Boekentips voor Pride Month

Gepubliceerd op: 8 juni 2023 10:00

Juni staat in het teken van Pride Month! Bij onze Bibliotheek is natuurlijk altijd iedereen welkom. Wij zorgen er ook voor dat er voor iedereen iets te lezen is, van jong tot oud en wat je genderidentiteit ook is. Wil jij deze maand eens een ander soort boek lezen? Bekijk dan onze tips!

Petrova en de wolf van Bart Demyttenaere

Peter is een lieve jongen die van lezen en dromen houdt. Opa vindt hem soms net een meisje. Mij goed, denkt Peter. Hij verandert zijn naam in Petrova, trekt mama's trouwjurk aan en maakt zich mooi. De dieren in het bos zien nauwelijks het verschil. En Petrova blijkt een bijzonder dapper en slim meisje te zijn!

Bekijk hier het boek 'Petrova en de wolf'

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt van Pimm van Hest

Een leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: ‘Ik wil later homo worden!’ Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt.

Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk. Kriebels in je buik maakt al deze stappen bespreekbaar, met op maat gemaakte boeken voor verschillende leeftijden. Kinderen groeien op, en Kriebels in je buik groeit met hen mee. Wat een fijn gevoel.

Bekijk hier het boek 'Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt'

Queer Baby van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

'Queer, baby' is het tweede deel van het drieluik 'Yes,baby'. In het eerste deel zitten de onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt: een (veranderend) lichaam, menstruatie (ook jongens mogen best wel wat meer van dit onderwerp afweten!) en seks.

In 'Queer, baby' schrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over het ontdekken van je genderidentiteit en seksualiteit. Een fantastisch, gemakkelijk te lezen, goudeerlijk boek dat iedere jongere op de middelbare school gelezen zou moeten hebben.

Bekijk hier het boek 'Queer Baby'

Heartstopper van Alice Oseman

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…

Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

Bekijk hier het boek 'Heartstopper'

Lark & Kasim beginnen een revolutie van Kacen Callender

Lark wil schrijver worden en hoopt door veel volgers te krijgen op social media een uitgever voor hun werk te interesseren. Als hun vriend Kasim, met wie Lark de laatste tijd alleen maar ruzie maakt, per ongeluk een thread op Larks Twitter-account plaatst, lijkt hun account te exploderen.

De thread gaat over een geheime, onbeantwoorde liefde en om Kasim te beschermen, besluit Lark het spel mee te spelen en te zeggen dat hen de berichten zelf geplaatst heeft. Hun account ontploft. Maar hoe hou je hordes anonieme volgers te vriend? En belangrijker nog: wat betekent het voor de vriendschap met Kasim?

Bekijk hier het boek 'Lark & Kasim beginnen een revolutie'

Het Charmeoffensief van Alison Cochrun

Dev Deshpande houdt van het perfecte liefdesverhaal in zijn werk als succesvol producer van de reality datingshow Ever After. Charlie Winshaw wil zijn reputatie weer opbouwen en de show is zijn laatste kans, ook al gelooft hij zelf niet in ware liefde.

Dev doet zijn best om Charlie te helpen, en ze voelen zich steeds meer op hun gemak bij elkaar. Maar wanneer het meer wordt dan alleen maar vriendschap moeten ze besluiten wat ze het belangrijkste vinden. 

Bekijk hier het boek 'Het Charmeoffensief'

Margot & Olivia van Alexandra Bellefleur

Olivia’s leven loopt niet volgens plan. Ze is bijna dertig, gescheiden, en het voelt niet alsof ze echt heeft geleefd. Margot is niet op zoek naar liefde, maar vindt casual hook-ups prima en Olivia lijkt de perfecte kandidaat. Olivia is echter niet de enige die nieuwe ontdekkingen doet. Hoe meer tijd ze met elkaar spenderen, hoe leuker het wordt. Durft Margot zich kwetsbaar op te stellen en een relatie te beginnen?'

Margot & Olivia' is het derde en laatste deel van de Written in the stars-serie van Alexandria Bellefleur. Lees ook in deze serie: 'Elle & Darcy' en 'Londen & Seattle'.

Bekijk hier het boek 'Margot & Olivia'

Carol van Patricia Highsmith

Therese is een doodgewone verkoop-assistente in een warenhuis in New York. Op een dag loopt de prachtige, verleidelijke Carol - een vrouw van in de dertig - naar haar toonbank en Therese is meteen onder de indruk. Carol is een verveelde huisvrouw, verwikkeld in een echtscheiding en bijkomend voogdijschap; Therese is een ongemakkelijke negentienjarige met een baan die ze haat en een vriend waar ze geen liefde voor voelt.

Tussen de twee vrouwen ontvouwt zich een heftige, maar onmogelijke liefde.

Bekijk hier het boek 'Carol'

Op aarde schitteren we even van Ocean Vong

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waarvan het begin in Vietnam ligt. Daarnaast vertelt hij vanalles over zijn leven, waar zijn moeder geen weet van had. 

De roman is gaat over de emotionele relatie tussen een alleenstaande moeder en haar kind, maar is ook gericht op de problemen rondom ras, klasse en mannelijkheid. Op aarde schitteren we even stelt vragen die centraal staan in het Amerika van nu, dat ondergedompeld is in verslaving, geweld en trauma. Het is een roman  over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

Bekijk hier het boek 'Op aarde schitteren we even'

Welke van deze boeken ga jij tijdens Pride Month lezen?