We kunnen er niet meer omheen. Alles in onze omgeving is of wordt digitaal. Maar hoe gaan u en uw kind hiermee om?

Op deze pagina vindt u informatie om u te helpen uw kind de vaardigheden te leren om goed en veilig om te gaan met (sociale) media en internet. Ook vindt u hier alle activiteiten die wij organiseren op het gebied van Mediawijsheid. Zo kan uw kind op een leuke, maar vooral verantwoorde wijze de digitale wereld ontdekken.

Maak uw kind Mediawijzer!

E-Lab Rijswijk

Het E-Lab vind je in de bibliotheek in Rijswijk. Hier worden leuke en leerzame activiteiten op het gebied van Mediawijsheid georganiseerd.

MediaDiamant

Media zijn leuk en uw kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. 

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Mediasmarties

Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet u wat geschikt is voor uw kind?

Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van uw kind. U kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen van 1,5 tot en met 11 jaar.

Mediasmarties stemt de producten af op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van kinderen.

Connected Toys

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed met een connectie met internet: Het Internet of Toys. Om ouders op weg te helpen in deze nieuwe wereld heeft Mediawijzer.nl een checklist met tien aandachtspunten op het gebied van veiligheid en speelbaarheid samengesteld.

Digitale Prentenboeken

Verwondering, vermaak, vertedering. Kinderen houden van digitale prentenboeken. Korte filmpjes met geluid gebaseerd op prachtige
prentenboeken.

Op Bibliotheek.nl staan de digitale prentenboeken van Schooltv Beeldbank gebundeld.

Mediawijsheid competentiemodel

De website heeft als doel om basiskennis over (sociale) media en digitale vaardigheden te bieden aan kinderen vanaf 10 jaar. Om dat te bereiken worden gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten ingezet.

HoeZoMediawijs.nl is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

Mediaopvoeding betekent uw kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken. Het is een actief deel van de opvoeding, maar hoe gaat u daar als ouder mee om?

Op jekindopinternet.nl kunt u terecht voor al uw vragen over mediaopvoeding. Gemma Steeman schrijft blogs, geeft tips en e-cursussen.  

Mediawijsheid Pinterest

Op onze Pinterestpagina vindt u o.a. boekentips, interessante artikelen, filmpjes en onderzoeken over #mediawijsheid.

Cyberpesten

Met online pesten, cyberpesten of digitaal pesten omschrijven we pestgedrag via sociale media.
Cyberpesten gaat veel verder dan andere vormen van pesten, omdat anonimiteit je beschermd.

Wat is cyberpesten precies? En wat kun je doen (of laten) om (cyber)pesten te voorkomen?