Programma thema 'Identiteit'

Programma met het thema 'Identiteit'

De maanden april en mei 2024 staan bij ons in het teken van 'Identiteit'. Een gigantisch, belangrijk, veelzijdig, kleurrijk, maatschappelijk en verrassend thema. Van de vele invalshoeken die er zijn, hebben wij er een paar gekozen.Centraal staan onder meer lichaamsbewustzijn, lhbtiqa+, culturele diversiteit, autisme en creativiteit.

We gaan graag met je in gesprek en denken samen na over allerlei interessante onderwerpen, verhalen en boeken. Neem snel een kijkje bij de activiteiten!

Ben je geen lid van de Bibliotheek? Geen probleem, ook dan kun je gewoon meedoen!

Kennissessie over intersekse met Ella Witjes

Op donderdag 18 april om 19.00 uur organiseert Bibliotheek Rijswijk in samenwerking met de NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversitieit) een kennissessie over intersekse.

Op deze avond is Ella Witjes aanwezig om te vertellen over haar eigen ervaringen als intersekse persoon. Zij is één van de geportretteerde personen uit de expositie 'Intersekse – 1 op de 90'. Uiteraard kun je Ella ook al je vragen stellen.

Deze kennissessie sluit aan bij de reizende expositie op de Generaal Spoorlaan. Deze expositie kun je van woensdag 3 april tot woensdag 24 april komen bekijken. 

Donderdag 18 april - Bibliotheek Rijswijk - 19.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Human Rights Talk met Amnesty International

Wil jij graag met anderen in gesprek over thema’s als discriminatie & racisme, vluchtelingen & migranten of demonstratierecht?
Dan kun je gratis deelnemen aan onze 'Human Rights Talk' in Bibliotheek Voorburg op zaterdag 20 april van 14.00 tot 15.30 uur.

Onder leiding van een gespreksleider worden ervaringen en ideeën uitgewisseld en verdiep je je in een onderwerp. Waardoor is je mening over dit onderwerp gevormd? Hoe is dat bij anderen? Door het gesprek aan te gaan, kom je tot interessante inzichten.

Zaterdag 20 april - Bibliotheek Voorburg - 14.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Muziekvertelvoorstelling: 'Het koffertje van Ida Vos' (Geannuleerd)

De muziekvertelvoorstelling 'Het koffertje van Ida Vos' is speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar en hun (groot)ouders. 'Het koffertje van Ida Vos' is een indringende muzikale voorstelling, waarin de Tweede Wereldoorlog wordt teruggebracht tot een persoonlijk verhaal. Elk kind kan zo meevoelen met de personages. De voorstelling is gratis. Violist Bert Vos vertelt samen met The Klezmer Society het waargebeurde verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos.

De voorstelling van 24 april is helaas geannuleerd. Binnenkort volgt een nieuwe datum. Excuus voor het ongemak.

Meer informatie en aanmelden

Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd op zondag 5 mei

Op zondag 5 mei is de eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd in het Huis van de stad (op het Burgerplein). Ben jij erbij?

De gehele lunch, inclusief Vrijheidssoep, wordt verzorgd door de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk. De aanwezigen gaan met elkaar in gesprek over (on)vrijheid. Tussendoor zijn er optredens van het Rijswijks Jeugd Theater en een spoken word artiest.

Het evenement is gratis, maar meld je van tevoren wel even aan. Dan weten we dat we op je komst kunnen rekenen. 

Zondag 5 mei - Huis van de stad Rijswijk - 11.30 uur

Meer informatie en aanmelden

Interview met Splinter Chabot over 'Queer identiteit'

Op zaterdag 11 mei om 13.00 uur komt Splinter Chabot naar Bibliotheek Rijswijk. In een persoonlijk interview gaat Splinter dieper in op 'Queer identiteit'. 

Wat maakt dat uit de kast komen zo lastig kan zijn? Zelfs als je weet dat je familie positief zal reageren? En hoe anders is je weg als je weet dat je queer bent?

Deze vragen bespreekt gespreksleider Sjoerd van der Steen met Splinter Chabot. Uiteraard kun je ook al je eigen vragen aan Splinter stellen. 

Zaterdag 11 mei - Bibliotheek Rijswijk  - 13.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Muzikaal verhaal: 'Noëlle en het carnaval der dieren'

Op woensdag 22 mei om 14.00 uur komt het Residentie Orkest naar Bibliotheek Voorburg. 'Noëlle en het Carnaval der Dieren' is een muzikaal verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Ben jij erbij?

Het verhaal 'Noëlle en het carnaval de dieren' wordt begeleid met fragmenten van de muziek van 'Le Carnaval des Animaux' van Camille Saint- Saens. Kom gezellig luisteren, zingen en spelen. 

Na afloop van de voorstelling mogen de kinderen zelf een blaasinstrument uitproberen.

Woensdag 22 mei - Bibliotheek Voorburg - 14.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Workshop 'Autisme begrijpen door inzicht en empathie'

Op woensdag 22 mei om 19.00 uur leer je in de workshop ABC meer over autisme. Je gaat voelen, ruiken, proeven, horen en zien.

Tijdens deze workshop ontdek je hoe iemand met autisme de wereld ervaart. Je leert beter aan te sluiten bij mensen met autisme in jouw omgeving. Ben jij erbij?

Het AutismeBelevingCircuit (ABC) wordt geleid door autismecoaches Bart Meijer en Willemieke Visscher.  

Woensdag 22 mei - Bibliotheek Rijswijk  - 19.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Tentoonstelling 'Autisme in Beeld'

Op 1 mei om 16.00 uur wordt de tentoonstelling 'Autisme in Beeld' geopend in Rijswijk. De tentoonstelling is de hele maand mei te bezichtigen op de begane grond van de Bibliotheek (aan de kant van de vijver.)

In de tentoonstelling verbeelden 50 mensen met autisme hun belevingswereld. Om mensen stil te laten staan bij autisme. En om verschillen, overeenkomsten en behoeften duidelijk te maken.

Tijdens de feestelijke opening vertellen autismecoaches Bart Meijer en Willemieke Visscher meer over de tentoonstelling. Vanuit de gemeente en de Bibliotheek zijn wethouder Gijs van Malsen en directeur-bestuurder Gerard Hendriks aanwezig.

Woensdag 1 mei - Bibliotheek Rijswijk - 16.00 uur

Workshop 'Vibez & Paint'

Kom jij op vrijdag 31 mei van 20.00 tot 22.00 uur schilderen met muziek en veel good vibes?

Tijdens de workshop 'Vibez & Paint' in Theater Ludens wordt je uitgenodigd om je creatieve kant te ontdekken. Je gaat schilderen onder het genot van een drankje en caribische muziek. De workshop is voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder. 

Kom gezellig langs voor een leuke en creatieve avond!

Vrijdag 31 mei - Theater Ludens  - inloop 19.30 uur

Meer informatie en aanmelden

-