Expositie kleurrijke quilts door Arnout Cosman

Gepubliceerd op: 29 juni 2017 14:30

Van 4 juli tot en met 31 augustus exposeert Arnout Cosman met zijn prachtige en bijzondere quilts bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk.

Autoriteit

Arnout Cosman is een autoriteit op het gebied van quilten. Via een tante maakte hij in 1999 kennis met de techniek van het quilten. Hij begon direct eigen ontwerpen te maken. Eerst met potlood en papier. Al snel kwam de computer in beeld. Om tot een ontwerp te komen combineert hij oude quilttechnieken en moderne computertechnieken. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij het computerprogramma QuiltAssistant, dat hij zelf ontwierp. Zo werd het maken van quilts steeds meer een combinatie van zijn studie (technische wiskunde), zijn werk (softwareontwikkeling) en zijn hobby.

Geometrisch

Cosmans ontwerpen zijn in twee groepen te verdelen: geometrische patronen en patronen afgeleid van foto’s of schilderijen.

De geometrische ontwerpen zijn soms een stukje toegepaste wiskunde, en soms eenvoudige, traditionele patronen die ruimte geven om te experimenteren met kleuren.   

Foto’s

Als Cosman zich laat inspireren door een foto dan gebruikt hij zijn computerprogramma om de afbeelding volledig automatisch in stukjes op te delen in duizend rechthoeken van verschillende afmetingen. Hij gebruikte deze techniek voor het eerst bij zijn quilt gebaseerd op een schilderij getiteld ‘Zonnebloemen’ van Claude Monet.

Oud en nieuw combineren

De geschiedenis van de quilt gaat heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Arnout Cosman slaagt erin de eeuwenoude techniek van het quilten te combineren met computertechnieken uit de 21e eeuw. De resultaten zijn verbluffend knap.

De expositie kunt u bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis.