Voor het Taalhuis zijn wij per direct op zoek naar

TAALMAATJES

Het Taalhuis is de centrale plek in de bibliotheek waar iedereen die hulp nodig heeft met taalvaardigheden en digitale vaardigheden terecht kan voor informatie, doorverwijzing en eenvoudige ondersteuning.

Als Taalmaatje lever je een bijdrage aan het inburgeren van anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren. Dit kan zijn om in Nederland te kunnen werken, begrijpen wat er op school met hun kinderen wordt besproken en mee te doen in de maatschappij.

Wat ga je doen?

• Je wordt gekoppeld aan een Taalvrager op basis van voorkeuren. Het traject start wanneer er in het kennismakingsgesprek een goede klik is.
  • Je bent helpt anderstaligen een-op-een met het leren van de Nederlandse Taal. Samen oefen je met spreken, lezen en/of schrijven.
  • Je bespreekt de taalvraag en zoekt met de middelen van de bibliotheek uit hoe je het traject succesvol kunt volbrengen.
  • Je spreekt minimaal 1 uur in de week af om te oefenen in de bibliotheek, bij iemand thuis of ergens anders.
  • Je evalueert het traject twee keer om de voortgang en eventuele vragen te bespreken.
  • Je volgt vrijwilligerstrainingen en workshops om Taalvragers gericht te kunnen helpen en van voldoende kennis te voorzien.

Wat verwachten we van jou?

• Beheersing van de Nederlandse Taal in woord en geschrift.
  • Goede communicatieve en digitale vaardigheden.
  • In staat gesprekken te voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen.
  • Wekelijks minimaal 1 uur beschikbaar voor de duur van één jaar.
  • Aanwezigheid bij evaluatiegesprekken en intervisie bijeenkomsten en deelname aan de basistraining, workshops en verplichte vrijwilligerstrainingen.
  • Interesse om anderen te helpen.
  • Ervaring als Taalvrijwilliger is een pré.

Wat bieden wij jou?

Als Taalhuisvrijwilliger krijg je een gratis bibliotheek lidmaatschap.

Je maakt onderdeel uit van de bibliotheekorganisatie wat samenwerking en gezelligheid met zich meebrengt.

Het geeft een goed gevoel dat, mede dankzij jou, meer laaggeletterden worden bereikt en doorgestuurd naar de juiste taalaanbieders.

Word je enthousiast van deze vrijwilligersvacature?

Neem dan contact op Carola Schwabl via taalhuis@bibliotheekaandevliet.nl of 070 2400 250. Zij geeft je graag meer informatie.

Bekijk de vacature als PDF