Mediawijsheid

U hebt uw mediagebruik zelf in de hand

Online media bieden talloze mogelijkheden, maar kunnen ook veel van u vragen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kunt u zelf uitvinden hoe u media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit uzelf te halen. 

De Bibliotheek aan de Vliet biedt aandacht aan mediagebruik. Doet u mee?


Jeugd

Voor ouders en begeleiders

Media kan veel van onze aandacht opeisen. Soms lijkt de controle ook even weg te zijn als we te lang achter elkaar naar een scherm kijken. Hoe word je nou mediawijs?

Deel jouw MediaWijsheid moment op social media! #WvdM #zelfindehand

MediaDiamant (0-18 jr)

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.

Digitaal Voorlezen

Bereslim: een platform vol prachtige geanimeerde prentenboeken ondersteund met mooie muziek.

De Voorleeshoek

Laat je voorlezen uit bekende prentenboeken met beeld én veelal klassieke muziek van 0 tot 10 jaar. 

Data Detox (10+)

HOU JE DATA ONDER CONTROLE... want die gaat alle kanten op.

Is het nou echt zo’n punt dat bedrijven bepaalde dingen over je weten? Wat maakt het uit dat je dol bent op backflips op TikTok of dat je altijd kattenfilmpjes kijkt?

Je online ik krijgt na een tijdje een eigen persoonlijkheid, met eigen gewoontes, voorkeuren, afkeuren en geheimen. Die informatie kan in handen komen van ‘datahandelaars’. De Data Detox Kit helpt je om jouw persoonlijke gegevens beter te beschermen.

Gezond met Media

Media bieden plezier, contact met anderen en volop leerzame mogelijkheden. Slim aanstaan verrijkt het leven van uw kind. We lijken niet meer zonder te kunnen. Maar waar leggen we een (gezonde) grens voor kinderen?

Wearables

Wearables zijn mobiele gadgets die we op ons lichaam dragen, zoals armbanden, smart- horloges en brillen. Veel gadgets verzamelen uw data. Wat zijn de voor- en nadelen?

Gamen

Games bieden veel mensen vermaak en (ont)spanning. Alleen gaan we vaak té lang door. En voor kids die graag willen leren programmeren: klik hier voor leuke tips.


Voor volwassenen

Online media kunnen u helpen het beste uit uzelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in uw gezondheid. De beste versie van uzelf door de virtuele personal trainer en helemaal zen na een aflevering van uw favoriete serie. 

Data Detox Kit

Installeert u regelmatig nieuwe apps? Klikt u regelmatig op 'ik ga akkoord'? Bent u de tel kwijt van de accounts die u hebt aangemaakt? Leer over hoe u digitale afval opruimt zodat u meer controle krijgt over uw data en weer in balans komt.*

DigiCafé

Vanaf januari 2021 start het DigiCafé naar verwachting weer. Raadpleeg eventueel:


- de landelijke hulplijn van Seniorweb
- het telefonische e-book spreekuur 
- De CoronaMelder-app pagina

Klik&Tik

Wilt u graag meer met de computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor u. U leert typen, e-mailen en u gaat het internet op. De filmpjes laten zien hoe het werkt en daarna kunt u zelf gaan oefenen.

U kunt momenteel enkel online meedoen, zonder begeleiding van de bibliotheek. Klik en tik wordt naar verwachting vanaf januari weer aangeboden in de Bibliotheek.

Gratis online cursus

Leer nu gratis werken met de digitale overheid, volg vanuit huis een online cursus. Beheer zelf uw medische gegevens, doe een aanvraag bij de gemeente of vul uw belastingaangifte in bij de belastingdienst. 

De cursus Digisterker door doen! is een tijdelijk en gratis alternatief voor ons Digisterker aanbod. 

Landelijke hulplijn

De Digi-Hulplijn helpt mensen met allerlei digitale vragen verder, zodat iedereen online kan meedoen. Denk bijvoorbeeld ook aan hulp bij het installeren van CoronaMelder app.

Het gratis telefoonnummer 
0800-1508 is doordeweeks bereikbaar van
09.00 tot 17.00 uur.

Digitale Balans

Gaan digitale balans en gezondheid samen? Kom erachter door de zelftest te doen.  

Doe de test en ontdek of je al in balans bent, of hoe je dat kunt komen. 

Gezondheid bijhouden

Tegenwoordig kunnen we veel bijhouden: onze hartslag, bloeddruk, het aantal verbrande calorieën, hoeveel stress we ervaren en of we goed slapen. Dat heet ook wel 'Quantified Self'. Uw gezondheid monitoren via apps is handig. Maar waar wordt uw data opgeslagen?

Digitale Zorg

Digitale zorg (e-health) heeft voordelen, zowel voor u als voor een arts. U bent beter geïnformeerd en bent meer betrokken bij het zorgproces. Ook kunt u gemakkelijk bij uw gegevens. Maar hoe zit dat met uw privacy?

Grijs en Mediawijs

Betrouwbare informatie vinden op internet? Bellen met familie in het buitenland? Of werken in de cloud? Mediagebruik kan best lastig zijn, als u er niet mee bent opgegroeid en dat nooit hebt geleerd.


*Data Detox - De vertaling, evenals het domein, zijn onderdeel van Fers en het Fries Bibliotheken Netwerk. De Data Detox Kit is een initiatief van Tactical Technology en Mozilla. Op de Data Detox Kit is een Creative Commons-licentie van toepassing: CC BY-NC-SA 4.0