en presentatie

In oktober 2014 is een onderzoek uitgevoerd onder onze BiebPanel leden over onze digitale dienstverlening. In dit nieuwsbericht leest u de belangrijkste resultaten uit het onderzoek. Daarnaast leest u wat wij met deze uitkomsten gaan doen.

De onderwerpen die in het onderzoek zijn behandeld:

• Digitale diensten
  • Mijn bibliotheek/mijn menu
  • Apps van de bibliotheek
  • Nieuwe technieken en nieuwe media
  • Website van de bibliotheek

Belangrijkste uitkomsten

• De website is veruit de belangrijkste digitale dienst. 76% van de panelleden maakt weleens gebruik van de website.
  • Andere belangrijke digitale diensten zijn: online verlengen (74%), online catalogus (53%), online reserveren (52%), digitale nieuwsbrief (49%) en de inleverattentie = herinneringsmail bij het verlopen van de uitleentermijn (49%). Het percentage van het gebruik staat tussen haakjes.
  • Mijn bibliotheek/mijn menu is onder 65% van de panelleden bekend en wordt door hen gebruikt. 90% van de panelleden is hier (zeer) tevreden over.
  • 71% van de panelleden is niet bekend met de verschillende apps van de bibliotheek. Er is wel behoefte aan apps met functionaliteiten als online reserveren en verlengen, e-books lezen en downloaden. Wij hebben dergelijkse apps al. Bibliotheek Wise voor online reserveren en verlengen en het e-bookplatform voor het lezen van e-books.
  • 48% van de panelleden vinden het belangrijk dat wij informatie bieden over ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media en nieuwe technieken als Google Glass en 3D printers. 29% staat hier neutraal tegenover.
  • Onze website wordt beoordeeld met een 7,5.
  • De belangrijkste bezoekredenen aan de website zijn: online verlengen van materialen (43%), openingstijden (15%), materialen opzoeken in online catalogus (11%) en online reserveren van materialen (9%).
  • Panelleden konden met behulp van drie verschillende smileys, groen (positief), oranje (neutraal) en rood (negatief), de website beoordelen. Er zijn in totaal 1.069 smileys geplaatst door 285 panelleden. Ruim de helft van de geplaatste smileys is positief (62%) en 21% is neutraal. Een schermafbeelding van de geplaatste smileys ziet u hieronder.
BiebPanel tag-it onderzoek

Wat wij gaan doen

De resultaten van het onderzoek zijn bestudeerd en besproken. Naar aanleiding van het onderzoek ondernemen we de volgende acties:

• Meer bekendheid geven aan de verschillende bibliotheek apps zoals Bibliotheek Wise en het e-bookplatform.
  • Jaarlijks een activiteit organiseren over nieuwe media en nieuwe technieken zoals Google Glass en 3D printen.
  • De homepage inkorten en overzichtelijker maken.

Infographic

Voor het totale BiebPanel (dus van alle deelnemende bibliotheken in Nederland) is er een infographic gemaakt. De resultaten van de Bibliotheek aan de Vliet wijken niet veel af van het totale BiebPanel. Bekijk de infographic van het totale BiebPanel.

Meer informatie over BiebPanel

Wilt u meer informatie over BiebPanel of wilt u zich aanmelden? Kijk op onze speciale BiebPanel pagina.

Begin februari vindt de jaarlijkse BiebPanel wervingsronde plaats. Als lid van de bibliotheek kunt u een uitnodiging verwachten om mee te doen met ons BiebPanel.