Lions Vredsposterwedstrijd 2017 van start

Gepubliceerd op: 11 oktober 2017 15:44

Met als thema The future of Peace: Vrede heeft de toekomst! organiseren Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne de Lions Vredesposterwedstrijd 2017. Samen met de basisscholen De Vijverhof, De Driemaster, Nieuw Vreugd en Rust, Professor Casimir en de Lusthofschool. Leerlingen van de groepen zeven en acht van deze scholen doen eraan mee.

In september begon het Vredesposterfestijn. In de klassen werd uitgebreid gesproken over het belang van Vrede en in de tekenlessen werd hard gewerkt om een mooie poster te maken. Pen, krijt, potloden, markers, inkt, houtskool, verf, pastel en viltstiften mochten allemaal gebruikt worden. Er mocht niets op de Vredesposter worden geplakt, geen foto's of computerwerk, en er mochten ook geen woorden of cijfers op staan. Een pittige klus dus voor de ongeveer driehonderd scholieren!

Expositie in de bibliotheek in Voorburg

In de week van 9 tot 13 oktober volgt in elke klas een spannende jurering. Er is een prijs voor elke eerste, tweede en derde plaats. De winnende posters worden verzameld en vanaf maandag 16 oktober is de expositie van deze posters te bezichtigen in de Bibliotheek aan de Vliet, locatie Voorburg. Bij de expositie staat een robuuste stembus, met daarbij een stapel stemformulieren. Op de stemformulieren kunnen bezoekers van de bibliotheek een keuze maken en stemmen op hun favoriete poster. Dit kan tot 31 oktober.

Spannende finale

De spannende finale in de bibliotheek is op woensdagmiddag 1 november om 13:30 uur. Alle stemmen zijn dan geteld en de Vredesposter met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs uitgereikt.

Daarnaast jureert een onafhankelijke jury alle posters. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het uitbeelden van het thema, de artistieke presentatie en originaliteit. Deze winnaar ontvangt de Vakjuryprijs.

Beide prijzen zullen worden uitgereikt door de wethouder onderwijs, Lia de Ridder.

Nederlandse hoofdprijs en de Internationale finale

Beide winnende posters dingen vervolgens mee naar de Nederlandse hoofdprijs. Op de Lions-VN dag in Den Haag in maart 2018 wordt de gelukkige winnaar bekend gemaakt en in het zonnetje gezet.

De winnende poster wordt naar Amerika gestuurd. Uit de winnende posters vanuit de hele wereld worden daar de beste 24 tekeningen gekozen. De uiteindelijke winnaar van deze internationale finale mag met twee begeleiders naar New York afreizen en wordt feestelijk onthaald met onder meer een rondleiding door het VN-gebouw. Daarnaast ontvangt de winnaar een cheque van $ 5.000. De andere 23 tekenaars ontvangen een prijs van verdienste van $ 500.