Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. 

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft.

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online. Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. 

Bekijk ons aanbod met activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid


Jeugd

Bekijk hier welke handige bronnen je allemaal online kunt gebruiken via de Bibliotheek, maar ook vanuit huis. Inloggen doe je met je pasnummer en wachtwoord van je bibliotheekabonnement. 

MediaDiamant (0-18 jr)

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.

Digitaal Voorlezen

Bereslim: een platform vol prachtige geanimeerde prentenboeken ondersteund met mooie muziek.

De Voorleeshoek

Laat je voorlezen uit bekende prentenboeken met beeld én veelal klassieke muziek van 0 tot 10 jaar. 

Data Detox (10+)

HOU JE DATA ONDER CONTROLE... want die gaat alle kanten op.

Is het nou echt zo’n punt dat bedrijven bepaalde dingen over je weten? Wat maakt het uit dat je dol bent op backflips op TikTok of dat je altijd kattenfilmpjes kijkt?

Je online ik krijgt na een tijdje een eigen persoonlijkheid, met eigen gewoontes, voorkeuren, afkeuren en geheimen. Die informatie kan in handen komen van ‘datahandelaars’. De Data Detox Kit helpt je om jouw persoonlijke gegevens beter te beschermen.

  • De week van de Mediawijsheid

    Hoe ervaar jij de online wereld? Voel je je er verbonden en veilig? De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online.

    Meer


Voor volwassenen

Data Detox Kit

Installeert u regelmatig nieuwe apps? Klikt u regelmatig op 'ik ga akkoord'? Bent u de tel kwijt van de accounts die u hebt aangemaakt? Leer over hoe u digitale afval opruimt zodat u meer controle krijgt over uw data en weer in balans komt.*

DigiCafé

Tijdens het DigiCafé kun je zonder afspraak binnenlopen met jouw vragen over het gebruik of de aanschaf van tablet, smartphone, e-reader, laptop of computer. Docenten van SeniorWeb en medewerkers van de bibliotheek beantwoorden jouw vragen. Er wordt rekening gehouden met 15 minuten per persoon.Ook helpen wij je bij het maken van de juiste keuze uit het aanbod van workshops en cursussen. Je kunt je dan direct voor die workshop of cursus inschrijven bij de informatiebalie.

Klik&Tik

Wilt u graag meer met de computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor u. U leert typen, e-mailen en u gaat het internet op. De filmpjes laten zien hoe het werkt en daarna kunt u zelf gaan oefenen.

U kunt momenteel enkel online meedoen, zonder begeleiding van de bibliotheek. Klik en tik wordt naar verwachting vanaf januari weer aangeboden in de Bibliotheek.