Educatie: Peuterspeelzalen / Kinderdagverblijven

Belang van voorlezen

Door te werken met prentenboeken, werk je tegelijk aan de basisdoelen van de kinderopvang. Dagelijks voorlezen in de groep is voor peuters heel belangrijk.

Peuters leren verschillende vaardigheden tijdens het voorlezen. Ze leren nieuwe woordjes en krijgen informatie over het thema (persoonlijke ontwikkeling).

Ook leren ze om te luisteren naar elkaar en op hun beurt te wachten bij het praten tijdens het interactief voorlezen (sociale ontwikkeling).

Bovendien draag je normen en waarden over en creëer je een prettige leesomgeving waarin peuters zich veilig voelen (emotionele ontwikkeling).

Kortom, voorlezen is belangrijk en fijn tegelijkertijd!

Brochure

Voor het seizoen 2019-2020 hebben wij een vernieuwd aanbod. 

Theatervoorstellingen
We hebben vier nieuwe theatervoorstellingen geprogrammeerd. De voorstellingen zijn per groep te bezoeken of losse kaarten zijn tegen een speciaal tarief te bestellen.

Themakisten
Daarnaast hebben we alle themakisten vernieuwd en nieuwe thema’s toegevoegd. In elke themakist vind je materialen waarmee het verhaal tot leven komt. Bijvoorbeeld een handpop of knuffel uit een verhaal. Ook zit in elke themakist minimaal één set vertelplaten rondom het thema.

Inschrijfformulier

Alle diensten kunnen via het inschrijfformulier worden aangevraagd. De formulieren worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Vroeg insturen vergroot de kans dat jullie de kisten naar keuze ontvangen. 

Digitaal invullen 
1.
Klik op de link om het formulier te downloaden.
2. Het inschrijfformulier wordt geopend.
3. Download en bewaar het inschrijfformulier op je computer.
4. Open het document in PDF op je computer.
5. Vul het formulier in.
6. Sla het formulier op, eventueel onder een nieuwe naam.
7. Mail het formulier naar educatie@bibliotheekaandevliet.nl.


BoekStart

Het programma BoekStart heeft als doel het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Als kinderen vroeg in aanraking komen met verhalen, wordt hun fantasie geprikkeld. Ze ontwikkelen hun hersenen en leren beter te praten met een grotere woordenschat. Om het voorlezen structureel in te zetten, kun je meedoen als locatie met het programma BoekStart in de Kinderopvang

Het programma bestaat uit
-
Opleiden van een voorleescoördinator
- Trainen in interactief voorlezen met de basisdoelen van de kinderopvang
- Schrijven van een voorleesplan
- Creëren van een rijke leesomgeving
- Collectie boekjes die bij de leeftijd passen (van baby tot peuter)

Trainingen

De Bibliotheek is gecertificeerd om pedagogisch medewerkers op te leiden tot voorleescoördinator. Ook verzorgt de bibliotheek trainingen interactief voorlezen. 

Voorleesklimaat
Een goed voorleesklimaat ontstaat door goed opgeleide pedagogisch medewerkers die weten welke boeken geschikt zijn voor welke leeftijd. Ook een voorleeshoek draagt bij aan een rijke leesomgeving. Een plek waar het fijn is om voor te lezen en waar de peuters graag komen om zelf in boekjes te kijken. 

Neem voor meer informatie contact op met onze Specialist Educatie, Loes Reichenfeld


De themakisten zijn vernieuwd!

We hebben alle themakisten vernieuwd en nieuwe thema’s toegevoegd. Er is zoveel mogelijk gezocht naar grote boeken, die goed te gebruiken zijn in de groep. Daarnaast zijn er materialen toegevoegd, waarmee het verhaal tot leven komt. In elke themakist vind je een handpop of knuffel uit een verhaal. Ook zit in elke themakist minimaal één set vertelplaten rondom het thema.

Uitleentermijn

De uitleentermijn is nu 2-3 weken, zodat meer groepen gebruik kunnen maken van de themakisten. Afhankelijk van de aanvragen, verdelen we de kisten over de groepen. 

Thema's
De meeste peuterspeelzalen en kinderdagverblijven werken met de programma’s Puk & Ko, Uk & Puk of Piramide. Elk programma kent andere themabenamingen. Wij hebben ervoor gekozen om overkoepelende namen voor de themakisten te gebruiken, zodat ieder zich erin kan vinden. 

Algemeen

Themakist lenen
- 2-3 weken (afhankelijk van de vraag)
- € 20,00
- gratis lenen voor VVE-zalen
- zelf afhalen in locatie Voorburg
- laten bezorgen €  15,00 per themakist

Themakist samen uitpakken
Speciaal voor VVE-zalen: Vind je het leuk als wij de themakist komen presenteren en dan het eerste verhaal voorlezen? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Neem voor meer informatie over de themakisten contact op met Barbara Leguijt