Lidmaatschap en tarieven

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met betrekking tot lidmaatschap en tarieven

Hoe kan ik lid worden?

U kunt zich inschrijven bij de informatiebalie. Hierbij hebt u een legitimatiebewijs nodig. U kunt uw lenerspas met pin (niet in locatie Stompwijk) of d.m.v. een automatische incasso betalen. Indien u online lid wordt, kunt u via iDEAL betalen.

Bij het inschrijven van kinderen wordt ook om legitimatie gevraagd; dat kan bijvoorbeeld een eigen paspoort, een ID of een zorgverzekeringspas zijn.

Bij inschrijving van leners tot en met 13 jaar dient bovendien een aanvraagformulier te worden ingevuld door een ouders en/of verzorger.

Het formulier Aanvraag lenerspas voor minderjarige kunt u afhalen in de bibliotheek of hier downloaden. Het geprinte en ingevulde formulier kunt u meenemen naar de bibliotheek. 

Waarom zou ik lid worden?

Met uw lidmaatschap van de bibliotheek gaat er een wereld voor u open:

 • U kunt uw keuze maken uit de ruim 150.000 boeken, dvd's, tijdschriften en andere media die de Bibliotheek aan de Vliet in haar collectie heeft. U kunt met uw bibliotheekpas terecht in Leidschendam, Rijswijk, Stompwijk en Voorburg.

 • Reserveren uit de collectie van de Bibliotheek aan de Vliet is gratis voor leden. 

 • U krijgt korting op de lezingen en workshops die de bibliotheek regelmatig organiseert.

 • Met uw geldige bibliotheekpas van de Bibliotheek aan de Vliet, kunt u in heel Nederland terecht voor 'Landelijk Lenen'.

 • U kunt door een aanvraag bij de Bibliotheek aan de Vliet putten uit een enorm landelijk assortiment van 35 miljoen boeken, cd's, lp's en muziek-dvd's.

 • U heeft toegang tot het e-bookplatform, waar u als bibliotheeklid zonder extra kosten e-books lenen. U kunt kiezen uit duizenden titels, waaronder thrillers, romans en non-fictie.

 • U kunt waardevolle digitale bestanden in de bibliotheek raadplegen:
  - alle tests van de Consumentenbond;
  - literaire recensies van Nederlandse boeken van 1900 tot nu;
  - uittreksels en auteursportretten van Nederlandse en buitenlandse literatuur voor zowel jeugd als volwassenen.

 • U kunt na aanmaken van een PressReaderaccount niet alleen in de bibliotheek, maar ook vanaf huis gebruik maken van PressReader, waardoor u ook thuis online kunt bladeren en lezen in meer dan 3000 kranten en tijdschriften uit 100 landen en in 60 talen, maar deze ook kunt downloaden. Eén keer in de week inloggen op ons wifi-netwerk in de bibliotheek is daarvoor voldoende.

 • U kunt voor surfen op het internet of lezen van uw e-mail terecht in een van onze vestigingen. Als lid van de bibliotheek kunt u per dag 1 uur gratis gebruik maken van het internet. Daarna wordt een tarief van € 0,01 per minuut berekend. Niet-leden betalen voor internet eveneens € 0,01 per minuut.

 • Een lenerspas van de Bibliotheek aan de Vliet kost u € 44,50 per jaar (+ eenmalig 2,75 inschrijfkosten). Voor dit bedrag kunt u een jaar lang kosteloos boeken lenen.

Wat zijn de tarieven voor 2019?

 • Leden van 0 t/m 17 jaar en Ooievaarspashouders kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Zij betalen alleen de inschrijfkosten van € 2,75.

 • Leden van 18 jaar en ouder betalen € 44,50 per jaar en eenmalig € 2,75 inschrijfkosten.

Bekijk hier alle tarieven en abonnementen van de bibliotheek >>

Is internet gratis? En gebruik van de computer?

Gebruik van Wifi is gratis voor iedereen. Computergebruik inclusief internet is voor leden 1 uur per dag gratis. Dit is niet op te sparen, daarna kost het € 0,02 per minuut. Niet-leden en gastleners betalen € 0,02 per minuut.

Voor computergebruik inclusief internet heeft u een bibliotheekpas nodig. Als niet-lid bieden wij u twee soorten passen aan:

 • Anonieme dagpas: deze is gratis en hier kunt u tijdelijk een tegoed op storten. U levert de pas bij het weggaan weer in. Na 0:00 uur 's nachts vervalt het tegoed automatisch.

 • Servicepas op naam: deze is gratis te verkrijgen op vertoon van uw legitimatie. Deze pas kunt u houden. Hier kunt u een tegoed op storten dat blijft staan. 
Let op: deze twee passen zijn alleen geldig voor computergebruik inclusief internet. Hiermee kunt u geen materialen lenen van de bibliotheek. 

Hoe kan ik mijn abonnement beëindigen?

Het abonnement voor onbepaalde tijd kan door de lener op ieder moment, met een opzegtermijn van één volle kalendermaand, worden beëindigd. Teveel betaalde contributie, minus het bedrag van openstaande registraties, wordt teruggestort op het rekeningnummer van de lener.

Door middel van een uitschrijfformulier kan het abonnement worden opgezegd. Het uitschrijfformulier kunt u downloaden en het is verkrijgbaar in de bibliotheek.  

Mijn vraag staat hier niet bij, wat nu?

Vul het contactformulier in, stuur een mail met uw vraag naar secretariaat@bibliotheekaandevliet.nl, bel naar 070 2400250 of kom langs in een van de locaties.