Koken

Eten moeten we allemaal. En het belangrijk om gezond en lekker te eten. Heb je niet altijd inspiratie, dan hebben wij een paar leuke suggesties om met plezier in de keuken te staan.

Wat dacht je van fermenteren; het functioneel laten rotten van je voedsel? Het is een oude vorm van conserveren, een techniek van vroeger die helemaal terugkomt.

Of je probeert Ecook: een Netflix voor foodlovers uit. Het is een app waarmee kookliefhebbers via hun smartphone of tablet toegang krijgen tot de beste kookboeken. 

Kookboekentips: Snel en Simpel van Sarah Britton, Basic to Brilliance: Kids van Donna Hay, The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer

Gezondheid, technologie en milieu

Als je meer wil weten of bewustere keuzes wil maken over de voedingsindustrie, bekijk dan onze tip:

Wist je al dat je korting bij de dierentuin kan verdienen met jouw gezonde lifestyle? 

En ooit gehoord van broccoli-koffie? Wanneer je milieubewuster wil consumeren, kun je vooral lokale producten gaan kopen. Je haalt je producten direct bij de teler of bij een ophaalpunt op.

Cultuur en lifestyle (trends)

De Chinezen eten met stokjes en vroeger aten we met onze handen of alleen met een mes. Via eetverleden.nl kan je veel informatie vinden of je opgeven om te leren koken als een Romein. Eetgewoontes veranderen door de jaren heen.

Tegenwoordig is het heel gewoon dat iedereen een gerecht meeneemt voor een feestje. Want je eet pas het lekkerst wanneer je goed voedsel met elkaar kan delen. Dat geluk noemen we tegenwoordig Potluck.

Milieu

Supermarkten geven het goede voorbeeld om milieubewuster boodschappen te kunnen doen. Albert Heijn zorgt voor herbruikbare zakjes voor de versproducten, Hoogvliet lasert de info in plaats van stickertjes en Ekoplaza neemt afscheid van plastic. 

Restaurant InStock in Den Haag gaat voedselverspilling tegen door te koken met prima producten die anders misschien zomaar weggegooid worden.

Too Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, etc. tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.

Lifestyle

Raw, vega, veganistisch zijn termen die je misschien steeds vaker tegenkomt. Heeft u al eens van Matcha, het groene goud gehoord of organische hamburgers in alle kleuren van de regenboog? 

In Rotterdam is het meest kleurrijke burgerrestaurant geopend. 

Matcha is een superfood die je in poedervorm kan toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies. Het wordt ook wel het groene goud genoemd en geeft je opkikker.  

Shane Kluivert heeft goed kunnen afkijken van zijn beroemde ouders. Hij ontdekte zijn passie voor koken en deelt zijn creaties via zijn YouTube kanaal.

Zelf inmaken van groenten is een nieuwe hype. De RotPot maakt dit proces super makkelijk. RotPot is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste zuurkool, kimchi of roomboter maakt door middel van fermentatie.

Voedingstechnologie

Zelfs chefkoks hebben soms een nieuwe uitdaging nodig. Jan Smink zet 3D printen in om zijn eten nog meer bijzonder te maken. En ook je koffie wordt wel heel speciaal met een foto van je meest favoriete persoon in het melkschuim.