Geniet van films in Voorburg en Rijswijk

Met veel plezier presenteren wij het filmprogramma van Filmhuis Rijswijk en Theater Ludens in Voorburg voor de periode september - december 2019. Het programma is het resultaat van een mooie nieuwe samenwerking.

Can you ever forgive me?

Lee Israel (Melissa McCarthy) verdiende in de jaren 70 en 80 haar geld door boeken te schrijven over bekende personen als Katharine Hepburn en Estée Lauder. Maar als haar carrière in het slop raakt en ze haar boeken niet langer kan uitgeven, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden, opgehitst door haar loyale vriend Jack (Richard E. Grant). De film is een bewerking van de memoires Can You Ever Forgive Me? van Lee Israel.

Filmhuis Rijswijk:

The children act

Fiona May (Emma Thompson) is een gerespecteerde kinderrechter. Net wanneer haar man (Stanley Tucci) erop wijst hoe haar werk haar opslokt, krijgt ze te maken met één van haar moeilijkste zaken ooit: een spoedprocedure voor de 17-jarige Adam (Fionn Whitehead), die op sterven ligt. Hij kan gered worden door een bloedtransfusie. Als Jehova’s getuige weigert hij dit. Moet May tegen zijn wil ingaan of zijn geloof respecteren?

Filmhuis Rijswijk:

The wife

Veertig jaar lang zet Joan Castleman (Glenn Close) haar talenten en ambities opzij voor de succesvolle literaire carrière van haar man, de overspelige Joe. Maar op de avond dat hij naar Stockholm reist om de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst te nemen, besluit Joan dat het genoeg is en gaat ze de confrontatie met haar man aan.

Theater Ludens:

Filmhuis Rijswijk:

zaterdag 28 september

Shoplifters

Osamu en zijn zoon stelen regelmatig uit winkels en komen op een dag de kleine Yuri tegen, die buiten in de kou moet overleven. Osamu's vrouw Nobuyo aarzelt om het meisje in hun midden op te nemen, maar geeft uiteindelijk toe. Ondanks dat het gezin het niet breed heeft, lijken ze gelukkig met elkaar. Dit verandert wanneer een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt.

Filmhuis Rijswijk:

Green book

Het waargebeurde verhaal van de lompe uitsmijter Tony (Viggo Mortensen) die in 1962 als chauffeur en lijfwacht van de verfijnde Afro-Amerikaanse pianist Don Shirley aan de slag gaat. Tijdens een tournee door het zuiden van de VS krijgen ze te maken met racisme én hun onderlinge tegenstellingen. Ze maken hun reis aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

Filmhuis Rijswijk:

Theater Ludens:

Beautiful boy

Journalist David Sheff woont samen met Karen en hun twee kinderen. Hij heeft een goede band met zijn zoon Nic uit zijn eerste huwelijk. Zijn leven stort in wanneer hij ontdekt dat Nic met een drugsverslaving worstelt. David probeert alles om het leven van zijn zoon te redden. Een waargebeurd verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen vader en zoon.

Filmhuis Rijswijk:

Nos batailles

Vakbondsman Olivier doet er alles aan om onrecht te bestrijden. Wanneer zijn vrouw Laura hem verlaat moet hij een evenwicht vinden in het gezinsleven met zijn kinderen en zijn werk. Olivier wordt met zijn nieuwe verantwoordelijkheden als vader geconfronteerd. Een moeilijke klus, zeker wanneer duidelijk wordt dat Laura niet terugkeert. De film is een meeslepend en hoopvol portret van de vader.

Filmhuis Rijswijk:

Capharnaüm

Zain, 12 jaar oud, staat voor de rechter. Rechter: "Waarom klaag je je ouders aan?" Zain: "Omdat ze me op de wereld hebben gezet." Hartverscheurend overlevingsverhaal van een straatkind dat zijn ouders verantwoordelijk stelt voor zijn armoedige bestaan. Zain is het oudste kind van een Syrisch vluchtelingengezin dat illegaal in Beiroet woont. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man, loopt hij woedend weg en leeft op straat.

Filmhuis Rijswijk:

A star is born

Jackson Maine (Bradley Cooper) is een countryzanger op zijn retour. Hij ontdekt de getalenteerde, maar onbekende zangeres Ally (Lady Gaga). De twee krijgen een relatie en Jackson zet Ally in de spotlights. Als zijn eigen carrière in de schaduw komt te staan van die van Ally vindt hij het steeds moeilijker om met zijn vergane glorie om te gaan. Prachtig ontroerende film.

Filmhuis Rijswijk:

Zaterdag 26 oktober

Un amour impossible

Un amour impossibleRelatiedrama dat eind jaren 50 speelt. In Châteauroux raakt Rachel onder de indruk van de charmante maar egocentrische Philippe, een jongeman van goede komaf. Uit hun korte passievolle relatie wordt een dochter geboren. Philippe weigert te trouwen met de eenvoudige Rachel, die nu hun dochter alleen moet opvoeden. Als Philippe jaren later zijn dochter erkent heeft dit ingrijpende gevolgen voor moeder en dochter.

Filmhuis Rijswijk:

Midnight in Paris

Eén van de bekendste films van regisseur Woody Allen. De romantische komedie 'Midnight in Paris' vertelt het verhaal over een jong Amerikaans koppel (Rachel McAdams & Owen Wilson) dat in het najaar zal trouwen en alvast een reis naar Parijs maakt. De stad heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht op de twee, maar vooral op de jongeman die verliefd wordt op de lichtstad. Al gauw neemt zijn leven een nieuwe wending.

Met lezing van Anne Marie Boorsma.

Theater Ludens:

Girl

Het indrukwekkende verhaal van Lara, een 15-jarig transseksueel meisje, geboren in het lichaam van een jongen. Ze wil heel veel riskeren om haar droom na te streven: ballerina worden. Lara wordt begripvol ondersteund door haar vader Mathias op de moeilijke weg naar de operatie die haar transitie met voltooien. Een traject vol frustraties, dat het geduld van het hoofdpersonage ernstig op de proef stelt.

Filmhuis Rijswijk:

Wildlife

Beklemmende film over het uiteenvallen van een gezin.In de VS van de jaren zestig volgen we Joe. Hij is het enige kind van Jeanette en Jerry. Wanneer Jerry zijn baan verliest, laat hij zijn gezin achter om als vrijwilliger een grote bosbrand te bestrijden. Joe neemt de rol van man in het huis op zich en ziet hoe zijn moeder haar eigen avontuur begint; een affaire met een oudere man.

Filmhuis Rijswijk:

Leave no trace

Is het tegenwoordig nog mogelijk om in de wildernis te leven en je te onttrekken aan de samenleving? Tom en haar vader Will proberen dat. Zij leven in een natuurpark in Oregon, waar Will zijn dochter opvoedt, onderwijst en leert overleven. Onder dwang van de autoriteiten worden ze in een huis in de bewoonde wereld geplaatst. Een subtiel, stil drama met mooie beelden.

Filmhuis Rijswijk:

At eternity's gate

Wanneer Vincent van Gogh (Willem Dafoe) in 1886 verhuist, met de bedoeling door te breken als kunstenaar, leert hij een avant-gardistische groep kunstenaars kennen onder wie Paul Gauguin. Maar Van Gogh stuit op onbegrip en afwijzing en vertrekt naar Arles in de hoop een nieuw bestaan te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, wordt Van Gogh steeds zieker en depressiever.

Filmhuis Rijswijk:

Zaterdag 23 november

Marjorie Prime

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie heel gewoon is, krijgt de 86-jarige, dementerende Marjorie gezelschap van een hologram– een digitale, jongere versie van haar overleden man Walter. Haar schoonzoon en dochter hebben verschillende gevoelens bij het contact tussen Marjorie en het hologram. Gaandeweg verlegt de film de aandacht naar hen en hun eigen relatie met digitale versies van verloren geliefden.

Filmhuis Rijswijk:

The happy prince

In 1895 wordt de schrijver Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid vanwege ‘grove onzedelijke handelingen’ met jonge mannen. We zien hoe Oscar Wilde aan het einde van zijn leven in een armoedig appartement terugblikt op zijn leven, geplaagd door hallucinaties en koortsdromen. Acteur Rupert Everett speelt de hoofdrol en schreef het scenario.

Filmhuis Rijswijk:

Fanfare

Nederlandse komische klassieker uit 1958 van regisseur Bert Haanstra. Het fictieve plaatsje Lagerwiede (Giethoorn) heeft een goede fanfare. Tijdens de voorbereiding op een muziekconcours breekt ruzie uit tussen twee muzikanten en raakt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie.

Theater Ludens:


Figlia mia

Angelica liet haar dochter Vittoria opvoeden door Tina, die haar hielp bij de bevalling. Tina laat zich door haar man overhalen Vittoria in contact te brengen met Angelica. Geleidelijk krijgt Vittoria door hoe de vork in de steel zit, met dramatische gevolgen voor haarzelf en beide moeders. Het ruige landschap van Sardinië geeft de film extra lading.

Filmhuis Rijswijk:

Werk ohne Autor

Kurt Barnert groeit op in nazi-Duitsland en studeert na de oorlog in Dresden aan de kunstacademie. Hij heeft veel moeite met het communisme en vlucht met zijn vrouw naar West-Duitsland. Zijn schoonvader, gynaecoloog en oud-nazi Carl Seeband doet er alles aan om Kurt tegen te werken.

Filmhuis Rijswijk:

Tijdens deze film zijn er 2 pauzes

Theater Ludens:

met lezing van Anne Marie Boorsma

The favourite

Zwart-komisch kostuumdrama dat speelt aan het begin van de 18e eeuw. Het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen. Tussen twee hofdames ontstaat een strijd om de gunst van koningin Anne. De Volkskrant schreef: "De actrices, genomineerd voor een Golden Globe, zijn fantastisch."

Theater Ludens:

Filmhuis Rijswijk:

Zaterdag 21 december


Bekijk de folder

Later het filmaanbod nog even rustig terugkijken?
Dat kan in de digitale folder.

Jeugd films

Met uw (klein)kinderen kunt u ook gezellig genieten van speciaal geselecteerde films. Bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek.