Mijn hart gaat als vanzelf uit naar boeken of films waarin de hoofdfiguur een drastische ontwikkeling doormaakt die nauw raakt aan het echte leven. Bij onderstaande boeken en film is dit zeker het geval.

The red turtle - Michael Dudok De Wit (DVD)

Deze film is echt een van de beste films van 2016. Elk shot lijkt een poster; het verhaal is simpel maar ontroerend; de animatie is verbluffend; de fases in het leven van de mens worden moeiteloos aan elkaar gevlochten; de strijd en band tussen mens en natuur voelt als een degelijke Ghibli-film. Kijk deze film! Een bijna spirituele belevenis. 

Karkas - Femke Schavemaker

Wanneer Nora van Middelaar de diagnose ‘manisch-depressief’ krijgt, is het eerste wat ze doet een roze hortensia kopen en het tweede de folders over de stoornis in de prullenbak werpen. Het patient zijn gaat haar niet goed af. Tot ze besluit te stoppen met de medicijnen en zelf de verantwoordelijkheid neemt over haar stemming. Ze verzint een woud aan regels en daaraan gekoppelde sancties om zichzelf in het gareel te houden. Maar als je eenmaal de wereld hebt gezien in vacuum, het koude raster van de werkelijkheid, kun je er nooit meer helemaal deel van uitmaken. Uiteindelijk zijn het de regels zelf waar ze zich in dreigt te verliezen.

Karkas is een ontroerend coming-of-ageverhaal met de kracht van een bijl. Het duikt zo diep in de ups en downs van de bipolaire Nora dat je de waanzin zelf kunt proeven.

Het beste wat we hebben - Griet Op de Beeck

De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

Tips van Bernadette