Henning Mankell

De Zweedse schrijver Henning Mankell (1948 - 2015) is vooral bekend om zijn boeken met de eigenwijze inspecteur Kurt Wallander uit Ystad. De Wallander-serie werd verfilmd voor tv.

Minder bekend, maar heel erg de moeite waard zijn Mankells romans ‘Italiaanse schoenen’ en ‘Zweedse laarzen’. De hoofdpersoon in beide boeken is Frederik Welin, die als arts een grove fout maakte. Een fout die hem nog steeds achtervolgt.   

Italiaanse schoenen - Henning Mankell

‘Italiaanse schoenen’ (2008) vertelt het verhaal van Frederik, een 66-jarige voormalige chirurg. Hij leidt een kluizenaarsbestaan op een eilandje tot de vrouw die hij veertig jaar daarvoor in de steek liet, hem opzoekt. De reis die zij samen maken, dwingt hem het verleden onder ogen te zien en verandert hem. ‘Italiaanse schoenen’ is een boeiende, toegankelijke psychologische roman over schuld en boete, en verantwoording nemen voor je daden.

Zweedse laarzen - Henning Mankell

In ‘Zweedse laarzen’ (2015) is Frederik enkele jaren ouder geworden. Als in de herfst zijn huis afbrandt, hij al zijn bezittingen verliest en hij wordt verdacht van brandstichting, moet Fredrik zijn leven opnieuw vorm geven. Zijn pogingen om vat te krijgen op verleden, heden en toekomst tonen een complexe weemoedige man van vlees en bloed, met angsten en onzekerheden, die ‘niet altijd de waarheid’ spreekt. In sobere, trefzekere taal beschrijft Mankell allerlei tegenstrijdigheden van het leven: dood/leven, oud/jong, angst/vrijheid, leugen/waarheid. De rode draad in het verhaal is eenzaamheid, niet alleen van Fredrik maar van alle bewoners van de Zweedse kust. Toch slaagt Fredrik er in om met twee jonge vrouwen een band op te bouwen: een journaliste en zijn dochter die hij pas sinds enkele jaren kent en niet begrijpt; ook het mysterie rond de brand(en) wordt helder.

Een prachtig en laatste boek van Henning Mankell.

Spotlight (DVD)

Deze film draaide vorig jaar in de bioscoop.In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en komt hij terecht bij het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.

Bij ‘Spotlight’ zit je op het puntje van je stoel. Geweldig spannende inkijk in de onderzoeksjournalistiek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Helaas is het verhaal nog steeds actueel.

De journalisten van de Spotlight-redactie van The Boston Globe wonnen met hun onthullingen in 2003 de Pulitzerprijs. Ook de verfilming werd overladen met prijzen, waaronder de Oscars voor Beste Originele Scenario en Beste Film.

Tips van Jaap