Van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 is het Boekenweek. Het thema van deze 84ste editie is De moeder, de vrouw.

De Boekenweek viert het boek. En in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

Tijdens de Boekenweek organiseren we diverse activiteiten. Kaartjes kunt u bestellen via deze pagina of bij de informatiebalie.

Taalcafé (Bonus)familie

Het Taalcafé is een plek waar anderstaligen en Nederlanders met elkaar in gesprek gaan. Het gaat om ontmoeten en spreken in de Nederlandse taal. We praten tijdens het Taalcafé over het onderwerp (Bonus)familie.

Voor een gesprek, advies, een klusje of voor het verzorgen van de kinderen kloppen we vaak aan bij onze ouders, kinderen, broers of zussen. Maar wat als je weinig of geen naaste familie (meer) hebt? Of als ze ver weg wonen? Dan kunnen ook vrienden, buren, kerkgenoten of iemand van bijvoorbeeld de taalschool veel voor je betekenen. Dit kan voelen als een soort familie, een bonusfamilie.

Gratis

Leidschendam • di 12 mrt • 13:30 - 14:30 uur

Rijswijk • do 28 mrt • 10:30 - 11:30 uur

Een avond in Theater Ludens met Else-Marie van den Eerenbeemt

In deze lezing wordt de familiedynamiek in de levenscyclus vanuit het driegeneratie perspectief belicht. Thema’s die worden besproken zijn geboorte, puberteit, partnerkeuze en je plaats in het gezin. Maar ook de verhouding met vaders, een kinderwens, mantelzorg, rouw en verzoening. Tijdens de lezing is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Else-Marie van den Eerenbeemt houdt zich al 40 jaar professioneel bezig met ouder-kindrelatie. Ze is familietherapeut, specialist familieverhoudingen, docent intergenerationele familiedynamiek, publicist en wetenschappelijk onderzoeker.

Deze lezing organiseren we in samenwerking met Theater Ludens. Leden van de bibliotheek krijgen op vertoon van hun bibliotheekpas een drankje voorafgaand aan de lezing.

Leden en niet-leden € 12,50

Voorburg • wo 27 mrt • 20:00 - 22:00 uur

Theater Ludens • Burg. Feithplein 95

Film: Book Club

Vier vriendinnen, die elkaar al jarenlang kennen, komen maandelijks samen voor hun boekenclub. Ieder van hen heeft haar portie liefde wel gehad. Diane (Diane Keaton) was 40 jaar getrouwd met haar man. Vivian (Jane Fonda) daarentegen wil geen relatie, maar verkiest onenightstands. Sharon (Candice Bergen) zit middenin een scheiding, terwijl de passie in Carols (Mary Steenburgen) huwelijk verdwenen is. De levens van de vrouwen worden voorgoed veranderd wanneer ze zich aan de reeks van Vijftig tinten grijs wagen.

Leden € 6,00 • niet-leden € 7,50

Rouw, ook bij ongewild kinderloos - GEANNULEERD

Rouw gaat over alle verliezen die we meemaken in het leven. Ongewild kinderloos is zo'n verlies. Niet aan de buitenkant te zien, voor een hoop mensen niet opgemerkt, voor degene die het betreft een groot verdriet. Hoe rouwt u om het ongewild kinderloos zijn? Wat kunt u verwachten bij uzelf (en bij uw omgeving) als u hoort dat u geen kinderen zult krijgen?

Tijdens deze lezing kijkt Leoniek van der Maarel met u naar de rouwtheorieën die houvast kunnen geven in het verwarrende rouwproces. Geen mens is hetzelfde en ieder mens is uniek. We horen graag van de mensen in het publiek wat zij herkennen aan het rouwproces zoals dat door Leoniek wordt geschetst. Ervaringsdeskundige Anneke vertelt hoe het rouwproces bij haar is gegaan en hoe zij nu omgaat met het ongewild kinderloos zijn. Ook is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

Leoniek van der Maarel is (rouw)psycholoog, orthopedagoog, hypnotherapeut, enneagramcoach en kinderyoga docent. Ze is gespecialiseerd in rouw bij kinderen en volwassenen en ontwikkelt concepten rondom ‘Het Nieuwe Rouwen’. In de afgelopen jaren heeft zij meerdere boeken geschreven en was zij o.a. verbonden aan het KRO programma ‘Liefde voor Later‘.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50 

Film: Huisvrouwen bestaan niet

Gijsje is een jonge, ambitieuze controlfreak die niks liever wil dan zwanger worden én carrière maken in de reclame. Haar zus Marjolein is getrouwd, heeft drie kinderen en is net haar baan kwijt. Ze wil nu schoolpleinmoeder worden. Hun zorgeloze moeder Loes heeft zich financieel in de nesten gewerkt met een veel te hoge hypotheek op het familiehuis. Alleen als Gijsje er in slaagt om op kantoor een wedstrijd te winnen voor de meest geslaagde reclamecampagne, kan de openbare verkoop van het familiehuis voorkomen worden.

Leden € 6,00 • niet-leden € 7,50

Taalhuis Leesclub

Tijdens de Leesclub lezen we een boek of artikel dat past bij het thema van de Boekenweek: De moeder, de vrouw. We lezen niet alleen het boek of artikel, maar we praten ook met elkaar over het onderwerp.

Iedereen is welkom bij de Leesclub! Sluit aan als u beter Nederlands wilt leren lezen en spreken. Het is niet nodig om goed te kunnen lezen. De Taalhuisvrijwilligers begeleiden u stap voor stap.

Gratis

Leidschendam
ma 25 maart • 13:00 - 14:00 uur
wo 27 maart • 11:00 - 12:00 uur

Rijswijk
wo 27 maart • 11:00 - 12:00 uur
do 28 maart • 16:00 - 17:00 uur

Voorburg
di 26 maart • 11:00 - 12:00 uur
do 28 maart • 13:00 - 14:00 uur

Een moment voor mama

Tijdens de Boekenweek is er een koffiemoment voor moeders na het Peutervoorlezen. Onder het genot van een kopje koffie of thee is er gelegenheid om met andere ouders kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

Uiteraard zijn papa, opa, oma en verzorgers ook van harte welkom.

---

Voorlezen aan jonge kinderen is heel belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling, het stimuleert de fantasie, brengt rust en regelmaat en is vooral heel erg leuk. Om de week kunt u met uw kind naar het Peutervoorlezen in de bibliotheek.

Gratis

Rijswijk • vr 29 mrt • 10:30 - 11:30 uur

Voorburg • wo 3 apr • 10:30 - 11:30 uur

De relatie met onze moeder - GEANNULEERD

De relatie met onze moeder is één van de meest leerzame relaties in ons leven. Tijdens deze lezing vertelt Jet Centeno over de invloed van de moeder-dochterrelatie op uw huidige relaties en de plek die u daarin inneemt.

Ook als u geen problematische relatie met uw moeder hebt, kunt u leren van uw relatie met haar. Als u zich bijvoorbeeld hebt neergelegd bij het gemis dat u diep van binnen voelt. Geen aandacht schenken aan dit verlangen van het innerlijke kind in u, maakt dat dit verlangen u blijft achtervolgen. Daarmee heeft het een grote invloed op uw leven zonder dat u zich ervan bewust bent.

Kan de relatie met uw moeder veranderen zonder dat zij verandert? Ja. Dit en vele andere vragen komen aan bod in deze lezing.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50

Ongewilde Kinderloosheid: Rouwen om een verloren toekomst

Lenie van Hassel is psychosociaal therapeut en heeft haar scriptie geschreven over ongewilde kinderloosheid. Het raakt haar dat het een taboe is, omdat zij zelf ongewild kinderloos is. Er wordt weinig tot niet over gesproken. Door de interviews die zij afnam, ontdekte ze dat de verschillende ervaringen ook vele overeenkomsten hebben. Vele geïnterviewden vonden het een verademing om er met een lotgenoot over te praten.

Met deze lezing wil Lenie het taboe doorbreken. Meer horen en weten over het onderwerp kan voor u helend werken. Welke dynamieken komen het meeste voor en praten over uw pijn en gemis kan ruimte en lucht geven. Dat is belangrijk, want alle onderdrukte verdriet heeft psychische, fysieke en sociale gevolgen. Door meer openheid gunt u uzelf troost en medeleven, ook vanuit uw omgeving.

Deze lezing is ook voor naasten. Zij weten vaak niet wat ze wel en niet moeten doen. Of zijn onwetend wat er bij u speelt.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50

Schrijfcafé plus

Schrijft u graag verhalen of vindt u het leuk om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met taal? Kom dan naar het schrijfcafé tijdens de boekenweek in de bibliotheek. U krijgt verrassende en uitdagende opdrachten die uw verbeeldingskracht aan het werk zetten.

Het thema van dit schrijfcafé sluit aan bij het thema van de Boekenweek, De moeder, de vrouw.

Neem pen en papier of uw laptop mee en laat u inspireren door schrijfdocent Sylvia Roes. Zij gaf al verschillende succesvolle schrijfcursussen bij de bibliotheek en heeft haar eigen praktijk: de Toverpen.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50 

Het eren van onze overleden moeder

In deze ritutele workshop zullen we overleden moeders gedenken en eren.

Op een laagdrempelige manier staat u stil bij wie ze was en wat u van haar in u meedraagt. Op alle mogelijke manieren kunt u uw moeder eren, door over haar te delen, voor haar te zingen, over haar te schrijven en door loopmeditatie in een labyrint. Een labyrint is een eeuwenoud symbool dat, in tegenstelling tot een doolhof, bestaat uit een doorlopend pad naar het centrum. Uw centrum. Het labyrint is op een doek geschilderd en ligt klaar in de ruimte.

Het ritueel wordt buiten afgerond rond een vuur. Hier schenken we iets wat door het vuur kan transformeren en als rook kan opstijgen in het ongeziene.

Marion Kuipéri is ritueelbegeleider en stembevrijder. Ze begeleidt vanuit haar bedrijf 'Ruimte voor rituelen' ceremonies en rituelen bij belangrijke overgangsmomenten in het leven.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50

Speen&Film - De Matchmaker

Een film waar u uw baby gewoon mee naartoe kan nemen! Op deze vrijdagochtend is onze bioscoop in de theaterzaal speciaal geopend voor ouders met baby's. Er is iets meer verlichting en het geluid staat wat zachter en er is de mogelijkheid om de zaal uit te lopen met uw baby als dat nodig is.

Deze film draaien we in het kader van de Media Ukkie Dagen.

Chris (Benja Bruijning) reist als stockfotograaf de wereld over en geniet volop van zijn leven. Wanneer nieuwe opdrachten schaars blijken en de bodem van zijn bankrekening in zicht komt, keert hij noodgedwongen terug naar de plek waar hij al jaren niet meer is geweest: thuis. Marja (Ariane Schluter) gelooft haar ogen niet wanneer haar zoon plotseling op de stoep staat. Chris moet enorm wennen aan de hechte dorpse gemeenschap en wil het liefst zo snel mogelijk weer weg. Een nieuwe klus biedt zich aan: een promo voor een datingsite.

Leden € 6,00 • niet-leden € 7,50

Russische vrouwen in literatuur en leven

In de literatuur zijn de namen van Tatiana Larina (Jevgeni Onegin  van Pushkin) en Natasha Rostova (Oorlog en Vrede van Tolstoj) symbolen van de Russische cultuur. Maar deze karakters werden niet gebaseerd op de realiteit. Beide auteurs hebben veel invloeden uit de Britse en Franse literatuur overgenomen. Waarom werden deze vrouwelijke karakters cultfiguren?

Wat is de hedendaagse rol van de Russische vrouw en hoe was dit in de geschiedenis? Wat is feminisme in Rusland en hoe komt het dat dit zo drastisch anders is dan in de rest van Europa? En waarom is feminisme zo’n negatief woord in het moderne Rusland?

Deze en vele andere vragen over Russische vrouwen en literatuur worden besproken tijdens deze lezing.

Natalia Voronova is geboren in Moskou in de Sovjet Unie. Zij studeerde letterkunde aan de Universiteit van de Vriendschap der Volkeren in Rusland en specialiseerde zich in taal en literatuur. Sinds 2012 woont zij in Nederland en werkt hier als leraar Russisch aan de Haagse Hogeschool.

Natalia zal de lezing geven in het Engels.

Leden € 10,00 • niet-leden € 12,50