Taalvrijwilliger [m/v] als ondersteuner bij Klik & Tik en Digitale overheid

Lijkt het jou leuk om volwassenen op weg te helpen in de digitale wereld? Het Taalhuis van de Bibliotheek aan de Vliet en Seniorweb aan de Vliet zijn op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers die deelnemers aan de cursus Klik & Tik en Digitale overheid willen begeleiden.

De cursus Klik en Tik is gericht op mensen die nauwelijks computerervaring hebben. Vragen die tijdens de oefenuren aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe start ik mijn pc goed op?’, ‘Hoe maak ik een e-mailaccount aan?’ of ‘Hoe kan ik online aankopen doen?’ De cursus Digitale overheid is gericht om mensen te helpen hun weg naar de diverse digitale (overheid) loketten te vinden en om zelf de eigen zaken via internet te leren regelen.

Als taalvrijwilliger help je de vertaalslag te maken. Wanneer de informatie van de docent te ingewikkeld is, help je de cursist door de informatie in eenvoudigere taal over te brengen. En als taalvrijwilliger help je de docent de taalvraag tussen de digitale vragen te herkennen. Met de docent zoek je ‘de vraag achter de vraag’, waardoor de taal geen belemmering meer vormt bij het leren op digitaal vlak. Als vrijwilliger is het jouw taak om deze mensen te herkennen en het gesprek aan te gaan.

TAALMAATJE

Lijkt het u leuk om in contact te komen met mensen van verschillende culturele achtergronden, en ze persoonlijk op weg te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Dan is de vrijwilligersfunctie als Taalmaatje misschien iets voor u.

Taalmaatjes helpen mensen één op één of in kleine groepjes om beter te leren lezen, schrijven of spreken.
Alle vrijwilligers krijgen een cursus van Stichting Lezen & Schrijven.

Wilt u Taalmaatje worden in de gemeente Leidschendam Voorburg?