De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Het verstandig leren omgaan met media is een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding. Maar hoe pakt u als ouder het gebruik van media 'wijs' aan? Lees meer op deze Mediawijsheid pagina. 

Media Masters

Media Masters

Doe mee met mediawijze spellen en opdrachten. Leer in Slecht Nieuws Junior Game hoe nepnieuws in elkaar zit, door zelf een nep nieuwsbericht te maken. Kom er in de Ouder en Kind Media-Quiz achter hoe jullie thuis met media omgaan.

MediaDiamant

Media zijn leuk en uw kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.

Mediasmarties

Het media aanbod voor kinderen is enorm en er komt veel bij. Het is belangrijk om te weten welke kanalen betrouwbaar en leuk zijn.

Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van uw kind.

Leer over tv programma's, films, (video)spelletjes, apps en websites voor kids van 1,5 tot en met 11 jaar. Hierbij wordt gekeken naar leeftijd en ontwikkelingsniveau.

Mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen. Stichting Opvoeden.nl en de hoofdredactie van Mediaopvoeding.nl helpen ouders niet alleen bij het beantwoorden van vragen, maar zorgen ook dat de informatie in deze antwoorden voor álle ouders beschikbaar is.

Bereslim

Bereslim is dé aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen en digitale prentenboeken voor jonge kinderen. Bereslim er voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders en opvoeders. Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige prentenboeken bekijken.

Om de boeken te bekijken, heeft u een code nodig. Doorloop de volgende stappen om deze code te ontvangen:

Om de boeken te bekijken, kunt u inloggen met uw bibliotheek gegevens.

Media Ukkie Dagen - Tips

Op de Media Ukkie Dagen website vind je de beste tips op het gebied van:

  • Apps, tv & games voor ukkies
  • Boekjes voor ukkies
  • Brochures voor ouders
  • (Media)opvoeding
  • Online veiligheid

Connected Toys

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed met een connectie met internet: Het Internet of Toys. Bekijk de checklist met 10 punten voor veiligheid en speelbaarheid.

Digitale Prentenboeken

Verwondering, vermaak, vertedering. Kinderen houden van digitale prentenboeken. Korte filmpjes met geluid gebaseerd op prachtige
prentenboeken.

Op Bibliotheek.nl staan de digitale prentenboeken van Schooltv Beeldbank gebundeld.

Mediaopvoeding adviezen door JGZ

Mediaopvoeding is belangrijk, omdat je niet wilt dat je kind schade ondervindt van media. Die bescherming is nodig zodat je kind juist kan profiteren en genieten van al het leuke en goede wat media te bieden hebben.

Lees meer op de website van JGZ Zuid-Holland west, het consultatiebureau voor kind en jeugd

Cyberpesten

Met online pesten, cyberpesten of digitaal pesten omschrijven we pestgedrag via sociale media.
Cyberpesten gaat veel verder dan andere vormen van pesten, omdat anonimiteit je beschermd.

Wat is cyberpesten precies? En wat kun je doen (of laten) om (cyber)pesten te voorkomen?

Media Ukkie Dagen - Digi ABCD

Het Digi ABCD geeft tips om jonge kinderen in de digitale wereld goed te begeleiden en om ze stapsgewijs digitale vaardigheden aan te leren.

Wegwijs in het digitale media aanbod

Hoe vaak kunnen kinderen verantwoord met tablets, smartphones of computers spelen? Hoe haalt u het beste uit de digitale middelen? Waar moet u op letten bij het kiezen van media? Lees het in Spelend Leren.

E-Lab Rijswijk

Het E-Lab vind je in de bibliotheek in Rijswijk. Hier worden leuke en leerzame activiteiten op het gebied van Mediawijsheid georganiseerd.

Mediawijsheid competentiemodel

Leer alles over social media en media (vanaf 10 jaar). Om dat te bereiken worden gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten ingezet.

Mediaopvoeding betekent uw kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken. Het is een actief deel van de opvoeding, maar hoe gaat u daar als ouder mee om?

Op jekindopinternet.nl kunt u terecht voor al uw vragen over mediaopvoeding. Gemma Steeman schrijft blogs, geeft tips en e-cursussen.  

Mediawijsheid Pinterest

Op onze Pinterestpagina vindt u o.a. boekentips, interessante artikelen, filmpjes en onderzoeken over #mediawijsheid.