Lions Vredesposterwestrijd - Kom kijken, kom stemmen!

Gepubliceerd op: 25 oktober 2018 10:15

Tot woensdag 31 oktober zijn in de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk én Voorburg de prachtige Vredesposters te bewonderen die dit jaar meedingen naar de Publieksprijs en de Vakjuryprijs.

Publieksprijs: kom kijken - kom stemmen!

De bezoekers van beide bibliotheken kunnen stemmen op hun favoriete Vredesposter door een stemformulier in te vullen. De stembus staat bij de expositie van de Vredesposters. Stemmen kan tot woensdag 31 oktober 12:00 uur. Dan worden de stemmen geteld en wordt de winnaar van de Publieksprijs bekend.

Vakjuryprijs

In beide gemeenten is nóg een prijs te winnen: de Vakjuryprijs.

Leidschendam-Voorburg
De Vakjury van Leidschendam-Voorburg wordt gevormd door wethouder onderwijs Juliette Bouw, bibliotheekdirecteur Harm Smit, kunstschilder Corné Akkers en kunstenaar Frans Kokshoorn.

Rijswijk
In de Rijswijkse Vakjury zitten Peter Gentenaar en Jacqueline Stubenitsky (beide kunstenaars) en Jacqueline van Munster (Kunstuitleen, de Bibliotheek aan de Vliet).

De jury kijkt onder meer naar de interpretatie van het thema en uitbeelding ervan op de poster, de artistieke presentatie en originaliteit.

Kindness Matters; Aardig zijn Helpt!

De jaarlijkse Lions international Vredesposterwedstrijd wordt in Rijswijk georganiseerd door Lions Club Rijswijk en in Leidschendam-Voorburg door de twee Lionsclubs Voorburg en Voorburg Prinses Marianne. Lions Clubs International organiseert nu voor de 31e keer de Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest).

Deelnemers

In Rijswijk hebben 75 Rijswijkse leerlingen van de basisscholen Godfried Bomansschool, Wethouder Brederodeschool, Elsenburgschool en AZC school De Bazaar zich creatief uitgeleefd op het wereldwijde vredesthema van de Lions voor dit jaar: Kindness Matters! Deze tekeningen zijn tot en met 31 oktober te zien in de bibliotheek in Rijswijk.

Ook Voorburgse scholieren in de groepen 7 en 8 van De Vijverhof, De Driemaster, de Professor Casimirschool en De Lusthofschool tekenden hun Vredesposter naar het thema van dit jaar, Kindness Matters; Aardig zijn Helpt! De mooiste tekeningen kunt u tot en met 31 oktober bekijken in de bibliotheek in Voorburg.

In beide bibliotheeklocaties kan gestemd worden voor de Publieksprijs.

Op naar de grote finale - de prijsuitreikingen

Woensdagmiddag 31 oktober is in zowel de bibliotheek in Rijswijk als in de bibliotheek in Voorburg de prijsuitreiking voor de lokale finale. Degene met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. De jury kiest de winnaar van de Vakjuryprijs. De winnende posters van zowel de Publieksprijs als de Vakjuryprijs doen mee aan de volgende ronde: de wedstrijd van alle posters voor heel Nederland in januari 2019.

Leidschendam-Voorburg - start 13:30 uur
In Voorburg begint de de prijsuitreiking van de Publieks- en de Vakjuryprijs om 13.30 uur in de bibliotheek. Wethouder Juliette Bouw, voorzitter van de jury, overhandigt beide prijzen aan de winnaars.

Rijswijk - start 14:00 uur
In Rijswijk is er een heel programma rondom de prijsuitreiking:

• 14:00 uur OpeningLions Club Rijswijk Key Person - Ton de Liefde
  • 14:10 uur Jury rapport Burgemeester van Rijswijk - Michel Bezuijen
  • 14:15 uur Prijsuitreiking scholen Burgemeester van Rijswijk - Michel Bezuijen
  • 14:50 uur Publieksprijs uitreiking Directeur Bibliotheek aan de Vliet - Harm Smit
  • 15:00 uur Afsluitend woord Lions Club Rijswijk Key Person - Ton de Liefde

Tijdens de Lions VN-dag in maart 2019 wordt de landelijke winnaar in het zonnetje gezet. De landelijke winnaar doet mee met de grote, wereldwijde finale: Peace Poster Contest Winners of de World. De wereldwinnaar ontvangt een cheque van 5,000.00 dollar en mag met twee begeleiders afreizen naar New York. Hij of zij wordt daar feestelijk onthaald met onder meer een rondleiding door het VN-gebouw.”

Afbeelding: Vredesposter van Tim Spencer uit Bergen (NH), winnaar van de landelijke prijs 2016