Bijzondere filmmiddag in het teken van vluchtelingen

Gepubliceerd op: 19 februari 2018 13:06

Dinsdagmiddag 27 februari is in het Filmhuis Rijswijk een bijzondere filmmiddag die in het teken staat van vluchtelingen. Na de film geeft VluchtelingenWelzijn een presentatie over hun werk. De film begint om 14:00 uur, de presentatie om 16:15 uur.

Uniek vluchtelingendrama

De film ‘The other side of hope’ van regisseur Aki Kaurismäki vertelt een actueel verhaal over hoop en menselijkheid. Dat gebeurt op een onovertroffen en humoristische manier.

Khaled, een jonge Syrische vluchteling, belandt in de haven van Helsinki. Met grote hoop op een betere toekomst, probeert hij hier politiek asiel te krijgen. Helaas moet hij besluiten in het illegale circuit te duiken.

De vijftiger Wikström zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger van herenoverhemden en stropdassen. Ook zijn alcoholische vrouw zet hij aan de kant. Dankzij een winnende partij poker verdient hij een klein fortuin waarmee hij een slechtlopend restaurant ergens in een achterafstraatje in Helsinki koopt.

Wikström treft Khaled aan op de binnenplaats van zijn restaurant. Na een kort handgemeen raken de mannen in gesprek. Waarschijnlijk herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. En daarnaast kan Wikström wel een afwasser gebruiken.

‘The other side of hope’ is een film met droge humor, scherpe dialogen, bijzondere muziek en prachtige beelden. Daarmee wordt de film een uniek vluchtelingendrama.

Vluchtelingen in Rijswijk

Aansluitend op de film (vanaf 16:15 uur) houdt VluchtelingenWelzijn Rijswijk een presentatie over hun werkzaamheden voor nieuwkomers in de gemeente Rijswijk. Hoe ondersteunen zij hen om hun plek in de Rijswijkse gemeenschap te vinden? En wat kunnen zij voor hen betekenen bij het leren van de Nederlandse taal, Nederlandse mensen leren kennen en het vinden van een baan? Zij vertellen u hierover met voorbeelden uit de praktijk.

De presentatie duurt ongeveer een half uur. En er is gelegenheid om vragen te stellen. De presentatie is gratis voor bezoekers van de film. En exclusief voor hen toegankelijk.