Sterrenwacht Rijswijk neemt u met de Apollo 15 mee naar de maan

Gepubliceerd op: 21 januari 2020 13:00

Maandagavond 10 februari verzorgt Manuel Roos van de Sterrenwacht Rijswijk een spectaculaire lezing over de bemande reis naar de maan met de Apollo 15. De lezing wordt gehouden in de bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101 en is van 19.30 – 22.00 uur.

Wedloop om de ruimte

In de wedloop om de ruimte lag Rusland in het begin voor op Amerika.

Er ontstond een prestigegevecht tussen beide grootmachten. President J.F. Kennedy beloofde het Amerikaanse volk om voor het eind van 1969 een mens op de maan te laten landen en weer terug naar de aarde te brengen.

De start was niet geweldig. Op 27 januari 1967 verongelukte de Apollo 1 met aan boord een driekoppige bemanning die allen omkwamen in hun cabine voordat er werd gelanceerd.Na een periode van onbemande en bemande testvluchten slaagde missie Apollo 11 met als bemanning Armstrong, Collins en Aldrin om op de maan te landen en terug te keren naar de aarde. Op 21 juli 1969 stapte Armstrong als eerste mens op de maan, een gebeurtenis die wereldwijd werd uitgezonden en op de Nederlandse televisie werd verslagen door Henk Terlingen.

De lezing

Manuel Roos koos voor zijn een lezing voor Apollovlucht 15 (1971) met als bemanningsleden David Scott, James Irwin en Alfred Worden. Hij koos voor deze vlucht omdat er een maanauto (Lunar Rover) meeging naar de maan. Met dat voertuig kon een groot gebied van de maan worden onderzocht. Daarom is deze maanmissie zo spectaculair. Apollo 15 bracht 76,7 kg aan monsters van de maan mee terug naar de aarde en er werd een seismometer geplaatst om maanbevingen te registreren.

Manuel is op dit gebied een specialist en maakt op deze avond duidelijk hoe men het met beperkte computerrekenkracht aandurfde om mensen dit avontuur in te sturen. 

Fantastische beelden

Op deze avond ziet u fantastische bewegende beelden van het maanlandschap. Ook de vluchtdetails komen aan de orde en de fysieke toestanden waar de astronauten aan werden blootgesteld. Beginnend bij de training, de lancering, de vlucht, de landing op de maan, het verblijf aldaar, de spannende lancering terug naar aarde en tot slot de spectaculaire fase door de aardse dampkring en de landing.

Koop uw kaartje