Media Ukkie Dagen

Jeugd & Jongeren

26 maart t/m 2 april: ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is?

De bibliotheek aan de Vliet heeft veel leuke en leerzame tips voor je op een rij gezet. Ontdek je met ons mee?Tips voor ouders

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding is daarom nodig. 

De MediaDiamant

media ukkie dagen

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. 

MediaSmarties aanbod

Media Diamant

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Kies op leeftijd en op thema de leukste leerzame websites. Je kan ook op type media kiezen. 

MediaSmarties wegwijzers

Mediasmarties

Wil je snel overzien welke media leuk zijn voor bijvoorbeeld peuters of kleuters? Bekijk de tips hieronder in pdf-format. Deze tips zijn trouwens ook leuk voor leerkrachten voor kleuters en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven.


Boekstart

BoekStart stimuleert lezen met baby's, dreumesen en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

Boekstart

boekstart

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Begin daarom vroeg met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten.

Voorlezen

Mediacoach Nicole van de Bibliotheek Eindhoven geeft in haar vlog tips voor het voorlezen aan baby's.

Boekentips

Dit zijn (volgens Boekstart) de vier leukste boekjes van februari voor je baby, dreumes, peuter of kleuter. Kijk snel welke het zijn en kom ze lenen in De Bibliotheek


Leer meer over mediaopvoeding

Wil je naast de MediaDiamant en Mediawijsheid nog meer weten over mediaopvoeding? Meld je bijvoorbeeld aan voor de gratis webinar met Denise Bontje!

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

Wil je jouw kinderen helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik. 

Mediamoment per dag

Mediamomentje

Tijdens de Media Ukkie Dagen krijg je elke dag een tip om een Mediamomentje te creëren met je kind. De tips zijn laagdrempelig en gelijk toepasbaar.

  • Flitsonderzoek

    Het blijkt dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) gemiddeld 2,5 uur per dag besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis, bijna een uur meer dan anders.

    Lees het onderzoek