Daisy-roms

De bibliotheek biedt u de mogelijkheid te “lezen” als u slechtziend bent met de Daisy-rom.

De bibliotheek heeft een aantal voorzieningen voor slechtzienden:

  • grootletterboeken
  • luisterboeken
  • daisy-roms

Wat is een daisy-rom?

Een Daisy-rom is een schijfje waarop gesproken tekst volgens een bepaalde structuur is opgeslagen. De letters Daisy staan voor Digital Accessible Information System. Daisy-roms zijn te beluisteren door middel van Daisy-spelers.

Wat is het verschil tussen een Daisy-rom (gesproken boek) en een luisterboek?

Het verschil tussen een Daisy-rom (gesproken boek) en een luisterboek is dat er voor het beluisteren van een Daisy-boek een speciaal afspeelapparaat nodig is; de Daisy-speler. Via de zoekstructuur van de Daisy-speler kan er gebladerd worden in de tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en/of rubrieken. Ook kunnen de afspeelsnelheid, volume en dergelijke geregeld worden. Deze navigatiemogelijkheden zijn bij een luisterboek niet mogelijk.

Een luisterboek bestaat meestal uit meerdere cd's en een compleet Daisy-boek staat doorgaans op één cd. Daarnaast wordt een gesproken boek door ‘professionele’ vrijwilligers van kaft tot kaft ingesproken die het boek in een iets langzamer tempo inspreken en proberen dat zo neutraal mogelijk te doen om zo de ruimte voor eigen ‘fantasie’ van de beluisteraar open te houden.

In de locaties Leidschendam, Rijswijk en Voorburg kunt u gratis een daisy-rom-speler met een paar daisy-roms lenen om te proberen of een daisy-rom-speler iets voor u is. 

Wilt u meer informatie over de daisy-rom-speler? Vraag ernaar bij de balie.

 

Uitleentermijn en leengeld:

  • Daisy-rom-speler 4 weken geen leengeld