Voorlezen op maat

voorlezen

Voorlezen is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Vandaar dat de bibliotheek een project in het leven heeft geroepen om het voorlezen op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen te stimuleren: Voorlezen op maat

Al 10 jaar een succes

Al meer dan 10 jaar zijn vrijwilligers in de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk actief om voor te lezen aan groepen kinderen van verschillende leeftijden.

Een medewerker van de Bibliotheek aan de Vliet: "we spreken met regelmaat enthousiaste ouders en vrijwilligers die zeer te spreken zijn over hoe de kinderen genieten, leren en groeien door verhalen voor te lezen die passen bij de leeftijd".

Stimuleren van leesplezier

Het doel van Voorlezen op maat is door middel van voorlezen het plezier in lezen op latere leeftijd te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen een grotere kans hebben om later zelf goede lezers te worden. Kinderen doen het beter op school als ze meer lezen. En als kinderen lezen leuk vinden, gaan ze vanzelf meer lezen.

Taalontwikkeling

Naast het stimuleren van plezier in lezen, wordt door veel voor te lezen de taalontwikkeling van jonge kinderen bevorderd. Voor een voorspoedige taalontwikkeling is het nodig dat jonge kinderen veel taal horen.

Het is daarom belangrijk om thuis regelmatig met het Nederlands in aanraking te komen, door de taal te spreken en te lezen. Ook om achterstanden (op school) te voorkomen of verminderen. Boeken zorgen voor meer taal in het leven van een kind.


Vrijwilliger

Vind jij het belangrijk dat kinderen (veel) lezen en hou je van contact met kinderen? Kun je erg genieten van een mooi boek voorlezen? Misschien is een vrijwilligers-functie bij de Bibliotheek dan iets voor jou.

Wat jij kunt betekenen

Als vrijwilliger zorg je ervoor dat er met regelmaat wordt gelezen in een groep, en dat kinderen worden uitgedaagd en gestimuleerd met nieuwe boeken, vertelplaten en eventueel zelfs knuffels. Zo wordt voorlezen echt een feestje.

Je wordt gekoppeld aan een vaste instelling, en bent daarin vrij om jouw voorkeur(en) door te geven. In samenspraak wordt er een vast tijdstip ingepland bij een peuterspeelzaal (peuters), kinderdagverblijf (peuters) of basisschool (kleuters) in de buurt en ga je (twee)wekelijks op locatie voorlezen. 

Je kiest passende boeken uit en bouwt (twee)wekelijks een band op met de kinderen, die altijd uitkijken naar het gezellige voorlees-moment.

Wat wij bieden

 • Co√∂rdinatie

  De bibliotheek zorgt voor begeleiding van de vrijwilligers. Je krijgt hulp om te starten en kunt terecht als je vragen hebt en tegen zaken aanloopt.

 • Ontmoeting

  Je kunt aansluiten bij de jaarlijkse ontmoetingsdag en je aanmelden voor een training met als doel deskundigheidsbevordering. 

 • Ondersteuning

  De bibliotheek geeft tips bij het uitzoeken van passende voorleesboeken. Als vrijwilliger leen je gratis boeken, vertelplaten en knuffels in de Bibliotheek.

Vrijwilligers voor Voorlezen op maat

Lijkt het jou leuk om af en toe voor te lezen op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal in Leidschendam, Rijswijk of Voorburg? Neem dan contact op voor meer informatie. Je kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen om te kijken of Voorlezen op maat bij je past.

Contact

Wil je meer informatie? Of je direct aanmelden? Neem dan contact op met Ingrid van der Heijden

Heb je inhoudelijke vragen over (voor)lezen? Neem dan contact op met Loes Reichenfeld.

 • Loes Reichenfeld

  lreichenfeld@bibliotheekaandevliet.nl

 • Ingrid Naaktgeboren

  ivanderheijden@bibliotheekaandevliet.nl