Boeken om te lezen tijdens Black History Month

Gepubliceerd op: 14 februari 2023 15:00

Februari staat in het teken van Black History Month. Dit is in Amerika begonnen, maar begint steeds grootser te worden. En dat is maar goed ook, want dit is een onderwerp dat aandacht blijft verdienen. Speciaal hiervoor hebben we een aantal boeken op een rijtje gezet voor verschillende leeftijden om te lezen tijdens deze belangrijke maand.

Lichter dan ik van Dido Michielsen

Dit boek vindt plaats in de 19de eeuw. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.

Bekijk hier het boek!

Washington Black van Esi Edugyan

Wanneer Washington Black, een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados, de persoonlijke bediende van de excentrieke Titch Wilde wordt, krijgt hij de kans op een nieuw leven. Titch is bioloog, ontdekkingsreiziger en uitvinder, geobsedeerd door zijn creatie: de heteluchtballon. Maar de dood van een familielid vermorzelt zijn idealistische plannen en Washington komt in gevaar. Ze besluiten te vluchten, maar dan verdwijnt Titch. Washington moet zijn weg alleen zien te vinden, op zoek naar echte vrijheid.

Bekijk hier het boek!

Wat zou Martin doen van Nic Stone

"Beste Martin (alias meneer King)," op deze wijze start Justyce een brief naar Martin Luther King, de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist. Hoewel King in 1968 werd vermoord, schrijft de jonge Justyce hem brieven, ze bieden een uitlaatklep tijdens een verwarrende periode.
Justyce is een voorbeeldige student, maar zijn ordelijke leven loopt uit de hand wanneer hij onterecht wordt gearresteerd. Hij wou enkel hulp bieden aan zijn dronken ex-vriendin, maar etnische profilering zorgde ervoor dat hij werd opgepakt. Justyce weet niet meer wat te denken: hij past niet bij de blanke jongens op school, maar ook niet bij de zwarte jongens in de buurt. Hij raakt meer en meer geïnteresseerd in de geschiedenis van discriminatie in Amerika. Wanneer er iets dramatisch gebeurt met zijn beste vriend, wordt hij geconfronteerd met de vreselijke vormen die racisme nog steeds kan aannemen...

Bekijk hier het boek!

Een volmaakte eenheid van Tammye Huf

In 1848 ontvlucht Henry O’Toole aan het door hongersnood geteisterde Ierland en vertrekt hij naar Amerika. Als rondtrekkende smid belandt hij op Jubilee Plantation in Virginia. Daar ontmoet hij Sarah, een tot slaaf gemaakte dienstmeid die lijdt onder de gevaarlijke eisen en grillen van haar witte meesters, en haar plaats in de pikorde van de medeslaven moet vinden. De aantrekkingskracht tussen Henry en Sarah is groot, maar ook gevaarlijk. Zal hun liefde sterk genoeg zijn om de beperkingen van een maatschappij, waarin hun relatie als illegaal en immoreel wordt gezien, te overwinnen?

Bekijk hier het boek!

The Hate U Give van Angie Thomas

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Van dit jeugdboek is ook een film gemaakt, die ook zeker een aanrader is om te kijken.

Bekijk hier het boek!

Het Negerboek van Lawrence Hill

Aminatta is nog klein als ze uit Afrika wordt weggevoerd, de hel van een slavenschip weet te overleven en terechtkomt op een indigoplantage in South Carolina. Ze groeit op in gevangenschap, maar weet zich dankzij haar doorzettingsvermogen en intelligentie vrij te maken. Wat volgt is een uitzonderlijke reis via Canada, terug naar Afrika en ten slotte naar Londen.

Lawrence Hill noemde zijn roman naar The Book of Negroes, het Engelse maritieme register waarin de gegevens van drieduizend vrijgemaakte slaven zijn vastgelegd die in 1783 vanuit Manhattan naar Canada zeilden om er vrijheid te verkrijgen.

Bekijk hier het boek!

Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de maji, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.

Een fantasyboek gebaseerd op West-Afrikaanse mythologie. 

Bekijk hier het boek!


Welke van deze boeken ga jij deze maand lezen?