Basiscursus Sterrenkunde (2 lessen)

4 november 2019, van 19:45 tot 22:15 | Locatie Rijswijk | Generaal Eisenhowerplein 101 | 2288 AG Rijswijk

Kosten: Leden € 34,50 | niet-leden € 39,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een groep amateurastronomen neemt u als het ware mee op reis naar het einde van het waarneembare heelal.

INHOUD VAN DE CURSUS


De eerste avond: 
U krijgt inzicht in het ontstaan en de opbouw van ons zonnestelsel. Alles wat zich afspeelt rond onze dichtstbijzijnde ster 'de Zon' komt aan de orde. En hoe ontstaat een ster en haar planeten? Alleen al de ontdekking dat planeten niet rond de aarde draaien maar rond de zon is nog maar van kort geleden. Na de pauze vertonen we dashcam opnames waarin de gevolgen van een bijna meteorietinslag hoor- en zichtbaar is. Verder leiden we u door het planetariumprogramma 'Stellarium' en er volgt een beknopte uitleg over astronomische telescopen.

De tweede avond: Deze avond behandelen we de interstellaire ruimte buiten ons zonnestelsel en nemen u mee naar het prille begin van het heelal. Hoe meet je die enorme afstanden en wat kan je doen met de eigenschappen van licht? Een belangrijk punt voor een astronoom is de weg te weten tussen miljarden sterren aan de hemel. Hoe vinden amateurs hun weg? Stellarium helpt daarbij. Na de pauze reizen we vanaf de aarde door het heelal met een snelheid die bij iedere stap 10 keer hoger wordt en 10 keer verder weg is door middel van de tiende macht! We leggen uit wat we weten over zwarte gaten. We laten animaties zien van een stervormingsgebied in Orion. En we reizen door de Virgocluster, een groep van meer dan duizend sterrenstelsels in het sterrenbeeld Maagd.

Iedere cursist ontvangt

  • Twee toegangskaarten t.w.v. € 4,00 per stuk voor een bezoek aan de sterrenwacht op een publieksavond (1e en 3e vrijdagavond van de maand).
  • Een USB stick met een digitaal cursusboek, geschreven door medewerkers van de Rijswijkse sterrenwacht. Hier in staat informatie over de sterrenwacht en links naar websites over astronomie.

Op de cursusavonden zelf is er geen tijd om waar te nemen en bovendien is de kans op helder weer dan zeer klein. Deelnemers die verder willen gaan als amateurastronoom kunnen als donateur van de sterrenwacht verder geholpen worden. Alleen al het opstellen van een telescoop en het beginnen aan astro-fotografie vraagt goede begeleiding. De sterrenwacht beschikt over veel ervaren mensen die bereid zijn om te helpen met de start.

DATUM - TIJD - LOCATIE - PRIJS

  • Wanneer: maandag 4 november en 11 november 2019 (2 lessen)
  • Hoe laat: 19:45 - 22:15 uur
  • Waar: de Bibliotheek aan de Vliet - locatie Rijswijk
  • Adres: Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk
  • Routeplanner: Google Maps (auto, ov, fiets of lopen)
  • Prijs per kaartje: Leden € 34,50 | niet-leden € 39,50

ONLINE KAARTVERKOOP

Koop nu online uw toegangskaart en betaal via iDEAL:

Als u online uw kaartjes koopt, heeft u een printer nodig om de kaartjes af te drukken. Hiervoor is het noodzakelijk dat Adobe Reader op uw computer is  geïnstalleerd. Heeft u dit nog niet geïnstalleerd dan kunt u Adobe Reader gratis downloaden.

KAARTVERKOOP IN DE BIBLIOTHEEK

Als u geen gebruik maakt van internetbankieren, dan kunt u vooraf een kaartje kopen in de bibliotheek. Aan de zaal is het alleen nog mogelijk om kaartjes te kopen zolang de voorraad strekt.

LET OP: U kunt bij ons in de bibliotheek alleen betalen met uw pinpas of met het tegoed op uw bibliotheekpas. Wij nemen geen contant geld aan.

CONTACT

Wilt u meer informatie of kunt u zich niet online aanmelden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

ACTIVITEITEN VAN DE BIBLIOTHEEK AAN DE VLIET

Wilt u meer meer weten over andere activiteiten in onze bibliotheek?