‘Vrouwen in en uit beeld’. Duo-expositie kleindochter en grootmoeder Schumm

Gepubliceerd op: 27 februari 2019 10:55

Nadia Schumm exposeert vanaf 2 maart samen met haar grootmoeder Wilma Schumm bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk. De met muziek omlijste opening van deze bijzondere expositie is zaterdagmiddag 2 maart om 14.00 uur. De expositie is te zien tot en met donderdag 28 maart, met uitzondering van de dinsdagmiddagen.

Trots

Nadia exposeert met foto’s en Wilma met schilderijen en beelden in brons en van speksteen. Wilma is heel trots dat haar kleindochter haar vroeg samen te exposeren.

Vrouwen in en uit beeld

Nadia en Wilma geven in hun expositie aandacht aan vrouwen die iets betekenen in de maatschappij; vrouwen die iets achtergelaten hebben waar we met elkaar trots op kunnen zijn.

Nog niet zo heel lang geleden bestonden er, in de door mannen gedomineerde samenleving, veel gezegdes die discriminerend waren voor vrouwen. Enkele van deze gezegdes gebruiken Wilma en Nadia als satire in de vorm van een tweeluik.

Vrouwenkiesrecht

In 2019 bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar in Nederland. Dat komt ook terug in de expositie.

Verder staan Nadia en Wilma stil bij al die vrouwen die veel betekend hebben voor de wereld. Zoals Julia Agrippina (de moeder van keizer Nero), Jeane d’Arc, Rosa Louise Parks en Stephanie Kwolek, die vrouw die het materiaal voor kogelvrije vesten uitvond.

Nadia Schumm

Na eerst opgeleid te zijn tot kinderverzorgster en gewerkt te hebben in de kinderopvang, stapte Nadia over naar haar passie, de fotografie. Zij volgde in Rotterdam een opleiding voor fotografie en tijdens deze studie ging zij werken bij een fotostudio in Den Haag.

In 2016 volgde haar eerste expositie. Tegenwoordig werkt Nadia als freelance fotograaf. Een duidelijk voorbeeld van iemand die van haar hobby haar beroep maakte.

Wilma Schumm

Wilma is afgestudeerd als drama- en beeldend therapeut. Zij gaf les in drama, boetseren in klei, werken in speksteen en schilderen. Daarnaast ontwierp en maakte ze theaterkostuums.

Haar huidige werk bestaat uit kleurrijke schilderijen, beelden in speksteen en in brons. Het abstracte heeft haar voorkeur.

Wilma geeft nog steeds les en exposeerde regelmatig op heel uiteenlopende plekken: onder andere kerken, winkels en ministeries.