Doe ook mee in Rijswijk! Week van de Alfabetisering voor minder laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019 08:45

Van maandag 9 tot en met zondag 15 september komt Nederland in actie tegen laaggeletterdheid in de Week van de Alfabetisering. Ook Leidschendam-Voorburg doet mee. Wethouder Juliëtte Bouw (Zorg en Onderwijs): “We willen alle inwoners de kans geven om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen”.

Onderschat

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. “Een zorgelijke ontwikkeling”, vindt wethouder Bouw: “Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De gevolgen gaan dus veel verder dan taal. En dat willen we doorbreken”.

Speciaal Taalcafé

Ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering is er op maandag 9 september van 10.30 – 11.30 uur een speciaal Taalcafé in het Taalhuis van de bibliotheek.

Wethouder Johanna Besteman (Welzijn, Cultuur en Onderwijs) opent de nieuwe collectie boeken en andere materialen van het Taalhuis.

Het onderwerp van het Taalcafé is deze ochtend ‘Taal & kunst’. We kijken met elkaar naar kunst en praten daar met elkaar over. Natuurlijk zorgen wij voor koffie, thee en wat lekkers bij de koffie. U kunt zo binnenlopen.

Waar beginnen?

Kent u mensen die beter willen lezen, schrijven, rekenen of computeren? Of wilt u zelf iets leren? Ga dan naar www.ikwilleren.nl of loop eens binnen bij het Taalhuis in de bibliotheek in Leidschendam (Fluitpolderplein 5 | 070 – 300 19 08) of in de bibliotheek in Voorburg (Koningin Julianalaan 257 | 070 – 300 19 02). Kijk op www.bibliotheekaandevliet.nl/taalhuis voor meer informatie.