Ik zie je tussen de wolken - Maren Stoffels

In 'Ik zie je tussen de wolken' heeft Lauren het erg moeilijk met zichzelf, maar door het ingrijpen van de schoolpsycholoog wordt ze gedwongen zichzelf te accepteren. Haar vriendschap met Casper, een jongen van negen met leukemie, en Jasmijn helpt haar daarbij.

Young Adult boeken worden in principe geschreven voor mensen tussen de 15 en 25 jaar. Dat betekent niet dat ze niet mooi kunnen zijn voor ‘volwassenen’. Ik vind dit boek een goed voorbeeld van een boek waar ook volwassenen hun plezier, verwondering en meeleven uit kunnen halen.

Het boek beschrijft de omgang met pijn, ziekte en dood heel mooi. Wat doe je, als je niet bij je eigen pijn kunt en daardoor in ene negatieve spiraal beland?

Nora - Colm Toibin

Toibin beschrijft het leven van Nora, die na het verlies van haar echtgenoot haar plaats in de maatschappij moet bevechten. Ineens moet ze haar eigen beslissingen gaan nemen en dat was ze niet meer gewend.  In het Ierse provinciestadje zijn er bepaalde verwachtingen betreffende de weduwe, maar Nora heeft geen zin om daar blind aan te voldoen. Intussen vecht ze voor het welzijn van haar vier kinderen, die ieder heel duidelijk andere behoeften hebben.

In 'Nora' wordt het proces van terug naar jezelf komen zo mooi beschreven. Als vrouw en moeder kon ik mij inleven in het welzijn van Nora en haar kinderen. Ook de sfeer van Ierland in de jaren ’60 wordt helder en mooi verwoord.

Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doer

Marie-Lauren kan het licht niet zien, omdat ze blind is. Werner kan het licht niet zien, omdat ze hem dat van jongs af aan verhinderen. In een zwarte tijd, kan niemand het licht zien.

In 'Als je het licht niet kunt zien' worden de hoofdstukken afgewisseld tussen het verhaal van Marie-Lauren en Werner. Marie-Lauren woont in Bretagne en Werner in Duitsland, waar de Nazi’s steeds meer macht krijgen. Door de tijd heen worden beide hoofdpersonen gevolgd, totdat de levens elkaar op een bepaald moment kruisen.

De spanning van de oorlog en de twee verhaallijnen die elkaar zullen gaan kruisen, maken het moeilijk het boek aan de kant te leggen.

Tips van Ingrid