BiebPanel resultaten vindbaarheid en presentatie

Gepubliceerd op: 17 oktober 2014 12:00

biebpanel vindbaarheid en presentatie

In juni is er een onderzoek uitgevoerd onder onze BiebPanel leden over de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek. In dit nieuwsbericht leest u de belangrijkste resultaten uit het onderzoek. Daarnaast leest u wat wij met deze uitkomsten gaan doen.

Belangrijkste uitkomsten

• Ruim eenderde van de panelleden kijkt na het inleveren van de materialen als eerste naar de nieuwe materialen in de collectie.
  • Ruim de helft van de panelleden bedenkt thuis wat ze willen lenen, maar neemt daarnaast ook andere materialen mee. Slechts 1 op de 10 doet dat bijna nooit.
  • Tussen de 65% en 75% van de panelleden vinden het fijn als materialen op presentatietafels of -rekken worden getoond en als ze frontaal geplaatst zijn.
  • Zes op de tien panelleden vinden dat bij de Bibliotheek aan de Vliet de materialen over het algemeen aantrekkelijk gepresenteerd worden. In Leidschendam ligt dit percentage lager.
  • Displaytafels moeten goed gevuld zijn en er moeten geen gaten vallen. Dit ziet er volgens de panelleden dan uitnodigender, verzorgder en overzichtelijker uit. Het idee bij een legere displaytafel is dat de "leukste" boeken al weg zijn en alleen nog de "afdankertjes" liggen.
  • Ruim de helft van de panelleden vindt de indeling van de collectie in de Bibliotheek aan de Vliet duidelijk. De panelleden in Leidschendam zijn iets minder vaak tevreden met de indeling.
  • De vindbaarheid van dvd's en informatieve boeken zijn voor verbetering vatbaar.
  • Ruim 80% van de panelleden maakt geen gebruik van de koffie/thee automaat en heeft hier ook geen behoefte aan.

Wat gaan wij doen?

Tijdens het volgende werkoverleg worden de resultaten van het onderzoek besproken. Uit het werkoverleg volgen dan acties om de vindbaarheid en presentatie van de materialen te verbeteren. De volgende punten gaan wij al doen:

• Bekijken hoe de indeling nog beter kan worden gecommuniceerd. Bijvoorbeeld met plattegronden, bewegwijzering in de bibliotheek, de catalogus, of uitleg op de website.
  • De displaytafels goed blijven aanvullen.

Infographic

Klik op de infographic om deze beter te bekijken.

infographic vindbaarheid en presentatie

Meer informatie over BiebPanel

Wilt u meer informatie over BiebPanel of wilt u zich aanmelden? Kijk op onze speciale BiebPanel pagina.