Tanden poetsen met Sabine tijdens de Baby BoekStartochtend

Gepubliceerd op: 22 april 2022 12:30

Vandaag kwam Sabine van Jeugdtandzorg langs bij de Baby BoekStartochtend. Zij vertelde een verhaaltje over tanden poetsen bij de allerkleinsten. Ook werden er verhaaltjes gelezen en liedjes gezongen. Elke Baby BoekStartochtend is er een ander thema, doe je ook gezellig mee na de meivakantie met jouw baby (0 - 1,5 jaar)?

Een leuk cadeautje

Natuurlijk poets jij je tanden. Maar wist je dat je vanaf dat je baby's eerste tandje doorkomt, je al begint met poetsen? Dit is meestal rond de 6 maanden, maar kan ook eerder of later zijn. Sabine van Stichting Jeugd Tandzorg West kwam op 22 april langs tijdens de Baby BoekStartochtend om informatie te geven over de verzorging van de eerste tandjes. Kleintjes kregen leuk pakketje met informatie en een tandverzorgingssetje mee. 

Een gezond gebit

Voor een gezond gebit is dagelijks poetsen ontzettend belangrijk, volgens Sabine. Jeugdtandzorg geeft aan dat een baby of dreumes óók iedere dag zijn of haar tanden eenmaal per dag poetst. Dit bouw je op rond de leeftijd van 2 jaar, dan poets je twee keer per dag. Sabine legt uit hoe je dit het beste kunt oefenen met je kleintje. Laat je kleintje zeker experimenteren door zelf te oefenen, en poets daarna nog goed na, dit hou je aan tot een kind ongeveer 12 jaar is, aldus Jeugdtandzorg.

Voor het eerst naar de tandarts

Volgens Sabine is het belangrijk om de bezoekjes aan de tandarts op te bouwen. Zo kan een kindje goed wennen, voelt zich er prettiger bij en is er minder spanning en angst. Periodieke tandartscontroles zijn gratis voor kinderen tot en met 18 jaar. Door regelmatig te gaan bouw je gewenning op en voorkom je bijvoorbeeld dat tandplak zich ophoopt en beginnende gaatjes snel behandelt kunnen worden.

Aankomende thema's

Baby BoekStartochtend is op de onderstaande data van 10:30 tot 11:30 uur. Kom je gezellig langs? Kleintjes mogen rondkruipen, spelen, drinken en er zijn verschoningsmogelijkheden. We zien je graag na de meivakantie op een van de volgende locaties, op onderstaande data.

 • Rijswijk

  6 mei     - Moederdag
  20 mei     - Muziek
  3 juni     - Opa- en omadag
  17 juni     - Vaderdag

 • Leidschendam

  18 mei     - Muziek
  1 juni     - Opa- en omadag
  15 juni     - Vaderdag
  29 juni     - Reizen

 • Voorburg

  13 mei     - Muziek
  27 mei     - Opa- en omadag
  10 juni     - Vaderdag
  24 juni     - Reizen