Nederland Leest

Thema: 'Over de grens'

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek.

Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.


Cadeauboek

Eén boek, duizend gesprekken - een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Daarom geven wij je in van 1 t/m 30 november De wandelaar van Adriaan van Dis cadeau. Kom tijdens openingsuren naar de bibliotheek en haal jouw cadeauboek op.

Let op! Zolang de voorraad strekt. OP=OP!

De wandelaar

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

 

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. Van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2021 verscheen zijn meest recente roman KliFi.

© Foto: Bert Bienhuis


Activiteiten in de bibliotheek

Tijdens Nederland Leest organiseert de bibliotheek leuke activiteiten
rondom het thema 'Over de grens'.

Doe je mee?

Taalhuis Leesclub in Rijswijk

Op maandag 1 november om 12:00 uur deelt Gerard Hendriks, directeur van de Bibliotheek aan de Vliet, de eerste exemplaren van het cadeauboek De wandelaar uit aan de deelnemers van de Taalhuis Leesclub in Rijswijk.

Zij gaan het boek lezen tijdens de wekelijkse leesmomenten in het Taalhuis.

Taalhuis Leesclub 

Tijdens de Leesclub lees je samen met anderen het boek. De vrijwilligers van het Taalhuis helpen je stap voor stap door het boek heen. Ook praten we over het boek en de onderwerpen.

Samen lezen is een stuk leuker! Lees je mee?

Je bent iedere week van harte welkom op:

  • woensdag 10:30 - 11:30 uur
  • donderdag 15:30 - 16:30 uur

Vorm een leeskring!

Wil je lid worden van een leeskring of een eigen leeskring starten? Dat kan op zaterdag 20 november tijdens deze leeskringbijeenkomst.

Door je aan te sluiten bij een leeskring kun je andere boekenliefhebbers ontmoeten en samen praten over jouw favoriete boeken en schrijvers. Samen met een kleine groep mensen lees je gedurende een aantal weken hetzelfde boek en kom je vervolgens samen om erover te praten en te discussiëren. 

Tijdens de bijeenkomst krijg je de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten om samen een leeskring te vormen. Je kunt je ook bij een bestaande leeskring aansluiten. Verder wordt er door een medewerker van de bibliotheek informatie gegeven over het opstarten van een leeskring en het lenen van Leeskringkoffers. 

Zaterdag 20 november 2021
11:30 - 12:30 uur | Voorburg
Gratis, vrije inloop

Lidewijde Paris in Voorburg

Lidewijde Paris is een Nederlands schrijfster en voormalig journaliste, redactrice en uitgeefster. In 2016 richtte zij De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten. In de zomer van 2021 was ze eenmalig te zien in de spelshow De Slimste Mens van KRO-NCRV.

Deze middag maak je kennis met Lidewijde Paris en vertelt zij alles over hoe literatuur werkt, waarom het zo werkt, waarom lezen belangrijk is en hoe je anders kunt lezen.

Een interessante bijeenkomst voor leeskringen en belangstellenden voor een leeskring.

Zaterdag 20 november 2021
13:00 - 15:00 uur | Voorburg
Gratis, vooraf aanmelden

Manon Ossevoort: Het meisje en de tractor

Na een aangrijpende ervaring ontstaat bij Manon Ossevoort de diepe wens om te laten zien dat de wereld wél mooi is. Ze besluit een onwaarschijnlijk avontuur aan te gaan: op een tractor rijdt ze naar het einde van de wereld: de geografische Zuidpool.

De langzame tocht wordt bijzonderder en magischer dan ze zelf vooraf had durven bedenken.Het meisje en de tractor is een verzameling van de bijzondere ontmoetingen en ervaringen die zij onderweg had. Heel langzaam, zo langzaam als haar oude tractor, vindt ze de moed om demonen uit haar verleden onder ogen te komen en ze voorgoed te verjagen.

Pas als dit haar lukt, zal haar reis het beoogde happy end kunnen krijgen. Een verhaal over de moed vinden om jezelf te worden en een ode aan alles wat mooi is op de wereld.

In haar lezingen gebruikt Manon haar talenten als actrice om mensen mee te nemen in een avontuurlijk verhaal over daadkracht en doen. De lezingen helpen haar haar einddoel realiseren en geven vorm aan haar missie: mensen inspireren met verhalen die laten zien dat de wereld zo mooi is als jij (en wij) 'm zelf (en met elkaar) maken! Manon ontwikkelde zich van actrice en theatermaakster tot entrepreneur met een missie.

WEGENS OMSTANDIGHEDEN GEANNULEERD

Open Wand tentoonstelling

Van 6 t/m 27 november stellen de Bibliotheek aan de Vliet en de Kunstuitleen in Rijswijk hun ‘Wand’ beschikbaar voor het werk van (amateur)kunstenaars uit Rijswijk. Het thema sluit aan bij het thema van de campagne Nederland Leest ‘Over de grens.

Je kunt de Open Wand tentoonstelling tijdens de openingsuren van de bibliotheek komen bekijken.

IN VERBAND MET DE VEILIGHEID ROMDOM HET CORONAVIRUS, IS ER GEEN FEESTELIJKE AFSLUITING VAN NEDERLAND LEEST EN DE OPEN WAND OP ZATERDAG 27 NOVEMBER.