Lampje - Annet Schaap

Mijn schoonzus werkt als redacteur en raadde mij dit boek aan. Ze wilde er niet veel meer over kwijt dan dat het een heel bijzonder verhaal is. Ze wilde vooral niet te veel verklappen. En ik wil mij hier ook aan houden. Maar toch volgt een korte omschrijving.

Dit verhaal gaat over het meisje “Lampje” die in een vuurtoren woont. Hier woont zij samen met haar vader. Na een storm wordt zij weggestuurd naar een mysterieus huis. Dit sprookje laat ons zien dat mooie dingen kunnen gebeuren. Ook wanneer je denkt dat je te bang bent om verder te gaan. Dit debuut heeft onlangs de Woutertje Pieters prijs ontvangen. En volledig terecht. De taal is prachtig en de illustraties zijn een goede aanvulling. Het is misschien een jeugdboek maar dit verhaal is een avontuur voor iedereen die het leest!

Styx - Bavo Dhooge

Al enige jaren kijk ik met veel plezier naar de serie ‘The Walking Dead’. Eigenlijk hou ik helemaal niet van het horror genre maar deze tv-serie gaat over de menselijke kant van het overleven. Dit boek kan ik iedereen aanraden die de tv-serie kijkt omdat het dezelfde elementen heeft. Tijdens de zoektocht naar een moordenaar wordt hoofdinspecteur Raphaël Styx doodgeschoten. Wonderbaarlijk genoeg ontwaakt hij een paar uur later als zombie. En dat is best lastig: wennen aan het zombie bestaan én een moord oplossen. Bovendien is zijn vervanger wel héél begaan met zijn vrouw. Het is natuurlijk een ongeloofwaardig verhaallijn maar Bavo Dhooge beschrijft heel geloofwaardig (en met de nodige humor) de obstakels en frustraties van het zombie bestaan. Het verhaal is al aan Amerika verkocht.

Mocht je nog meer zombie verhalen willen lezen. Er zijn ook herschreven versies van de bekende Jane Austen verhalen verschenen. Getiteld; ‘Pride and Prejudice & zombies’ en ‘Sence and Sensibility & zeemonster’. Vooral leuk als je de originele verhalen gelezen hebt.

Dinsdag - Elvis Peeters

Dit boek ben ik vooral gaan lezen door de kaft. Op de voorkant zien we een oude man in zwart wit. Een man zoals je die vaak op straat ziet lopen. Een oude man met een plastic tasje op weg naar de supermarkt.

In ‘Dinsdag’ vertelt zo’n gewone oude man over zijn verleden. Hij beschrijft zonder schuldgevoel de situaties waarin hij terecht gekomen is. De kille en afstandelijke beschrijving van pijnlijke en gruwelijke momenten doen je afvragen: welke beslissingen zou ik in moeilijke situaties nemen? Vooral het feit dat deze geschiedenis door een gewone man wordt verteld en de situaties zich in het recente verleden afspelen zorgen ervoor dat je dit verhaal niet snel vergeet.

Tips van Karlijn