Biebpanel: Onderzoek naar de collectie en informatiefunctie van de bibliotheek

Gepubliceerd op: 10 januari 2017 12:34

De 504 leden van het digitale BiebPanel van de Bibliotheek aan de Vliet ontvingen in 2016 een vragenlijst om te onderzoeken hoe zij denken over de collectie, het reserveren van titels en de informatiefunctie van de bibliotheek.

Dit onderzoek werd tegelijkertijd bij 90 andere openbare bibliotheken uitgevoerd.
Landelijk waren er in totaal 15.132 deelnemers.

De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend.

Onder collectie verstaan we alle boeken, kranten, tijdschriften, films op dvd of blu ray, luisterboeken, e-books, kunstwerken, digitale bestanden die u bij de bibliotheek kunt lezen en/of lenen.
Informatiefunctie wil zeggen: de toegang tot informatie over allerlei onderwerpen via de bibliotheek.

Collectie

De collectie van de Bibliotheek aan de Vliet krijgt een goede beoordeling. De deelnemers aan BiebPanel hebben in de collectie de meeste voorkeur voor literaire romans, informatieve boeken en spannende boeken.

74 % van de panelleden vindt het aanbod aan informatieve boeken goed. 61% is tevreden over de actualiteit van de collectie. Naast de beschikbaarheid van actuele titels vinden veel paneleden een breed aanbod met oudere titels en klassiekers uit de literatuur ook belangrijk.

De helft van de panelleden is niet enthousiast over de uitleentermijn van één week van de TopTitel-boeken. Daarom besloot de bibliotheek die termijn te verlengen naar twee weken. Het leengeld bleef gelijk op € 2,00.

Reserveren

De meeste panelleden reserveren wel eens een titel. 35% doet dat vanuit huis via de computer en 29 % in de bibliotheek. Ze zijn hier erg tevreden over. Grote waardering is er voor het feit dat reserveren uit de eigen collectie van de Bibliotheek aan de Vliet gratis is.

Bij het online reserveren is niet duidelijk hoe lang het duurt voordat het gereserveerde materiaal beschikbaar is. Dat is een punt van aandacht voor de bibliotheek.

Toegang tot informatie

Er is veel behoefte aan toegang tot informatie via de bibliotheek. De interesse gaat vooral uit naar geschiedenis, vakantie en reizen, literatuur, kunst en cultuur en hobby’s en sport, gezondheid en huis en tuin.

De leden van BiebPanel zoeken het liefst naar informatie via boeken en tijdschriften en door vragen te stellen aan medewerkers. Bij de digitale informatiebronnen is de Consumentengids het populairst.

De belangrijkste redenen om de bibliotheek te kiezen als informatiebron zijn:

• het is prettig om informatie te kunnen (na)lezen in de vorm van een boek
  • de laagdrempeligheid van de bibliotheek
  • het feit dat er in de bibliotheek veel informatie aanwezig is, ook in digitale vorm
  • de aanwezigheid van deskundige medewerkers

De panelleden geven aan het op prijs te stellen dat er medewerkers beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.

Wat gaan we doen met de uitkomsten van het onderzoek?

De Bibliotheek aan de Vliet is blij met alle opmerkingen uit het onderzoek. Om tegemoet te komen aan de vragen van de panelleden hebben we de uitleentermijn van de TopTitels intussen verlengd van 1 naar 2 weken. Verder zullen we in kaart brengen hoe lang het duurt voordat gereserveerde titels beschikbaar zijn voor de leners. Tot slot zullen we bij het kopen van nieuwe titels nog meer rekening houden met de actualiteit en de voorkeur van onze leners voor literaire romans, informatieve boeken en spannende boeken.

Biebpanel

Wilt u meer informatie over Biebpanel of wilt u zich aanmelden? Kijk op onze speciale Biebpanel-pagina.