Voorlezen

Voorlezen aan baby's, dreumesen, peuters en kleuters

Bekijk de agenda

Voorleesmomenten in de Bibliotheek

De gratis voorleesmomenten in de Bibliotheek aan de Vliet starten weer vanaf september.
Meer informatie staat binnenkort op de website.

De Baby BoekStartochtend

Voor baby's en dreumesen van 0 - 1,5 jaar

Tijdens de BoekStartochtend geniet je samen met je baby en dreumes van mooie verhalen. Leer op een speelse manier, meer over hoe je met je kleintje nog meer kunt genieten van boeken, spelletjes en (digitale) media.

Het Peutervoorlezen

Coco in drie talen

Voor peuters van 2 - 4 jaar

Het gezellige Peutervoorlezen is altijd een groot succes bij kinderen van 2 tot 4 jaar. Ze kijken mee naar mooie prentenboeken en luisteren naar verhalen. Je oefent hiermee alvast 'het naar de bibliotheek gaan' en leert zo wat jouw kleintje aanspreekt. 

Ga aan de slag!

Wil je zelf met je kindje aan de slag met voorlezen? Of wil je vaker of meer afwisselend voorlezen? Bekijk op deze pagina alle lees- en voorleestips per leeftijd. Want voorlezen is leuk voor ieder kind.

Wil je praktische een-op-een tips? Ga in gesprek met onze BoekStartcoach.

Praat met een BoekStartcoach

Kinderen van 0 tot 6 jaar beleven al veel plezier met voorlezen. Veel jonge ouders hebben vragen over het voorlezen en het naar de Bibliotheek gaan.

Hiervoor kun je nu terecht bij een BoekStartcoach. Vragen als: hoe doe je dat nou? Hoe vindt je de juiste boekjes in de Bibliotheek? En welke boekjes passen bij welke leeftijd? Hoe vaak wissel je af? Of hoe doe je dat als je niet zo goed Nederlands spreekt?

De BoekStartcoach komt op het Consultatiebureau en heeft een spreekuur in de Bibliotheek. Je kan vragen stellen over welke boekjes geschikt zijn voor welke leeftijd, waar je begint en hoe voorlezen werkt als je meertalig bent.  

Maak je kindje lid met BoekStart!

Coco in drie talen

Een BoekStartbon ontvang je bij het consultatiebureau met 3 maanden. Je kunt daarmee je kindje gratis inschrijven bij de Bibliotheek aan de Vliet.

Heb je de bon niet ontvangen? Dat geeft niet. Ga naar de vestiging bij jou in de buurt en vraag om de bon. Onze medewerkers helpen je graag om je gratis in te schrijven met de BoekStartbon!

Je krijgt met de BoekStartbon naast een gratis lidmaatschap een mooi koffertje met 2 boekjes cadeau.

Is jouw kindje ouder dan 2 jaar? Dan krijg je geen BoekStart-koffertje maar kun je nog steeds gratis inschrijven bij de Bibliotheek.


Zelf voorlezen

Kom naar de Bibliotheek en lees afwisselend boekjes voor vanaf je tablet. Bekijk de leukste boekjes geselecteerd door De Nationale Voorleesdagen hier:

📚 Prentenboeken Top 10


Log gratis in!

Kijk samen met je kleintje (2+) mooie voorleesfilmpjes met muziek en mooie prentenplaatjes of bewegende beelden. Geniet van de afwisselende boekjes.

Zoekboeken, boeken met flapjes, weetjesboeken
📱 Leuke e-books om uit voor te lezen


Voorgelezen in 26 talen!

Het prentenboek van het jaar "Maar eerst ving ik een monster" kan worden voorgelezen in 26 verschillende talen. Kijk snel of jouw taal er ook bij staat!

Kijk snel op Prentenboeken in alle talen


📱 E-books in verschillende talen

Meer boekentips

Hulp bij voorlezen

In de eerste jaren is een kind erg gevoelig voor taal, en wordt de basis gelegd voor een goede spraak- en taalontwikkeling. Niet in alle gezinnen wordt voorgelezen of Nederlands is niet de eerste taal. Bij de kinderen van deze gezinnen is er kans op een taalachterstand. Daarom doen wij mee aan de Voorleesexpress.