Iedereen heeft weleens een periode waarin het niet zo lekker gaat. Vaak komt u daar zelf wel weer uit. Maar als uw klachten niet verdwijnen of zelfs groter worden, is het belangrijk om uw problemen aan te pakken en hulp te zoeken. Indigo Preventie biedt workshops aan om te voorkomen dat uw klachten verergeren en om (meer) grip op uw leven te krijgen.

Vanuit de bibliotheek dragen wij bij aan de workshops met lees- en kijktips. Wilt u na een workshop meer weten over bijvoorbeeld zelfvertrouwen? Aan het einde van de workshop krijgt u een boekje met tips over boeken, tijdschriften en dvd’s die u in onze collectie terugvindt.

De workshops worden in groepen van maximaal 12 - 14 personen gegeven.

Wij wensen u veel plezier met de gratis workshops van Indigo Preventie!

Positief denken

Wanneer we negatief denken heeft dat ook een effect op hoe we ons voelen, hoe we overkomen op anderen en uiteindelijk ook hoe we onszelf zien.

U leert om op een andere, eerlijkere manier naar uzelf en zaken te kijken. Met andere deelnemers wisselt u uit hoe u positiever kunt denken. U leert kritischer kijken naar uw eigen denkpatronen en u probeert anders om te gaan met belemmerende gedachten.

Voorburg • ma 2 sep • 13:00 - 15:00 uur

Samenwerken

Moet u regelmatig samenwerken, maar vindt u dat lastig?

Tijdens deze workshop leert u door groepsoefeningen beter samen te werken en compromissen te sluiten. Ook krijgt u inzicht in welke typen gedrag je kunt hebben bij conflicten en wat uw voorkeursstijl is binnen conflictsituaties.

Deze workshop wordt gegeven bij de Vrijwilligersacademie.
Dr. H. J. van Mooklaan 1
2286 BA Rijswijk

ma 23 sep • 18:30 - 20:30 uur

Mindfulness

Vaak zijn we met onze aandacht niet in het nu, maar vooruit in de tijd of juist terug in de tijd. We doen dan dingen op de automatische piloot.

U leert te kijken en te ervaren zonder te oordelen. Ook leert u om meer in het hier en nu te leven. Waarmee u onder andere voorkomt dat u piekert over reeds gepasseerde gebeurtenissen of zich zorgen maakt over een gebeurtenis die nog niet heeft plaatsgevonden.

AANMELDEN:

Training Stoppen met piekeren (5 bijeenkomsten)

Tijdens deze training van vijf bijeenkomsten krijgt u inzicht in hoe uw gedachten, emoties en gedrag met elkaar samenhangen. U leert hoe u anders om kunt gaan met voor u lastige situaties en hoe u anders om kunt gaan met voor u lastige situaties en hoe u negatieve gedachten kunt doorbreken als u te veel piekert.

Deze training wordt gegeven bij de Vrijwilligersacademie.
Dr. H. J. van Mooklaan 1
2286 BA Rijswijk

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN:

Film: Walk with me

De documentaire Walk with me is een prachtige reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Hij komt vanoorsprong uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht.

Als spiritueel leider woont hij nu in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en -nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien.

KAARTVERKOOP:

Let op: Deelnemers aan de workshop Mindfulness van 7 oktober krijgen korting op een kaartje voor de film. 

U betaalt aan de balie in de bibliotheek op vertoon van uw kaartje van de workshop € 6,00 i.p.v. € 7,50 voor de film.

Lekker slapen

Vindt u het lastig om in slaap te vallen of door te slapen? Of merkt u dat u moe bent en veel te vroeg wakker wordt?

In deze workshop onderzoekt u waarom uw slaapgedrag is zoals het is. U ontvangt tips hoe u uw nachtrust kunt verbeteren.

GEANNULEERD: op 10 september is de cursus 'lekker slapen' vanwege onvoldoende aanmeldingen geannuleerd. Bij voldoende aanmeldingen gaat de volgende workshop gewoon door, deze vindt plaats op 9 december.

AANMELDEN:

Meer regie over je leven

Heeft u het idee de regie over uw eigen leven kwijt te zijn? Bent u meer bezig met overleven dan met leven?

Bij deze workshop maakt u kennis met verschillende bouwstenen van regie nemen: doelbepaling, motivatie en steun, weerstand en belemmeringen, gedragsverandering in de praktijk en een goed plan van aanpak.

AANMELDEN:

Kunst van het ouder worden (65+)

Naar mate u ouder wordt kan uw gezondheid slechter worden en verliest u vrienden of familie. Hoe gaat u om met deze ingrijpende gebeurtenissen in uw leven?

In deze workshop krijgt u hier inzicht in. In de film ‘De kunst van het ouder worden’ is aan drie ouderen gevraagd hoe zij omgaan met het verlies van mensen en gezondheid. Ze vertellen over hun leven en hoe zij er plezier in houden.

AANMELDEN:

Grenzen stellen

Heeft u moeite uw grenzen aan te geven? Durft u het niet goed aan te geven wanneer u iets niet wilt? 

Tijdens deze workshop leert u om op een duidelijke manier uw grenzen aan te geven waarbij u zoveel mogelijk rekening houdt met de andere partij. Daarmee vergroot u de kans om gehoord te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen.

AANMELDEN:

Training Assertiviteit (5 bijeenkomsten)

Bent u 18 jaar of ouder en vindt u het lastigom ‘nee’ te zeggen? Vindt u het moeilijk omgrenzen aan te geven en delft u in conflictensteeds het onderspit?

In deze groepstraining, bestaande uit vijfwekelijkse bijeenkomsten van twee uur,oefenen we actief met verschillende assertievevaardigheden.

Rijswijk • vanaf 19 sep • 14:00 - 16:00 uur

Contact maken met anderen

Wat maakt het hebben van contacten belangrijk? Hoe maakt u contact? Waar ontmoet u (nieuwe) mensen? Hoe zit het met de klik? Wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van contacten? En waar kunt u tegenaan lopen in contact met anderen? 

Allemaal vragen waar we in deze workshop mee aan de slag gaan.

AANMELDEN:

Stoppen met piekeren

Iedereen piekert wel eens. Maar wat als u regelmatig gevangen raakt in uw gepieker en daar last van heeft? Het vreet energie en kost tijd die u ook anders had kunnen besteden.

U leert het verschil tussen nadenken en piekeren en waarom u eigenlijk piekert. U leert over de invloed van gedachten en hoe ze samenhangen met uw emoties en gedrag. Ten slotte krijgt u praktische tips over hoe u uw piekeren kunt verminderen. 

AANMELDEN:

Vrienden maken

Vriendschap is fijn en leuk en helpt ook als steun in moeilijke situaties of perioden. Maar wat als u het moeilijk vindt om op anderen af te stappen? Of als u onzeker bent in de contacten die u heeft?

U gaat aan de slag met wat uw eigen opvattingen, wensen en grenzen zij met betrekking tot vriendschap. U krijgt tips over wat belangrijk is bij vriendschap (communicatie en zelfvertrouwen) en u leert hoe u actief kunt worden.

AANMELDEN: