boekenweek2020

Deze 85ste editie van de Boekenweek (7 t/m 15 maart) staat in het teken van hen die onze fantasie vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Laat u verrassen door verbroken taboes en kritische blikken op het hier en nu. Reist u mee naar een andere wereld?


Activiteiten in de Bibliotheek aan de Vliet

Vorm een leeskring

Sluit u aan bij een leeskring n praat over de boeken die u leest en over uw favoriete schrijvers. Tijdens deze gratis ochtend kunt u lid worden van een leeskring of zelf een leeskring starten. U krijgt tips over het opstarten van een leeskring en informatie over leeskringkoffers. U hoeft zich voor deze bijeenkomst niet aan te melden.

Lees! workshop 'rebelse schrijvers & dwarse boeken'

Wat leverde dwarsdenken de literatuur op? Lidewijde Paris neemt u mee langs dwarse inspiratoren in de literatuur van vroeger naar nu. Via beelden, filmpjes en interactie, zet ze haar publiek aan het denken en ontdekt u hoe onze literatuur zich verandert. 

Speurtocht (7-12 jr) en lezing (volwassenen) 'ontmoet prinses marianne'

Luister naar het verhaal van knappe sprookjesprinses Marianne, geboren in 1810 als jongste dochter van de latere Koning Willem I. Haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum en hun buitenechtelijke zoon Johannes Willem speelden een grote rol in haar leven. Haar leven verliep met enige zwarte bladzijdes... Voorafgaand aan de lezing is er voor uw (klein)kinderen een speurtocht

bezoek de film ‘captain fantastic’

Als anti-autoritaire vader Ben (Viggo Mortensen) hoort dat zijn vrouw, die maanden in een ziekenhuis verbleef, is overleden, trekt hij met zijn 6 kinderen (vanuit hun bos) de bewoonde wereld in. Kan hij zijn vrouw beschermen tegen de burgerlijke begrafenis die haar ouders voor ogen hebben? Een film over ouderschap, opvoeding en de consumptiemaatschappij.

Peutervoorlezen

Voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling, het stimuleert de fantasie, brengt rust en regelmaat en is vooral erg leuk. In de bibliotheek hebben we daarom een gratis voorleesfeestje voor peuters van 2 - 4 jaar. U kunt als (groot)ouders en/of verzorgers gezellig aansluiten met uw kleintje(s) en genieten van een mooi verhaal.

Boeken bij het thema Rebellen & Dwarsdenkers


Annejet van der Zijl

Het boekenweek geschenk van 2020 is "Leon & Juliette". Bekijk haar werk:

Annejet van der Zijl over het boekenweekgeschenk

"Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er inmiddels voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken."

Boekenweekgeschenken van eerdere jaren


Özkan Akyol

Heeft dit jaar het Boekenweekessay 'Generaal zonder leger' geschreven. Bekijk meer van zijn werk:

Generaal zonder leger door Özkan Akyol

Waar zijn de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers gebleven? Vraagt schrijver en columnist Özcan Akyol zich af. Hij raakte ooit betoverd door de literatuur dankzij de onaangepasten die voor opwinding zorgden door een duidelijk 'dwars' standpunt en een beetje ruzieachtige schrijfstijl. Rebelse literatuur verliest steeds meer terrein, vindt Özcan, waardoor er meer ruimte ontstaat voor 'luchtfietsers' om de koers te bepalen voor literatuur. In het Boekenweekessay Generaal zonder leger onderzoekt Özcan Akyol hoe het zit met de rebellen en dwarsdenkers.


Boekenweekessays van eerdere jaren