Bij de Bibliotheek aan de Vliet zijn rond de vijftig medewerkers in dienst. Daarnaast maakt de bibliotheek gebruik van de inzet van vrijwilligers voor specifieke taken. De bibliotheek kan niet zonder deze vrijwilligers! Dankzij hun inzet is een groot aanbod van activiteiten mogelijk.

Op deze pagina krijgt u een overzicht met een korte omschrijving van alle vrijwilligersfuncties die er zijn bij de Bibliotheek aan de Vliet. Voor sommige functies zijn nog extra vrijwilligers nodig. Draagt u het werk van de bibliotheek een goed hart toe? Dan komen wij graag met u in contact!

Als vrijwilliger levert u een belangrijke bijdrage aan het werk van de bibliotheek. Daarnaast komt u als vrijwilliger in contact met de andere vrijwilligers en met de mensen voor wie u zich inzet. Dat maakt vrijwilligerswerk nog leuker en gezelliger. 

GEZOCHT: Vrijwillige chauffeur (tijdelijk op dinsdag)

In verband met de afwezigheid van één van onze chauffeurs zijn wij per direct op zoek naar tijdelijke chauffeur die iedere week rijdt op dinsdag.

Met de bestelauto van de Bibliotheek aan de Vliet rijd jij als vrijwillige chauffeur een route langs de bibliotheeklocaties in Leidschendam, Rijswijk en Voorburg. Een vrijwilligersbaan met veel vrijheid en tegelijkertijd ook eigen verantwoordelijkheid. 

Je bent het visitekaartje van de bibliotheek. Je gedrag op de weg, maar ook bij de diverse instellingen, wordt direct geassocieerd met de bibliotheek. Je gaat respectvol met mensen én met het materiaal om. Als chauffeur weet je feilloos en veilig de snelste weg te vinden, om op tijd je vracht af te leveren of op te halen. Je laadt slim in en werkt efficiënt. Je bent fysiek gezond en sterk om de zware kratten met materialen te tillen.

Heb je belangstelling of wil je meer weten?

Neem contact op met Vincent Leeuwenburgh door op maandag t/m donderdag te bellen naar 070-2400250 of stuur een e-mail naar vleeuwenburgh@bibliotheekaandevliet.nl.

Taalhuisvrijwilliger

Als Taalhuisvrijwilliger informeert u de taalvrager over het taalaanbod in de regio. U verwijst hen actief door naar de juiste taalorganisatie.

Daarnaast maakt u de taalvrager wegwijs in het aanbod van het Taalhuis en geeft u uitleg over de digitale oefenprogramma's op de computers. Samen met de taalvragers leest u een boek of krant tijdens de leesclubs in de bibliotheek.

De wensen en behoeften van de taalvragers noteert u in een logboek, zodat wij de dienstverlening nog meer kunnen verbeteren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie of meteen aanmelden? Neem dan contact op met Sevda Scoop.

Taalmaatje

Foto: Lies & Reem. "Taalvrager Leem is duidelijk vooruit gegaan en voelt zich zelfverzekerder in haar communicatie. Ook Lies heeft veel geleerd, namelijk over de Syrische cultuur. De dames laten elkaar na dit jaar niet los want ze zijn vriendinnen geworden!"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als Taalmaatje helpt u een taalvrager met de Nederlandse taal, een-op-een of in een kleine groep. U spreekt één keer per week af in de Bibliotheek aan de Vliet, thuis bij de taalvrager of elders. Daarnaast herkent u de wensen en behoeften van de taalvrager en speelt hierop in. U werkt als Taalmaatje in de gemeente Leidschendam-Voorburg of in Rijswijk. Voor hulp en advies heeft u een contactpersoon die u kan ondersteunen.

  • U werkt graag in kleine groepjes volwassenen (maximaal 4 personen) of een-op-een
  • U volgt een basistraining en op een later moment verdiepingstrainingen 
  • U bent gemotiveerd om dit 1 jaar te doen voor 1 uur per week (m.u.v. uw vakanties) en de bijbehorende basistraining te volgen.
  • U kunt corona-proof werken op afstand in de bibliotheek met een speciaal scherm of u spreekt af via digitale (web)meetings vanuit huis. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie of meteen aanmelden? Neem dan contact op met Isabel Tirado.

Taalvisite vrijwilliger

Taalvisite is een project van de Bibliotheek aan de Vliet dat zich richt op het verkleinen van taalachterstand bij gezinnen met kinderen tussen de twee en twaalf jaar. Als vrijwilliger ga je gedurende vijftien weken één keer per week bij een gezin op ‘visite’ in Rijswijk. Tijdens deze visite van een uur lees je de kinderen van het gezin voor en onderneem je taalactiviteiten. Het gaat hierbij om het stimuleren en bevorderen van taalontwikkeling en leesplezier voor kinderen. Daarnaast begeleid je ouders in taal- en leesvaardigheid zodat zij merken hoe belangrijk lezen is. Met Taalvisite zorg je ervoor dat ouders de juiste tips krijgen om hun kinderen op een betrokken en actieve manier te ondersteunen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie of meteen aanmelden? Neem dan contact op met Isabel Tirado.

Bibliotheek aan Huis

Bibliotheek aan Huis is een speciale bezorgservice voor iedereen die door leeftijd, een langdurige ziekte of handicap niet meer in staat is zelf naar de bibliotheek te komen.

Als vrijwilliger voor Bibliotheek aan Huis bezoekt u de mensen thuis zodat zij kunnen vertellen wat voor boeken zij het liefst lezen en welke andere materialen zij willen lenen. Vervolgens brengt u regelmatig nieuwe materialen bij deze mensen thuis.

----------------------------------------------------------------

Wilt u meer weten over Bibliotheek aan Huis of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact met ons op. 

Servicepunt Stompwijk

In het dorpshuis in Stompwijk heeft de Bibliotheek aan de Vliet een servicepunt waar de inwoners boeken kunnen lenen. 

Als vrijwilliger voor dit servicepunt helpt u bij het zoeken en reserveren van boeken, uitlenen, innemen en opruimen. U heeft een gastvrije houding en beschikt over enige computerervaring om bezoekers te kunnen helpen. 

-------------------------------------------------------------

Op dit moment kunt u zich niet aanmelden als vrijwilliger voor het servicepunt in Stompwijk. Zodra wij op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers, dan maken wij dat hier kenbaar.

Filmhuis Rijswijk

Elke dinsdagmiddag en de laatste zaterdagmiddag van de maand zijn er filmvoorstellingen bij het Filmhuis Rijswijk.

Als vrijwilliger van het Filmhuis heeft u een belangrijke rol. U ontvangt de bezoekers, controleert de toegangskaarten en verzorgt de koffie en de thee in de pauze van de film. Verder bedient u de afspeelapparatuur en u zit in de zaal tijdens de film. Voorafgaand aan de film houdt u een kort welkomstwoord en vertelt iets over de inhoud van de film.

Op de laatste zaterdagmiddag van de maand is er vóór de film een lunchlezing. Terwijl de bezoekers van de film genieten van hun lunch, houdt een medewerker van de Filmkrant.Live een inleiding over de film die de bezoekers die middag gaan zien. Als Filmhuisvrijwilliger verzorgt u samen met een medewerker van de bibliotheek de lunch. De belegde broodjes worden geleverd door een extern bedrijf.

Als vrijwilliger bent u een vertrouwd gezicht voor de grote groep vaste bezoekers van het Filmhuis.

-------------------------------------------------------------

Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij het Filmhuis? Neem dan contact op met Irene van der Harst.

Voorleesvrijwilligers

Soms ontbreekt de tijd om regelmatig voor te lezen op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen.

Als vrijwilliger van Voorlezen op maat zorgt u voor regelmaat bij het voorlezen in de groep. U wordt gekoppeld aan een vaste instelling, afhankelijk van uw voorkeur: voorlezen voor peuters of voor kleuters en locatie. Op een vast tijdstip gaat u - wekelijks of tweewekelijks - voorlezen in de groep. De kinderen kijken zo uit naar het voorleesmoment en ontwikkelen een band met u.

-------------------------------------------------------------

Lijkt het u leuk om af en toe voor te lezen op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal in Leidschendam, Rijswijk of Voorburg? Neem dan contact op met Ingrid Naaktgeboren.

Taalcafévrijwilliger

Het Taalcafé is een plek waar iedereen op een prettige, gezellige manier gratis de Nederlandse Taal kan leren.

Als Taalcafévrijwilliger bent u de gastheer/-vrouw van het Taalcafé. U bereidt de bijeenkomst inhoudelijk voor en begeleidt het Taalcafé door onderwerpen te introduceren en de gesprekken te sturen.

----------------------------------------------------------------

Meer informatie of meteen aanmelden? Neem dan contact op met Sevda Scoop.