Podcasts

Koptelefoon in de aanslag? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken.

Podcasts over boeken en lezen

Boeken FM

logo Boeken FM

Podcast met Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen. Om beurten
dragen zij een boek aan en bespreken dat. Boeken FM is een podcast van
uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer.

De Boekenpraktijk

Logo De Boekenpraktijk

Ontwikkeling en verandering zijn centrale thema’s in deze podcast over
businessboeken. De makers praten met schrijvers van boeken over persoonlijke ontwikkeling op professioneel vlak.

 

De GVP

Logo De Krokante Leesmap

Jeugdliteratuur niks voor volwassenen? Grow up! ‘De eerste Nederlandse podcast voor jeugdliteratuur’ won een Dutch Podcast Award in 2020. De moeite waard voor elke luisterlezer.

 

Leve(n) Lezen

Logo Het leesvirus

Leesfanaten Nynke en Marit praten met schrijvers over welke boeken zíj graag lezen. “Jean-Paul Sartre of Saskia Noort / of hebben we er nog nooit van gehoord?”

Onze Boekencast

Logo Onze Boekencast

Spannende thrillers, magische fantasy, pakkende romans. De makers van Onze Boekencast bespreken boeken boven een kop thee. Podcast met gezellige sfeer, ongeacht de sfeer van het besproken boek. 

OZNEQB

Logo Tussen de regels

Waar vind je goede boeken met LHBTI+-personages? Anne (zij/haar) en Artemisa (zij/haar) zijn jouw gids. Elke aflevering bespreken ze queer boeken rond thema’s, van ‘Historische Fictie’ tot ‘Found Family’.

OnderCast

Een literaire podcast met ruim een uur proza, poëzie, toneelteksten en interviews. De makers Dennis Gaens en Lisa Weeda beschrijven het als een luisterboekvariant van een literair tijdschrift. Inmiddels is de allerlaatste aflevering opgenomen, maar je kunt ze alle 66 terugluisteren.

De Zelfhulpboekenclub

Zelfhulpboeken zijn de bestsellers van deze tijd. 'De zelfhulpboekenclub' van Stijn van Vliet en Jasper Demollin helpt jou verder te helpen met je existentiële vragen. Elke aflevering recenseren ze een ander boek en zoeken daar een gast bij met een bijzonder perspectief.

De Poëziepodcast

Logo Het leesvirus

Podcast over dichters en hun gedichten, over de wereld waar dichters hun poëzie vandaan halen. Daan Doesborgh bespreekt met zijn gast één gedicht van die dichter zelf en één gedicht van een andere poëet.

Tussen de regels

Logo Tussen de regels

Podcast van NRC over de beste en belangrijkste boeken van dit moment. De boekenredacteuren van de krant nemen wekelijks een boek onder de loep. In de sfeer van een literaire salon.

 

Een Wereld Aan Literatuur

Logo Onze Boekencast

Jane Austen, Lev Tolstoj, Franz Kafka, Plato. Timon Beeftink bespreekt elke aflevering een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat hebben deze
klassiekers ons nu nog te vertellen?

 


Podcasts van bibliotheken

Biep biep

Logo Biep Biep

Een podcast van de Bibliotheek Utrecht met verschillende programma's. Van talkshows tot lezingen en van boekenclubs tot theaterstukken.
 

Biebcast

Logo BiebCast

Een podcastserie van de Bibliotheek Venlo voor en door jongeren. Over allerlei thema's die jongeren bezighouden: van eenzaamheid tot gender.
 

Bibliotheek Den Haag

Logo Bibliotheek Den Haag

De podcast van Bibliotheek Den Haag. Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.
 

De Bibliotheekcast

Logo De Bibliotheekcast

Dit is de podcast van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Over voorlezen, leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

In Gesprek Met De Stad

Logo In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.
 

What de BIEB?!

Een podcast van de Bibliotheek Waterland en Westfriese Bibliotheken over actuele thema's in de bibliotheek.

 

Leesvoer Nieuwe Veste

logo Leesvoer Nieuwe Veste

De podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.
 

Media Ouders

logo Media Ouders

Als ouder kan het lastig zijn een balans te vinden in het mediagedrag van je kinderen. Deze podcast van De Bibliotheek kan je daarbij helpen.