We kunnen er niet meer omheen. Alles in onze omgeving is of wordt digitaal. Maar hoe gaan u en uw kind hiermee om?

Op deze pagina vindt u informatie om u te helpen uw kind de vaardigheden te leren om goed en veilig om te gaan met (sociale) media en internet. Ook vindt u hier alle activiteiten die wij organiseren op het gebied van Mediawijsheid. Zo kan uw kind op een leuke, maar vooral verantwoorde wijze de digitale wereld ontdekken.

Maak uw kind Mediawijzer!

MediaDiamant

Media zijn leuk en uw kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. 

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Mediasmarties

Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet u wat geschikt is voor uw kind?

Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van uw kind. U kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen van 1,5 tot en met 11 jaar.

Mediasmarties stemt de producten af op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van kinderen.

Mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen. Stichting Opvoeden.nl en de hoofdredactie van Mediaopvoeding.nl helpen ouders niet alleen bij het beantwoorden van vragen, maar zorgen ook dat de informatie in deze antwoorden voor álle ouders beschikbaar is.

Bereslim

Bereslim is dé aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen en digitale prentenboeken voor jonge kinderen. Bereslim er voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders en opvoeders. Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige prentenboeken bekijken.

Om de boeken te bekijken, heeft u een code nodig. Doorloop de volgende stappen om deze code te ontvangen:

 • Klik op de knop 'Biebactie'
  Klik op 'actiecode aanvragen' om een code te ontvangen.
 • Bij het volgende scherm wordt gevraagd naar de naam/locatie van de bibliotheek. Vul hier de naam van de bibliotheek in waarvan uw kind lid is. Bijvoorbeeld 'Voorburg'
 • De code verschijnt nu in beeld. Kopieer de code en ga naar het volgende scherm, daar moet de code worden ingevuld.
 • Klik vervolgens op 'Inloggen'.

De code kan 21 dagen gebruikt worden. Het is daarom handig om de code op te schrijven. U kunt altijd een nieuwe code aanvragen, door de stappen opnieuw te doorlopen.

Media Ukkie Dagen - Tips

Op de Media Ukkie Dagen website vind je de beste tips op het gebied van:

 • Apps, tv & games voor ukkies
 • Boekjes voor ukkies
 • Brochures voor ouders
 • (Media)opvoeding
 • Online veiligheid

Connected Toys

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed met een connectie met internet: Het Internet of Toys. Om ouders op weg te helpen in deze nieuwe wereld heeft Mediawijzer.nl een checklist met tien aandachtspunten op het gebied van veiligheid en speelbaarheid samengesteld.

Digitale Prentenboeken

Verwondering, vermaak, vertedering. Kinderen houden van digitale prentenboeken. Korte filmpjes met geluid gebaseerd op prachtige
prentenboeken.

Op Bibliotheek.nl staan de digitale prentenboeken van Schooltv Beeldbank gebundeld.

Mediaopvoeding adviezen door JGZ

Mediaopvoeding is belangrijk, omdat je niet wilt dat je kind schade ondervindt van media. Die bescherming is nodig zodat je kind juist kan profiteren en genieten van al het leuke en goede wat media te bieden hebben.

Lees meer op de website van JGZ Zuid-Holland west, het consultatiebureau voor kind en jeugd

Cyberpesten

Met online pesten, cyberpesten of digitaal pesten omschrijven we pestgedrag via sociale media.
Cyberpesten gaat veel verder dan andere vormen van pesten, omdat anonimiteit je beschermd.

Wat is cyberpesten precies? En wat kun je doen (of laten) om (cyber)pesten te voorkomen?

Media Ukkie Dagen - Digi ABCD

In het kader van de Media Ukkie Dagen is het 'Digi ABCD voor ukkies' ontwikkeld. Jonge kinderen hebben hun ouders en/of opvoeders hard nodig om de digitale wereld te ontdekken. Het Digi ABCD geeft tips om jonge kinderen in de digitale wereld goed te begeleiden en om ze stapsgewijs digitale vaardigheden aan te leren.

Wegwijs in het digitale media aanbod

Spelend Leren is een brochure met kennis over verantwoord gebruik van digitale media met jonge kinderen. De brochure is zeker ook interessant om als ouder of verzorger door te bladeren zodat uw (klein)kind optimaal profiteert van digitale media.

Hoe vaak kunnen kinderen verantwoord met tablets, smartphones of computers spelen? Hoe haalt u het beste uit de digitale middelen? Waar moet u op letten bij het kiezen van media? Laat u informeren en lees de brochure. Ook de voor- en nadelen van digitale media komen aan bod, tips voor thuis en de leukste apps. Doe er uw voordeel mee!

E-Lab Rijswijk

Het E-Lab vind je in de bibliotheek in Rijswijk. Hier worden leuke en leerzame activiteiten op het gebied van Mediawijsheid georganiseerd.

Mediawijsheid competentiemodel

De website heeft als doel om basiskennis over (sociale) media en digitale vaardigheden te bieden aan kinderen vanaf 10 jaar. Om dat te bereiken worden gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten ingezet.

HoeZoMediawijs.nl is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

Mediaopvoeding betekent uw kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken. Het is een actief deel van de opvoeding, maar hoe gaat u daar als ouder mee om?

Op jekindopinternet.nl kunt u terecht voor al uw vragen over mediaopvoeding. Gemma Steeman schrijft blogs, geeft tips en e-cursussen.  

Mediawijsheid Pinterest

Op onze Pinterestpagina vindt u o.a. boekentips, interessante artikelen, filmpjes en onderzoeken over #mediawijsheid.