De cursus Digisterker voor statushouders bleek een groot succes

Gepubliceerd op: 28 oktober 2022 19:15

De cursus ‘Werken met de e-overheid’ is, naast het Allemaal Digitaal aanbod, ook georganiseerd voor statushouders. In deze aangepaste versie van de cursus hebben statushouders de gelegenheid gekregen om veilig te leren werken met hun DigiD en de diensten van de digitale overheid. Daarbij is gebruik gemaakt van het cursusaanbod Digisterker. Deze cursus heeft gezorgd voor een stukje zelfredzaamheid op het gebied van digitale en taalvaardigheden.

Laagdrempelig en toegankelijk

Er is een groep van negen vrouwen gestart, met allerlei verschillende achtergronden. Zeven daarvan hebben de cursus ook afgerond. Doordat de cursus werd aangeboden in eigen tempo en ondersteund door taal-apps, bleek de cursus erg laagdrempelig en toegankelijk te zijn. De deelnemers kenden elkaar al van Welzijn Rijswijk. Dit zorgde voor een veilige sfeer; veiligheid is een kernbegrip binnen deze cursus.

Perspectief van de cursist en begeleider

Een van de deelnemers zegt over de cursus: "Het was heel goed. Ik heb heel veel dingen geleerd zoals hoe ik een afspraak moet maken bij de gemeente. Hoe de website van de belastingdienst werkt en hoe je moet melden als je verhuist. Nu kunnen we dat zelf met internet en de computer!".

Ook Almaz, de begeleider van de groep vrouwen van Welzijn Rijswijk, ziet een stukje zelfstandigheid bij de cursisten terug: “Voor computerzaken moest iedereen om hulp vragen, nu kunnen ze zo veel zelf. Het is zó nodig om te leren werken met de computer! Het is leuk om op deze manier samen te werken met de Bibliotheek aan de Vliet.”

Certificaat

De cursisten hebben een Digisterker certificaat ontvangen en waren na afloop trots op deze prestatie. Om het gezellig af te sluiten nam iedereen een zelfgemaakt gerecht mee vanuit de eigen cultuur. Hierdoor ontstond er een bruisende mengelmoes van onder andere de Marokkaanse, Syrische, Chinese en Colombiaanse cultuur. 

Samenwerkingspartners

De enthousiaste deelnemers van Welzijn Rijswijk hebben ervoor gezorgd dat de volgende cursus die over twee weken in Rijswijk start al diverse aanmeldingen heeft gekregen. De volgende cursus Digisterker voor statushouders start over twee weken in Rijswijk. In Voorburg en Leidschendam wordt dezelfde cursus georganiseerd in samenwerking met samenwerkingspartners Foxtaal en Vluchtelingenwerk Leidschendam-Voorburg.


Contact

 Heb je vragen of wil je een nieuwe aanmelding voor statushouders aanvragen? Deze zijn welkom via de onderstaande button (via e-mail).

Contact opnemen met Nina