Wilt u af en toe in een andere bibliotheek materialen lenen? Bijvoorbeeld in de plaats waar u werkt, studeert of sport? Dat kan!
Met een geldig abonnement en uw eigen bibliotheekpas van de Bibliotheek aan de Vliet leent u materialen bij vrijwel alle openbare bibliotheken in Nederland.

Neem bij uw eerste bezoek aan een andere bibliotheek uw bibliotheekpas en een geldig identiteitsbewijs mee. Aan de informatiebalie controleert een bibliotheekmedewerker uw pas op geldigheid en registreert uw bibliotheekpas. Als alles in orde is, kunt u meteen materialen lenen op uw eigen bibliotheekpas*.

U kunt in vrijwel heel Nederland lenen zolang u lid bent van de Bibliotheek aan de Vliet. Het abonnement wordt automatisch verlengd.
Wilt u uw abonnement bij de Bibliotheek aan de Vliet opzeggen? Zorg er dan voor dat alle geleende materialen zijn ingeleverd. Ook mogen er geen boetes open staan.

Op uw bibliotheekpas mag u in de Bibliotheek aan de Vliet 8 materialen tegelijk lenen. De materialen die u leent in een andere bibliotheek komen bovenop het aantal materialen die u leent in de Bibliotheek aan de Vliet.

*In sommige bibliotheken ontvangt u een nieuwe bibliotheekpas voor het lenen in die bibliotheek, omdat zij werken met een ander systeem.

Over inschrijven, lidmaatschap en abonnementsoorten

 • Wat is landelijk lenen?
  Met uw bibliotheekpas van uw eigen bibliotheek kunt u in vrijwel heel Nederland bij alle openbare bibliotheken materialen lenen. U heeft daarvoor een geldig lidmaatschap nodig.

 • Is mijn abonnement geldig?
  Uw abonnement is in principe geldig, behalve als het verlopen, geblokkeerd of opgezegd is. Vraag dit na bij uw eigen bibliotheek.

 • Kan ik nu bij elke bibliotheek in Nederland lenen?
  U kunt in vrijwel alle openbare bibliotheken in Nederland lenen. Het kan wel voorkomen dat u van de andere bibliotheek een aparte bibliotheekpas ontvangt om daar te kunnen lenen. Dit komt doordat een aantal bibliotheken in Nederland met een ander systeem werkt. Kijk op de landelijke website van de Nationale Bibliotheekpas voor een overzicht van alle deelnemende bibliotheken

 • Is mijn abonnement geschikt om overal in Nederland te lenen?
  De meeste abonnementen zijn geschikt. Maar sommige (goedkope) abonnementen zijn uitgesloten. Vraag dit na bij uw eigen bibliotheek.

 • Zijn er kosten verbonden aan het lenen bij een andere bibliotheek?
  Veel materialen kunt u gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de bibliotheek waar u leent. Informeer hiernaar bij de informatiebalie van die bibliotheek.

 • Moet ik mij inschrijven om in een andere bibliotheek te lenen?
  Bij een bezoek aan een andere bibliotheek moet uw bibliotheekpas één keer geregistreerd worden. Aan de informatiebalie controleert een bibliotheekmedewerker uw pas op geldigheid. Als alles in orde is, kunt u meteen materialen lenen op uw eigen pas of op de pas van die bibliotheek.

 • Waarom moet ik een identiteitsbewijs meenemen? Ik ben toch al lid van een bibliotheek?
  De medewerker van de andere bibliotheek controleert uw identiteitsbewijs om zeker te zijn dat de bibliotheekpas van u is. Zo is altijd duidelijk wie welke materialen heeft geleend.

 • Wat geldt als een geldig identiteitsbewijs?
  Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Vraag de betreffende bibliotheek vooraf welk document u mee moet nemen.

 • Kan ik mijn abonnement bij Bibliotheek aan de Vliet opzeggen en toch blijven lenen in andere bibliotheken?
  Nee, als u uw abonnement beëindigt dan stopt ook de mogelijkheid om te lenen in andere bibliotheken.

 

Over leenvoorwaarden

 • Hoeveel materialen mag ik lenen bij een andere bibliotheek?
  Op de website van de betreffende bibliotheek kunt u dat nakijken bij het onderwerp abonnementen of leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat u in uw eigen bibliotheek mag lenen.

 • Mag ik materialen die ik bij een andere bibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek?
  Nee, dat is helaas niet mogelijk. Een aantal bibliotheken werkt met een ander systeem, waardoor er geen registratie is als u de geleende materialen bij uw eigen bibliotheek zou inleveren. U kunt de geleende materialen daarom alleen inleveren bij de bibliotheek waar u ze heeft geleend.

 • Ik ben te laat met inleveren bij de andere bibliotheek. Wat moet ik nu doen?
  Mogelijk moet u te-laat-geld betalen. Dat hangt af van de voorwaarden van de bibliotheek waar u ze heeft geleend. Vraag dit na bij de betreffende bibliotheek.

 • Hoe kan ik zien hoeveel te-laat-geld ik heb bij de andere bibliotheek?
  Daarvoor kunt u inloggen op de website van de betreffende bibliotheek.

 • Hoe kan ik te-laat-geld betalen?
  De manier van betalen hangt af van de voorwaarden in de betreffende bibliotheek. Sommige bibliotheken maken geen gebruik meer van contant geld. Neem hiervoor contact op met de betreffende bibliotheek.

 • Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij de andere bibliotheek?
  Daarvoor kunt u naar de website van de betreffende bibliotheek gaan. U kunt op de website inloggen met de bij u bekende gegevens.

 • Hoe lang mag ik de materialen lenen?
  De periode dat u materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de bibliotheek waar ze geleend zijn. Vraag dit na in de betreffende bibliotheek of bekijk daarvoor de website van die bibliotheek.

 • Kan ik ook voor de materialen uit een andere bibliotheek een inleverattentie krijgen?
  Dit hangt af van de betreffende bibliotheek. Als die bibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, dan kunt u dit daar aanvragen.

 

Over overige zaken

 • Kan ik ook gratis internetten met mijn bibliotheekpas in een andere bibliotheek?
  Bij sommige bibliotheken kan iedereen gratis internetten. Bij andere kost dat geld. U kunt dit het beste navragen bij de betreffende bibliotheek.

 • Ik heb een klacht over het landelijk lenen. Waar kan ik terecht?
  Met uw klacht kunt u in elke bibliotheek terecht. Afhankelijk van de klacht probeert de bibliotheek deze zo snel mogelijk voor u op te lossen.

 • Kan ik in een andere bibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?
  Ja, u kunt tegen het leden-tarief activiteiten bijwonen (of gebruik maken van diensten) in alle openbare bibliotheken.

 • Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?
  Klik hier om een bibliotheek op te zoeken. Vul in het zoekvenster de plaatsnaam in van de bibliotheek die u zoekt. Klik op de vestiging die u wilt bezoeken. U vindt hier onder meer het adres, de openingstijden en een link naar de website van die bibliotheek.