Podcasts

Koptelefoon in de aanslag? Los van een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken. Veel luisterplezier!


Boekenpodcasts voor jongeren

Podcasts over boeken. Voor de jongste lettervreters tot young adults, voor leesbeesten en luistervinken.

Podcasts over boeken

Je moet je BOEK houden! (12+)

Logo De Grote Vriendelijke Podcast

Leesplezier aanwakkeren staat voorop in deze podcast van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Bibliothecaris Merel Kuitert en radiomaker Sander Stekelenburg helpen jongeren bij hun keuze voor een goed boek. En als je dat eenmaal hebt... moet je je BOEK houden!

Luister Je moet je BOEK houden!

Leesbeesten & Luistervinken (10+)

Logo Leesbeesten & Luistervinken

In iedere aflevering van deze podcast is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Cubiss en Radiorakkers.

Luister Leesbeesten & Luistervinken

De Waanzinnige Podcast

Logo De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.
 

Luister De Waanzinnige Podcast

Leuke & leerzame podcasts

Wetenschapje (8+)

Wetenschapje is een kinderpodcast vanaf 8 jaar waarin leuke wetenschappelijke vragen worden gesteld en beantwoord. Gaan wij ooit nog mammoeten zien? Wie was de allereerste mens op aarde? En zal België binnen een paar jaar overstromen? Leer vanalles over de mens en de aarde.

Luister De Waanzinnige Podcast

Podcast van het Klokhuis

Logo Leesbeesten & Luistervinken

De kinderpodcast van Het Klokhuis gaat over onmisbare uitvindingen. Of eigenlijk: heel gewone dingen die enorm belangrijk blijken te zijn. Kun jij raden welke onmisbare uitvindingen dit zijn?

Luister het Klokhuis op Spotify

Jeugdjournaal podcast (8+)

Logo De Waanzinnige Podcast

De NOS Jeugdjournaal podcast beantwoordt allerlei leuke en grappige vragen. Leer wat je zelf kan doen aan klimaatverandering, waarom je geen huisdierdiploma nodig hebt als je een huisdier neemt en wat je kan doen tegen heimwee.

Jeugdjournaal op Spotify

Geweld hoort nergens thuis (14+)

Logo Leesbeesten & Luistervinken

Voor ouders, leerkrachten & pedagogisch medewerkers
Overal in het land zetten mensen zich in om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan, de gevolgen ervan te beperken en toe te werken naar een toekomst met minder geweld. Maar wat is dat dan? En hoe praat je erover? Wat is geweld? En wat kun je eraan doen als je het zelf meemaakt of je vriendje of vriendinnetje?

Luister GHNT op Spotify

FixDit Podcast

Moderne klassiekers geschreven door vrouwen, besproken door vrouwen. De Gids maakt deze podcast met schrijverscollectief FixDit. Elke twee maanden staat een klassieker centraal. Romans van Hella S. Haasse en Andreas Burnier kwamen al aan bod.

Luister naar de FixDit Podcast

Lezen is vurrukkulluk!

Boekenpodcast uit het hoge noorden. Roos Custers en Willem Goedhart, die eerder de podcast van literair weblog Tzum maakten, bespreken in een Groningse boekwinkel een nieuw boek. Elke laatste donderdag van de maand een nieuwe aflevering!

Luister naar Lezen is vurrukkulluk!

Boekenpodcasts voor jongeren en jongvolwassenen

Leve(n) Lezen

Logo Het leesvirus

Leesfanaten Nynke en Marit praten met schrijvers over welke boeken zíj graag lezen. “Jean-Paul Sartre of Saskia Noort / of hebben we er nog nooit van gehoord?”

Luister naar Leve(n) Lezen

Onze Boekencast

Logo Onze Boekencast

Spannende thrillers, magische fantasy, pakkende romans. De makers van Onze Boekencast bespreken boeken boven een kop thee. Podcast met gezellige sfeer, ongeacht de sfeer van het besproken boek. 

Luister naar Onze Boekencast

OZNEQB

Logo Tussen de regels

Waar vind je goede boeken met LHBTI+-personages? Anne (zij/haar) en Artemisa (zij/haar) zijn jouw gids. Elke aflevering bespreken ze queer boeken rond thema’s, van ‘Historische Fictie’ tot ‘Found Family’.

Luister naar OZNEQB