Extra activiteiten rond films in maart

Gepubliceerd op: 26 februari 2018 09:23

Bij drie van de vijf films die u in maart kunt zien in het Filmhuis Rijswijk zijn extra activiteiten georganiseerd. Hieronder vindt u een overzicht van deze activiteiten.

Wethouder Borsboom opent de film ‘Certain women’

In aanloop naar Internationale Vrouwendag (8 maart) presenteren we de film ‘Certain women’. Het verhaal is gebaseerd op drie korte verhalen van Maile Meloy. De levens van drie vrouwen in een stadje in Montana kruisen elkaar, ieder met hun eigen tekortkomingen en problemen.

Wethouder Marloes Borsboom opent deze filmmiddag om 14:00 uur. Na de film, om 16:15 uur, organiseert de bibliotheek in samenwerking met VluchtelingenWelzijn Rijswijk een debat. We kijken dan vooruit naar Internationale Vrouwendag. Tineke Snaterse, vrijwilliger bij VluchtelingenWelzijn en al heel lang actief voor vrouwenemancipatie, leidt het debat. Zij gaat in gesprek met vier vrouwen die zich in/rondom Rijswijk inzetten voor vrouwen. Vrouwen van verschillende generaties en achtergronden: Rochelle Heerema, Lichelle de Bruijn, Jeanne-Marie van Oudshoorn en Almaz Tesfagerges. Na afloop is er een eenvoudige borrel. Deelname aan het debat is gratis.

dinsdag 6 maart | film van 14:00 – 16:00 uur | debat vanaf 16:15 uur

GEANNULEERD: Maak zelf een Van Gogh na ‘China’s Van Goghs’

Door omstandigheden gaat de workshop van vanmiddag niet door. De film gaat wel door.

Als u al een kaartje voor de workshop heeft gekocht, wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Onze excuses voor het ongemak.

U ziet deze middag een bijzondere documentaire over Zhao, één van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse meesterwerken schilderen. Waar Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij verkocht, verkoopt Zhao duizenden replica's. Wanneer hij in Amsterdam oog in oog staat met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron. Zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen.

Na de film is er een kunstzinnige workshop met als thema ‘Van Gogh’. U maakt een Van Gogh in een modern jasje. Dat gebeurt met vetkrijt en een föhn. Kunstzinnige ervaring is niet nodig. Alles wordt stap voor stap uitgelegd. Nieuwsgierig geworden? Koop dan snel uw kaartje voor de workshop. Leden betalen € 5,00; niet-leden € 7,50. Tip: er zijn schorten aanwezig, maar trek voor de zekerheid niet uw mooiste kleding aan.

dinsdag 27 maart | film 14:00 - 16:15 uur | workshop van 16:30 - 17:30 uur

Lunchlezing en film ‘Wadjda’ met Movies that Matter

‘Wadjda’ is zo’n film die ertoe doet. De winnaar van de Publieksprijs van het Rotterdams filmfestival van 2013 is een enorme feelgoodfilm. De eigengereide Wadjda uit Riyad zet alles op alles voor een groene fiets. Jongens mogen toch ook fietsen? Waarom zij dan niet? Wadjda is de eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saoedi-Arabië.

Dafne van Baarle is de gastspreker bij de lunchlezing. Zij is arabiste en cultuurmakelaar met de Arabische wereld. Als arabiste met een Nederlandse achtergrond en ruime ervaring en een groot netwerk in de regio, slaat zij graag een brug tussen Nederland en de Arabische wereld. In de lezing gaat zij in op de veelzijdige, soms verrassende en altijd in beweging zijnde rol van vrouwen in de Arabische wereld.

Deze film draaien wij met dank aan Movies that Matter. Dankzij deze samenwerking zijn de lezing en de film gratis. De lunch is betaald: € 4,00 voor leden en € 5,00 voor niet-leden.

zaterdag 31 maart | lunchlezing 13:00 - 13:45 uur | film 14:00 - 16:15 uur

_______________________________________________________________________________________

Overige films in maart:

‘De kinderen van juf Kiet’

Vertederende en onthullende documentaire over de opvang van vluchtelingenkinderen in een speciale instroomklas in een Brabants dorp. Juf Kiet is geweldig, streng en liefdevol voor haar leerlingen.

dinsdag 13 maart | 14:00 - 16:15 uur
 

‘Bram Fischer’

De blanke advocaat Bram Fischer verdedigt Nelson Mandela en andere ANC-leden. In het geheim is de advocaat ook aanhanger van het ANC.

dinsdag 20 maart | 14:00 - 16:15 uur