Van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 is het Boekenweek. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessasy. Het thema van deze 83ste editie is Natuur.

En toch is alles wat we doen natuur
Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus ‘Wieltjes en wieltjes’: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

Activiteiten voor jong en oud
Tijdens de Boekenweek organiseren we diverse activiteiten voor jong en oud. Bekijk de folder en bestel uw kaartjes via deze pagina of bij de informatiebalie in de bibliotheek. De kaartverkoop voor de film ‘Knielen op een bed violen’ en het interview met Jan Siebelink verloopt via Theater Ludens.

ACTIVITEITEN ROND JAN SIEBELINK GAAN NIET DOOR

De activiteiten in de Boekenweek in Theater Ludens rond Jan Siebelink gaan wegens onvoorziene omstandigheden helaas niet door. Het gaat hier om de lezing en de film ‘Knielen op een bed violen’ op dinsdag 13 maart en het interview met Jan Siebelink op woensdag 14 maart.

Degenen die al een kaartje gekocht hebben voor één van deze activiteiten, worden op de hoogte gebracht door Theater Ludens. De bibliotheek en Theater Ludens bekijken of beide activiteiten op een latere datum alsnog kunnen worden ingepland.

Cursus: Creatief schrijven

Vindt u het leuk om te spelen met taal en wilt u weten of creatief schrijven iets voor u is? Geef u dan op voor deze basiscursus.

Sylvia Roes laat u stapsgewijs kennismaken met het schrijven van proza, poëzie en non-fictie. Met speelse oefeningen en uitdagende opdrachten verkent u uw creatieve mogelijkheden.

U leert onder andere personages creëren en alledaagse gebeurtenissen te gebruiken als inspiratiebron. Tijdens de lessen schrijft u veel en u krijgt iedere week een kleine huiswerkopdracht mee. Die bespreken we in de volgende les.

Schrijfervaring is niet nodig, een redelijke kennis van de Nederlandse taal wel.  

donderdag 8 maart t/m 12 april • 6 lessen
Leden € 80,00 • niet-leden € 90,00

Voorburg • 10:30 - 13:00 uur

Rijswijk • 19:30 - 22:00 uur

Workshop: Microscopie

In elke plant schuilt een microscopisch klein juweel. In deze microscopie-workshop leert u hoe u dat juweel kunt vinden. U heeft geen ervaring nodig. Ga mee op ontdekkingstocht en kijk naar iets dat u waarschijnlijk nog nooit gezien hebt: de waanzinnige mooie cellenwereld van planten.

De nadruk ligt in deze workshop op het zelf doen: u leert hoe u een eenvoudige microscoop kunt bedienen. U gaat met een microtoom extreem dunne plakjes weefsel snijden en werken met vloeistoffen, kleurstoffen en kunsthars.

Onder begeleiding maakt u een microscopisch plantenpreparaat op glas.

Iedere deelnemer krijgt een beschrijving van de verschillende cellen, een digitale foto van zijn of haar microscopische juweel en een bewaardoosje mee naar huis.

Rijswijk • leden € 25,00 • niet-leden € 30,00

zaterdag 10 maart • 12:30 - 14:30 uur

** GEANNULEERD **

Interview Jan Siebelink door Arjan Visser

Jan Siebelink viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag. Wij zijn daarom extra verheugd dat hij onze gast wil zijn tijdens de Boekenweek.

Tijdens deze bijzondere avond wordt hij geïnterviewd door de bekende en veelzijdige journalist Arjan Visser. Jan Siebelink zal vertellen over ‘Knielen op een bed violen’ maar ook over zijn nieuwste roman ‘De Buurjongen’.

Wethouder Bianca Bremer zal de avond feestelijk openen.

Voorafgaand aan het interview is er gratis koffie of thee voor bibliotheekleden op vertoon van hun bibliotheekpas.

woensdag 14 maart • 20:00 - 22:00 uur

Theater Ludens • Voorburg • € 15,00

Bijeenkomst: Vorm een leeskring!

U wilt graag met anderen praten over de boeken die u leest? U vindt het leuk om mensen te ontmoeten die ook van boeken houden? Kom dan naar deze bijeenkomst en ontmoet andere mensen om samen een leeskring te vormen.

Lezen als lid van een leeskring is leuk en gezellig. Het is boeiend om te zien wat een boek losmaakt bij anderen. Het wordt ook interessant om ander werk van een bepaalde schrijver te gaan lezen.

Met een leeskring geniet u nog meer van de boeken die u leest.  

Voorburg • Gratis

Vooraf aanmelden via de website of bij de balie in de bibliotheek

Film: Samsara

Samsara, een film van Ron Fricke en Mark Magidson die eerder samen de bekroonde films Baraka (1992) en Chronos (1985) maakten, is een zintuigelijke ervaring.

Samsara is Sanskriet voor ‘het eeuwig draaiende rad van het leven’ en is het vertrekpunt van de filmmakers.

Gefilmd over een periode van 5 jaar en in 25 landen toont Samsara ons heilige plaatsen, rampgebieden, industriële landschappen en natuurwonderen.

Samsara is een film zonder dialoog en beschrijvende teksten en is daardoor niet een traditionele documentaire. Door de sublieme beelden en zinnelijke muziek nodigt Samsara u uit om uw eigen interpretatie te geven aan deze prikkelende reis over de wereld.  

zaterdag 10 maart • 10:30 - 16:00 uur

Rijswijk • Gratis

De film wordt doorlopend in de lesruimte getoond.

 

Opening ‘Open Wand’ tentoonstelling

Van 9 tot en met 31 maart kunt u in de bibliotheek in Rijswijk genieten van de mooiste natuurfoto’s tijdens de ‘Open Wand’ tentoonstelling van de Kunstuitleen.

Fotografen (amateur of professional) uit Rijswijk en Leidschendam-Voorburg tonen hun mooiste foto in het thema ‘Natuur in Holland’.

De foto’s van deze tentoonstelling worden deze editie ook vertoond in de bibliotheken in Leidschendam en Voorburg. De foto’s worden hier op een digitaal scherm getoond.

De ‘Open Wand’ tentoonstelling wordt deze zaterdag feestelijk geopend door Marloes Borsboom, wethouder cultuur in Rijswijk.

zaterdag 10 maart • 14:30 - 16:00 uur

Rijswijk • Gratis


Wilt u meer informatie over de Kunstuitleen in Rijswijk?

Lezing: Vreemde dieren aan de Vliet

Roel Grouwstra heeft als hobby het houden van reptielen. Deze hobby is inmiddels uitgegroeid tot iets groots. Hij bezit onder andere slangen, schorpioenen, vogelspinnen, diverse insecten en hagedissen.

Af en toe was hij te zien op tv bij de BZT show (KRO-NCRV) en in sommige series van Zappmissie. Ook geeft hij educatieve lessen op scholen en bezoekt hij regelmatig kinderfeestjes.

Tijdens deze lezing vertelt Roel van alles over zijn reptielen en kunt u hem vragen stellen. Hij brengt een aantal van zijn dieren mee.

Voor kinderen en volwassenen

Leidschendam
leden € 3,50 • niet-leden € 5,00

** UITVERKOCHT **

Lezen & Doen (2 t/m 6 jaar)

Kom gezellig samen met uw kind luisteren naar het verhaal ‘Kek iz tak?’ van Carson Ellis.

Naast een boomstam zien insecten een groen streepje uit de grond omhoog schieten. Al snel is het  een grote plant, waar de insecten een kasteel in bouwen. Maar dan wordt  het kouder en zakt de plant in elkaar.

Na het voorlezen gaan we een plantenbakje versieren. Dan doen we er aarde in en gaan sterrenkers zaaien.

Voor peuters en kleuters van 2 t/m 6 jaar
Begeleiding hoeft geen kaartje te kopen

Prijs: leden € 1,00 • niet-leden € 2,00

Informatie: De Groene Karavaan

Het Platform Groen in Rijswijk trekt er met een bakfiets vol planten, folders met tips en adviezen, voorbeelden van duurzame materialen én vergezeld door enthousiaste tuinambassadeurs op uit om Rijswijk regenbestendig te maken.

Met De Groene Karavaan willen zij u op een laagdrempelige én milieuvriendelijke wijze:

  • enthousiasmeren voor meer groen en leven in de tuin, op het balkon en het dak;
  • inspireren met praktische voorbeelden die het regenwater opvangen en vertraagd afgeven;
  • activeren om uw tuin, balkon en/of dak klimaatvriendelijker, insect- en diervriendelijker en gezonder in te richten.

zaterdag 10 maart • 11:00 - 16:00 uur

Officiële aftrap om 14:30 uur door wethouder Marloes Borsboom en Hoogheemraad Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Rijswijk • Gratis

De Groene Karavaan is doorlopend in de bibliotheek aanwezig

Lezing en film: Knielen op een bed violen

Jan Siebelinks bestseller ‘Knielen op een bed violen’ is verfilmd. Eind jaren veertig komt aan een gelukkig gezinsleven op de kwekerij een eind als Margje Sievez slechts kan toekijken hoe haar man Hans steeds meer in de ban raakt van een groep strenggelovigen.

Namens de Filmkrant geeft filmcriticus en journalist Jos van der Burg een lezing bij de verfilming.

Voorafgaand aan de lezing geniet u van een eenvoudige maaltijd.

dinsdag 13 maart • Theater Ludens
 

Alleen film • 20:00 - 22:15 uur
Prijs: leden € 6,00 • niet-leden € 7,00
 

Lezing en film • 18:00 - 22:15 uur
Prijs: leden € 19,00 • niet-leden € 20,00
 

Lezing: Het leven van ooievaars in Voorburg en Den Haag

Caroline Walta van de Haagse Vogel-bescherming vertelt over de ooievaars die zich nestelen in Voorburg en Den Haag.

U kunt genieten van mooie foto’s en u krijgt uitleg over het ringen van de vogels voor onderzoek.

Verder kunt u alle vragen stellen over ooievaars en andere wilde vogels.

Voorburg • leden € 5,00 • niet-leden € 7,50

Meer informatie over de Haagse Vogel-bescherming vindt u op: