GEANNULEERD: Cupido en Sideron en het 'downstairs' leven aan het Haagse hof

16 december 2017, van 14:00 tot 15:00 | Locatie Voorburg | Koningin Julianalaan 257, 2273 JG Voorburg

Kosten: leden € 5,00 | niet-leden € 7,50

De lezing Cupido en Sideron en het 'downstairs' leven aan het Haagse hof is geannuleerd.

Als u al een kaartje heeft gereserveerd voor deze lezing en uw gegevens zijn bij ons bekend, dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Excuses voor het ongemak.

CUPIDO EN SIDERON

Kunsthistorica Esther Schreuder verdiepte zich jarenlang in de kinderen Cupido en Sideron, die in de 18de eeuw in slavernij werden geschonken aan de toekomstige stadhouder Willem V.

De zevenjarige Sideron komt uit Curaçao, de even oude Cupido van de kust van Guinea. De kinderen komen terecht in een wereld van grote luxe en overvloed en weten zich in de jaren die volgen op te werken tot kamerdienaar aan het hof van de stadhouder en zijn vrouw. Tijdens de Franse Revolutie vluchten ze met het echtpaar en een klein deel van de hofhouding naar Engeland. Hun nakomelingen zwermen uit over Nederland.

HET BOEK 'CUPIDO EN SIDERON'

Al sinds de veertiende eeuw was het een gebruik om zwarte kinderen cadeau te doen aan Noord-Europese vorsten. De zwarte bedienden van de familie Van Oranje staan op vele schilderijen naast de stadhouders, prinsen en prinsessen afgebeeld, maar over de levens van deze mensen is maar weinig bekend.

Tijdens haar zoektocht naar de kinderen Cupido en Sideron wist Esther Schreuder niet alleen te achterhalen waar de jongens vandaan kwamen, maar zij beschrijft ook in geuren en kleuren hoe hun levens aan het hof verliepen. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek weet zij de wereld achter de schermen van de familie Van Oranje tot leven te brengen in haar boek Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van de stadhouder. Een fascinerende wereld vol ingewikkelde machtsverhoudingen, intriges en dubbele agenda’s, waar ze tijdens haar lezing over zal vertellen.

Na afloop van de lezing is het boek van Esther Schreuder in de bibliotheek te koop (betaling per pin). U kunt het boek ook laten signeren door Esther Schreuder.

ESTHER SCHREUDER

Kunsthistorica Esther Schreuder is als gastconservator verbonden aan de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof in het Haags Historisch Museum.

TENTOONSTELLING HAAGS HISTORISCH MUSEUM

Wilt u de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof nog bezoeken?
Maak dan gebruik van de actie 2 voor de prijs van 1!
Bezoekers van de lezing kunnen na afloop in de bibliotheek een kortingskaart voor de tentoonstelling krijgen.
Met dank aan het Haags Historisch Museum.

ONDERSTAANDE LEZING IS GEANNULEERD

datum - tijd - locatie - prijs

• Wanneer: zaterdag 16 december 2017
  • Waar: de Bibliotheek aan de Vliet - locatie Voorburg
  • Adres: Koningin Julianalaan 257, 2273 JG Voorburg
  • Prijs per kaartje: leden € 5,00 | niet-leden € 7,50

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Afbeelding: © Eveline van Egdom