Lezing Sterrenwacht: Apollo 15 door Manuel Roos

10 februari 2020, van 19:30 tot 22:00 | Locatie Rijswijk: theater | Generaal Eisenhowerplein 101 | 2288 AG Rijswijk

Kosten: Prijs leden: € 7,00 | Prijs niet-leden: € 8,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Al sinds het bestaan van de mens heeft men de neiging om steeds meer van de wereld te ontdekken. Maar men wilde verder: de diepzee, maar ook omhoog: het ontdekken van de ruimte.

Thema-avond: Apollo 15

Deze thema-avond staat geheel in het teken van de Apollo-landingen en met name Apollo 15. Fascinerende beelden nemen u mee naar de maan, alsof u er zelf bij bent!

Lezing details

  • DATUM: 10 februari 2020
  • TIJD: 19:30 - 22:00 uur
  • LOCATIE: Locatie Rijswijk: theater (Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk)
  • KOSTEN: Prijs leden: € 7,00 | Prijs niet-leden: € 8,00

De opkomst van de ruimtevaart

Met de opkomst van de ruimtevaart kwam die droom steeds dichterbij. Joeri Gagarin was de eerste mens in de ruimte. Hij vloog op 12 april 1961 in de Vostok 1 in 1 uur en 48 minuten om de aarde. Het begin was er. Maar men wilde verder. Gebleken was, dat raketten uitmuntend geschikt waren om als vervoermiddel naar de ruimte te dienen, in plaats van alleen als wapen. Doel: de maan. 

Apollo 8

Het werd een tweestrijd tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, ook wel de wapenwedloop genoemd. Na enkele onbemande Maanmissies om de maan in kaart te brengen, werd er op 27 december 1968 met de Apollo 8 voor het eerst een bemand vaartuig in een baan om de maan gebracht. Op 21 juli 1969 zette de eerste mens daadwerkelijk voet op de maan: Neil Armstrong, gevolgd door Buzz Aldrin. De komende jaren volgden er nog enkele bemande maanlandingen. 

Arbeidersbelang

Voor enkele amateur-sterrenkundigen, die werkzaam waren bij de woningbouwvereniging  'Arbeidersbelang', een uitgelezen kans om met een grote telescoop deze maanlandingen te kunnen waarnemen. Dit bleek iets te hoog gegrepen, maar er werd wel een mooie sterrenwacht, bovenop de nieuw gebouwde Jupiterflat geplaatst! Een unieke plek. Nergens is bovenop een 12 verdiepingen tellende flat een sterrenwacht te vinden.  

Meer informatie

Kijk op de website van Sterrenwacht voor meer informatie over de organisatie.