Boekentips Coming Out Day

Gepubliceerd op: 10 oktober 2023 10:00

Op 11 oktober is het Coming Out Day! Op deze dag vieren we mensen die openlijk uit zijn gekomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, maar staan we ook stil bij de mensen die hier nog niet klaar voor zijn. Wil jij meer weten over gender of seksuele geaardheid, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Leen dan deze fantastische boeken bij de Bibliotheek!

Queer Baby - Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

'Queer, baby' is het tweede deel van het drieluik 'Yes,baby'. In het eerste deel zitten de onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt: een (veranderend) lichaam, menstruatie (ook jongens mogen best wel wat meer van dit onderwerp afweten!) en seks. In 'Queer, baby' schrijven Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over het ontdekken van je genderidentiteit en seksualiteit. Een fantastisch, gemakkelijk te lezen, goudeerlijk boek dat iedere jongere op de middelbare school gelezen zou moeten hebben.

Bekijk hier het boek 'Queer Baby'

Als je maar gelukkig bent - Jessica van Geel en Robbert Blokland

Op 1 april 2001 werd in Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond lhbtiq zijn er nog steeds. Hoe komt dat?

Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer, gay of bi te zijn. In gesprekken met onder anderen Nicolaas Veul, Romana Vrede, Paul de Leeuw, Barbara Barend en Carry Slee nemen Van Geel en Blokland de lezer mee in de wereld die gay heet. Over coming-out, huwelijk, gay connection, Grindr en antihomogeweld. Over de lhbtiq-gemeenschap van nu en het verschil met twintig jaar geleden.

Bekijk hier het boek 'Als je maar gelukkig bent'

Meisje, vrouw, anders - Bernardine Evaristo

Twaalf personages van kleur zijn elk op zoek naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.
Meisje, vrouw, anders (Girl, Woman, Other) werd bekroond met de prestigieuze Booker Prize.

Bekijk hier het boek 'De kampschilders'

Love, Simon - Becky Albertalli

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Bekijk hier het boek 'Love, Simon'

Zolang we maar zwijgen - Sarina Bowen

Vijf jaar geleden heeft Michael Graham de enige persoon die hem echt kende, verraden. En sinds dat moment heeft hij zijn seksuele geaardheid diep weggestopt. Niemand weet iets. De schok is dan ook groot als juist die ene persoon de kleedkamer van Harkness College binnenwandelt. De enige persoon die hem met één blik compleet laat smelten. De reactie van Graham? Totale. Paniek. De nieuwe vleugelspeler van het Harkness IJshockeyteam hoeft namelijk maar zijn mond open te doen, en het hele leven dat Graham zo zorgvuldig voor zichzelf heeft opgebouwd, stort in. 

Disclaimer: Dit boek bevat twee eenzame, verliefde jongens, T-shirts met snedige spreuken en een oma met een pokerface.

Bekijk hier het boek 'Zolang we maar zwijgen'

George - Alex Gino

George is een jongen. Ofja, dat denkt iedereen, maar George weet zelf dat ze een meisje is.
Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen, omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn - maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Bekijk hier het boek 'George'

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt - Pimm van Hest

Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: ‘Ik wil later homo worden!’ Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk. Kriebels in je buik maakt al deze stappen bespreekbaar, met op maat gemaakte boeken voor verschillende leeftijden. 

Een leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bekijk hier het boek 'Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt'

Uit de kast. In de kast - Riadh Bahri

Uit de kast komen is voor velen niet makkelijk. Maar wanneer je de stap toch hebt gezet, blijk je er als LGBTQ+’er vaak weer in te moeten kruipen. In september 2021 werd Riadh Bahri het slachtoffer van gewelddadige homohaat in Brussel toen hij over straat wandelde. ‘Wie homo is, moet niet één keer uit de kast komen, maar soms zelfs honderd keer, of zelfs de rest van je leven. En het blijkt nog moeilijker om eruit te blijven. Want je wilt toch niemand lastigvallen met jouw "anders" zijn?’

Dit boek is het verhaal van Riadh, maar ook het verhaal van vele anderen. De grote hoop van dit boek is dat mensen het nooit nog nodig zullen hebben om zich te outen.

Bekijk hier het E-book 'Uit de kast. In de kast'

Welke van deze boeken ga jij als eerste lezen?

Wil je weten welke actviteiten er zijn tijdens Coming Out Day?

Bekijk hier alle activiteiten!