Boekstartdag 2021

Boekstartdag

Boekstartdag vindt dit jaar plaats op 19 juni.
Op donderdagavond 17 juni is er een online webinar over Mediaopvoeding.
Verder vind je hier leuke leestips voor baby's, peuters en kleuters.


WEBINAR

'Verhalen om te vertellen, te bekijken én naar te luisteren'
Voorlezen zorgt onder andere voor ontwikkeling van de fantasie en vergroot de woordenschat. Ook leer je je beter inleven in anderen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door zelf voor te lezen, óf door mooie (voorlees)verhalen te bekijken. 

Schrijf je gratis in

Over het Webinar

Kinderen komen op zeer jonge leeftijd in aanraking met digitale media: computers, telefoons, tablets. Grote kans dat het voorlezen van een boek al snel wordt vervangen door het bekijken van een filmpje. Herkenbaar? Wees gerust. Je (klein)kind helemaal weghouden van een scherm hoeft niet, maar je kunt wel zorgen voor een rijk aanbod en balans! Wil je weten hoe? Meld je aan voor het gratis webinar met Denise Bontje.

Gratis webinar - Denise Bontje - 17 juni - Van 20.00uur - 21:15uur.

Wat kan ik verwachten?

Je (klein)kind van 0 tot 6 jaar in aanraking laten komen met verhalen in alle vormen? Tijdens het webinar staat het voorlezen van verhalen centraal. Denise Bontje (DmaakthetBont) vertelt hoe je als (groot)ouder of verzorger in kunt spelen op het aanbod aan verhalen en je een brug kunt slaan tussen het kijken en lezen. Krijg tips en tools om om digitale media met voorlezen te combineren.

Over Denise Bontje

Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker en heb jarenlange ervaring opgedaan op het gebied van mediaopvoeding en het jonge kind. Als trainer en adviseur was ik betrokken bij het ontwikkelen van de training Digidreumes. Ik ben gespecialiseerd in de combinatie taal-media(opvoeding)- en spel. Kortom, mediaopvoeding in brede zin. Ken je trouwens www.mediasmarties.nl al? 


BOEKSTART

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten. Je kan je kind gratis inschrijven bij de bibliotheek.

Wat is BoekStart?

Vraag bij de bibliotheekvestiging bij jou in de buurt om een BoekStartbon.

Kom gauw met de bon naar de bibliotheek en ontvang het BoekStartkoffertje cadeau met daarin een gratis bibliotheekpas, 2 babyboekjes om te houden, voorleestips en een boekenlegger voor jouw kindje. Neem je legitimatie en die van je kleintje mee. Peuters krijgen een gratis peuterboekje van Boer Boris cadeau.

Voordelen van lid zijn bij de bibliotheek

Als je vaak in de bibliotheek komt wordt boekjes uitzoeken een gezellig uitje. In de Bibliotheek zijn er meer (soorten) boekjes dan je zelf zou kopen. Daardoor komt je kindje in aanraking met meer verhalen. Daarmee stimuleer je de fantasie, vergroot je de woordenschat en geef je een kind lezen 'mee': kinderen die veel worden voorgelezen, lezen zelf later ook meer boeken.

Ouders: 3 maanden gratis lid!

Je kind leert ervan als hij je ziet lezen. Je bent het grote voorbeeld. Wordt samen met je kindje lid en ontvang 3 maanden gratis cadeau! Als je het abonnement laat doorlopen wordt je lidmaatschap automatisch omgezet naar een basisabonnement. Dan ben je één jaar lid voor €44,50. Toch geen lid worden? Je kan gratis binnen 60 dagen opzeggen.  Vraag ernaar bij de informatiebalie in de bibliotheek. 

Geniet zelf van alle boeken in onze collectie, waaronder boeken over opvoeding, gezonde voeding, beweging, zwangerschap en meer. 

De BoekStart Voorleesapp

Naar de Kinderboekenweek

Heb jij de gratis BoekStart Voorleesapp al op je telefoon? De app staat vol video’s over voorlezen, de nieuwste boekjes voor je kindje en vele voorleestips. Je kunt makkelijk meedoen met de maandelijke actie MijnVoorleesmoment en zelfs een heuse voorleeswekker zetten die je eraan herinnert om veel voor te lezen. 

Lees digitale prentenboeken (e-books)

Zoek je een leuk digitaal boek om voor te lezen aan je kind? Kijk dan ook eens op jeugdbibliotheek.nl. Daar vind je een rijk aanbod aan titels voor mobiel of tablet. Allemaal online te leen, dus je hoeft je huis er niet voor uit.  Moet je een keer een lang stuk rijden? Of wil je iets anders dan een scherm maar wel iets nieuws doen thuis? Probeer dan eens een luisterboek. Vanaf 2 jaar begrijpen kinderen al veel en beginnen ze dit steeds leuker te vinden. Wissel het af met leuke kinderliedjes en luister telkens een stukje. Zo stimuleer je kinderen hun eigen fantasie te gebruiken. 

Luister naar Luisterboeken

Moet je een keer een lang stuk rijden? Of wil je iets anders dan een scherm maar wel iets nieuws doen thuis? Probeer dan eens een luisterboek. Vanaf 2 jaar begrijpen kinderen al veel en beginnen ze dit steeds leuker te vinden. Wissel het af met leuke kinderliedjes en luister telkens een stukje. Zo stimuleer je kinderen hun eigen fantasie te gebruiken.


VOORLEZEN

"Kinderen kunnen ontzettend genieten van verhalen. Het is, naast dat het erg leuk is, ook belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd worden voorgelezen." - Denise Bontje


Leen de prentenboeken top 10


Jeugd en jongeren

Bekijk al onze jeugdpagina's voor leestips en inspiratie: