Doe ook mee! Week van de Alfabetisering voor minder laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019 08:45

Van maandag 9 tot en met zondag 15 september komt Nederland in actie tegen laaggeletterdheid in de Week van de Alfabetisering. Ook Leidschendam-Voorburg doet mee. Wethouder Juliëtte Bouw (Zorg en Onderwijs): “We willen alle inwoners de kans geven om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen”.

Onderschat

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. “Een zorgelijke ontwikkeling”, vindt wethouder Bouw: “Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De gevolgen gaan dus veel verder dan taal. En dat willen we doorbreken”.

Wat is er te doen?

  • dinsdag 10 september van 13.30 – 15.00 uur: Taalcafé ‘Taal & Taart’ in het Taalhuis Leidschendam.
    Een feestelijke middag met koffie, thee en taart. In het Taalcafé kunt u de Nederlandse taal beter leren spreken en begrijpen. Het Taalcafé is gratis, u kunt zo binnenlopen.

  • donderdag 12 september van 12.30 – 14.00 uur: gratis ‘Voorleeslunch over Taal’ bij Woej in De Groene Loper (Van Royenstraat 2 in Voorburg). We hebben met elkaar een gezellige lunch en we luisteren naar een verhaal. Ook praten we over taal. U kunt zo binnenlopen.

  • donderdag 12 september om 17.00 uur opent wethouder Bouw de nieuwe collectie van het Taalhuis in Voorburg. Dat vieren we met een hapje en een drankje.

Waar beginnen?

Kent u mensen die beter willen lezen, schrijven, rekenen of computeren? Of wilt u zelf iets leren? Ga dan naar www.ikwilleren.nl of loop eens binnen bij het Taalhuis in de bibliotheek in Leidschendam (Fluitpolderplein 5 | 070 – 300 19 08) of in de bibliotheek in Voorburg (Koningin Julianalaan 257 | 070 – 300 19 02). Kijk op www.bibliotheekaandevliet.nl/taalhuis voor meer informatie.

Samen voor een (digi)taalvaardige gemeente

In Leidschendam-Voorburg vormen verschillende organisaties samen een Taalketen om alle mensen met een taalvraag te bedienen. Alle betrokken partijen werken intensief samen voor een passend totaalaanbod om laaggeletterdheid tegen te gaan en zoveel mogelijk mensen te bereiken.